Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

duhacenzor

2. 10. 2008 17:51
Autore, je to článek

co by bylo, kdyby bylo. Je pravda, že pokud by GB + F zasáhly proti Německu 1936 možná by se dějiny opravdu vyvíjely jinak - třeba ale také tak, že mediální propaganda by označila GB + F za "agresory", Hitlera za "oběť" a "mírové" hnutí v GB, F i celé Evropě, včetně tehdejší ČSR by nakonec donutilo GB + F stáhnout se ze "špinavé války proti německému lidu"  a ponechat věci volný průběh přesně po vzoru stažení USA stažení z Jižního Vietnamu.  Věci opravdu nejsou tak jednoduché.

Řešit dnes co se mělo udělat před 70 lety je sice lákavé, ale je to pitomost, pokud budu k dějinám takto přistupovat mohl bych se stejnou logikou například poradit Zikmundovi, jak porazit Jana Žižku a se stejným výsledkem, bylo by to slohové cvičení, které by na tom, co již proběhlo také nic nezměnilo.

Ta nejpodstatnější otázka není, co jsme měli dělat 1938, ale co jsme ochotni pro svoji zemi udělat dnes - jsme ochotni ji bránit s nasazením života, jsme ozbrojeni, chceme radar apod. - anebo jsme zase zbabělci. 

0 0
možnosti
SA

Saltos Alim

2. 10. 2008 16:56
Mohu k tomu něco?

Dovolím si  pár poznámek.. Otta Habsburský by nic nedokázal změnit. Canaris možná něco chystal, ale že by  proti Hitlerově fanatické mašinerii  cokoliv  prosadil  je  krajně nepravděpodobné,  "vůdce" nebyl sám.  Neřešíte otázku proč  nedošlo k  uvažovanému americkému ultimatu Stalinovi, které mohlo snadno vést ke třetí světové, jak si to mimochodem představovalo i poražené Německo. Stalinovi na lidském materiálu  jak víme nezáleželo. Američané těch AB  tehdelší síly  neměli přespříliš, čestně a poctivě  ctili uzavřené dohody s  respektováním morálky a humanity, znali  situaci Napoleona i  Hitlera před Moskvou, nechtěli  prostě pokračovat ve válčení.   Důvodů  tedy víc -  a dějiny se vyvíjely  tak jak je známe. Plně však s Vámi souhlasím, že je  nezbytné předcházet  zavčas velkému zlu v případě nutnosti  třeba i  zlem, nutně však  menším.  8-o 

0 0
možnosti
JJ

TloolT

1. 10. 2008 22:23
kdyby, kdyby

Nechápu, proč se tím zabývá někdo seriózněji, než jako scénář pro film. Kdyby nebyla 2.svet. valka, mohlo se stat cokoli, a vubec to nemuselo byt lepsi. Mít k dispozici stroj, který by v minulosti zabil Hitlera, nikdy bych nebyl pro jeho použití. 2. světová válka neměla jen záporné vlivy, a těžko říct, jestli do budoucnosti lidstvu neprospěla. Bez ní by nebyl zkompromitován nacizmus, genocida by nevzbuzovala takovou hruzu, v evropě by určitě nebyl takový klid jako teď (jsou mnohem více oddělené národnosti), nebyla by použitá jaderná zbraň proti civilistům (to by určitě zvýšilo nebezpečí jaderné války) a nejspíš by tak rychle neskončila kolonialni politika.

0 0
možnosti
RK

Radek0075

1. 10. 2008 18:10
Jenže ono to spojenectví bylo účelové na

obě strany a bylo završeno smlouvou z Jalty. To jako když byl nepřítel zlikvidován, tak jí USA mělo zneplatnit a vyhrožovat SSSR atomovou bombou?8-o No bravo.

0 0
možnosti
J

jiri.fiala

1. 10. 2008 17:03
napadeni sssr

zacatek clanku ok, ale ten blud o atomovem utoku na rusko... jak byste si to predstavoval? SSSR nebyl lokalni mocnustka jako japonsko, kteremu sla prepsat ustava atd. zapad by musel po provedenem utoku a zneschopneni rude armady celou tu obri velmoc prebudovat k obrazu svemu, jinak by to byl sud prachu.

0 0
možnosti
MZ

ozzy79

1. 10. 2008 16:40
reflex

Tak nevím, jestli je tenhle článek důkaz toho, že má v reflexu někdo smysl pro humor, nebo naopak jak hluboko může kdysi hodně dobrý časopis až klesnout.

0 0
možnosti
MZ

ozzy79

1. 10. 2008 16:41
Re: reflex

oprava, Týden

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

1. 10. 2008 16:24
Jochu...

ty tvoje neuvěřitelné výblitky...:-©:-©Rv

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

1. 10. 2008 16:22
vidím to trochu jinak

Komunistická internacionála jasně deklarovala cíle na ovládnutí světa. Z odtajněných archivů je zřejmé, že Stalin připravoval dobytí Evropy už od r. 1934 a CCCP mělo být na válku připraveno v r. 1943. Hitler Stalina předběhl a dobyl celkem hladce Evropu. Prakticky tak Evropu vyzbrojil a tím před Stalinem alespoň trochu uchránil (i když to tak zřejmě nezamýšlel).

0 0
možnosti
LV

delvete

1. 10. 2008 15:59
Zázrak před mýma očima.

Právě jste se pasoval na Pána Boha Vševědoucího. Gratuluji!

0 0
možnosti
DM

M.alha

1. 10. 2008 16:50
Re: Zázrak před mýma očima.

... typický příklad "pob(l)itevního generálství" - ... co tím chtěl autor říct? To, že jsme se měli bránit? To ale fšichni víme. .. a dál? ... paralela? ... nápad? ... ach ano, vyjádření vlastního názoru. ... hm, něco navíc? :-©

0 0
možnosti
K

kion1

1. 10. 2008 15:57
Volič Národní strany

S tím se dá pouze souhlasitR^[>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky