Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

vit.kucik

28. 11. 2008 23:40
Vtipný postřeh

Tato "vícedruhová manželství" - jsou sice šíleným a absurdním nápadem, ale adekvátní reakce na šílenost je často také šílená... : )) Manželství je jen jedno, vychází a má hluboký smysl vycházející právě a pouze z náboženství, z ničeho jiného. HIstorickou nešikovností se jeho světská varianta (která není starší než nějakých 200 let) jmenuje stejně a má podobný ritus. Vznikla jako reakce na industrializaci a sekularizaci společnosti. Tento proces patrně pokračuje, takže se můžeme jako "manželství" dočkat čehokoliv, na čem se lidé jednou dohodnou...muž s mužem, dva muží a tři ženy, člověk a zvíře... morální relativismus zní jako neživý abstraktní termín, ale nakonec má velmi živé a konkrétní důsledky..bohužel

0 0
možnosti
MN

Forrrest

19. 11. 2008 21:50
Krestane, opravdu chcete klesnout tak hluboko???

Jochu a spol., opravdu si nepripadate ani trochu BLBE? Sekularizace bez problemu funguje i v mnoha poboznych statech (ze je spravedlivejsi si uvedomuji i mnozi panbickari)... a vy se jeji naruseni snazite prosazovat v jedne z nejateistictejsich zemi sveta?? Zda se, ze vam dost tezce sploucha na majak!:) Sice to zdaleka nedosahuje nechutnosti zruseni moznosti potratu, ale primitivni je to srovnatelne.

Panbickari vzdy lidem vnucovali sve z prstu vycucane teorie, ktere jdou proti lidske prirozenosti. Muze a zenu nespojuje ani krestansky buh, ani jakykoliv jiny (zidovsky, islamsky, ani Flying Spaghetti Monster...;), spojuje je LASKA, a pripadne odpovednost k jejim detem. Pokud se laska vytrati a pocit odpovednosti neni dost silny, znamena to jedine: konec.

0 0
možnosti
MN

Forrrest

19. 11. 2008 21:54
Re: Krestane, opravdu chcete klesnout tak hluboko???

Ano, jako dalsi - umely - duvod pro setrvani v manzelstvi muze poslouzit jakysi "pocit odpovednosti vuci bohu". Prehledneme ted, ze je to totalni blbost. ALE: Copak vy krestane potrebujete byt usmernovani svetskym zakonem, abyste dostali svym zavazkum vuci onomu panovi nahore?? To jste na tom opravdu tak spatne?

Autore, i tva prirovnavaci logika (typu: "kdyz vy, tak my taky!") velmi pokulhava! Homosexualove chteli zrovnopravnit s heterosexualy... a ty to srovnavas s pozadavkem krestanu na uplne novy typ manzelstvi, s uplne jinymi podminkami?? Ja ti reknu, s cim je to srovnatelne: s pripadnymi pozadavky UPLNE KAZDE jine sekty ci nabozenstvi! Kdyby ten vas zakon prosel, nic nebrani prijit treba islamistum a rict: Ehm, my to vidime zase trochu jinak... Coze, vy nas odmitate? Vy tedy povysujete jedno nabozenstvi nad druhe? A neni to protiustavni?!

No, to by tak asi bylo vsechno. Zbytek uz dole celkem podrobne popsal clovek, ktery je na rozdil od ceskych nabozenskych tmaru... Slusny.

0 0
možnosti
M

Majklova_proxy

19. 11. 2008 18:34
Vazne??

Prijde Vam koser vzdat se dopredu svych prav?

-

Ze by se nekdo zenil / vdavala s tim, ze se nejspis rozvede? Ja myslim, ze ne, nakonec pri obradu se snad jeste porad slibuje "nadosmrti". Bylo by tohle tedy nadosmrti nadosmrti? Nemuze snad nadosmrti byt i "normalni" manzelstvi? Jake reseni byste s predstavoval, kdyby Vas manzelka zcala mlatit nebo prohrala spolecny dum na automatech?

-

Neupadl jste na hlavu?

0 0
možnosti
JP

Ginny

18. 11. 2008 16:40
Nelíbí se mi to

Nelíbí se mi myšlenka, že by některá manželství měla být lepší a jiná jaksi podřadnější.

Nesmysl. Manželství je manželství a hotovo.

A jen tak pro ty, kteří pokládají za jediný platný sňatek v kostele - znám plno lidí, kteří se brali v kostele a jsou už rozvedení a znova se ženili nebo vdávali na úřadě. A i naopak, lidi, co se brali v kostele po rozvodu civilního sňatku a rozvedli se stejně zas...

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

18. 11. 2008 17:05
Re: Nelíbí se mi to

Manželství musí být jen jedno, z hlediska zákona. Když by tu bylo "lepší" manželství pro katolíky, tak hned budou chtít zas něco muslimové, vč. možnosti více manželek. Mormoni taky uznávají mnohoženství, tak zas pro ně něco.

V každé zemi existuje jen jedno oficiální manželství. Jak k němu kdo přistupuje, to je pak osobní věc. To by se rovnou mohl registrovat konkubinát, přidalo by se reg. partnerství homosob a kdo ví co ještě. Neznám stát, kde by byly dvě různé formy manželství.

0 0
možnosti
V

Vikina

18. 11. 2008 16:08
Pane Jochu,

naprostý souhlas. Je jen zvláštní, že potrefené husy tak kejhají, i když jste tentokrát použil přesně jejich argumenty. Asi právě to je nejvíc dopálilo. R^

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

18. 11. 2008 16:12
Re: Pane Jochu,

Potrefené husy? Pan J. nepsal o nějakých estébácích, mafiánech. Psal jiné pojetí manželství. Ani nepranýřoval např. rozvedené.

Manželství nebude pevnější, že se zakáže rozvod. Kdo má to přesvědčení, tak at se podle toho řídí. Kdo ne, tak nařízení nepomůže. Budou manželé a kromě toho budou milenky? Nebo jak kněží, celibát - a někteří mají děti?

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

18. 11. 2008 15:46
Dobrovolnost - bez možnosti změny?

Např. nacisté vyhráli volby, svobodné volby v Německu. Zároveň to byl doživotní závazek, už se to nemělo změnit. Podobně i když vyhráli volby komunisté po válce. Pak už jiná možnost nebyla.

K demokracii nepatří možnost příjít o svobodu rozhodnutí jedním rozhodnutím navždy.

Co takhle zaměstnání. Co umožnit, samozřejmě dobrovolně, že člověk v místě setrvá  natrvalo. Fluktuace způsobuje hospodářské škody. Samozřejmě,  nikdo nemusí tyto podmínky akceptovat. Firma si ovšem dle toho vybere. Doživotní závazek (či spíš do důchodu), to vypadá zcela absurdní. Ale závazek na 5 či 10 let? Přece ho uzavře uchazeč i firma dobrovolně? Měli bysme opět nevolníky, případně nevolnictví na dobu 5, 10 let. Dobrovolnost - firmy by jiné uchazeče nebraly, kdo shání místo, asi by podepsal ještě rád. Každý jasně chápe, jaká by to byla nesvoboda. I že úředně dobrovolně by neznamenalo fakticky dobrolně. Existuje i tlak okolností. Proto nesmí nic omezit člověku svobodu - ani tzv. dobrovolné rozhodnutí.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

18. 11. 2008 15:52
Re: Dobrovolnost - bez možnosti změny?

V minulém režimu - k volbám se chodilo dobrovolně, nebyly ze zákona povinné. Dobrovolně chodili lidi i na prvného máje, na dobrovolné sobotní brigády zdarma apod. Dobrovolné znamenalo nemusíš - ale pak si spočítej důsledky. Vlastně v každé totalitě je moc věcí dobrovolně - jen se musí počítat s důsledky.

Určité věci z principu být nesmí. Nesmí se např. nikdo "dobrovolně" prodat do jakéhokoli otroctví. A otázka manželství sem patří.

Musí být jen jedno. Stejné pro bez vyznání, katolíky, mohamedány atd. Z hlediska zákona. Pokud jde o soukromé chápání,  tak tady se rozmanitosti meze nekladou.  Naše zem má určitou tradici - proč to měnit. Např. někde mají tradici více žen, u nás jednu ženu. A tradice posledních desítek let zahrnuje i rozvody.

0 0
možnosti
RP

r0p0

18. 11. 2008 15:13
Pane Jochu, Vy nikdy nezklamete a pobavíte ...

... myslím, že jediné, co je iracionální, jak píšete, je jednoznačně Váš názor. Nemyslíte si, že pokud chtějí lidé tzv. uzavřít pevnější manželský svazek, že nepostačí, aby v něm prostě celý život setrvali? Proč by měli mít na to glejt? Souhlasím, máme svobodu a volnou ruku k sebevraždám, tak proč ne k doživotnímu sňatku, ale je rozdíl mít svobodu a mít něco shůry odsouhlašeno a ještě to chtít po vládě.

Z mého pohledu je v době, kdy se více než 50% manželství rozvádí a ti ostatní spolu žijí na základě nejrůznějších kompromisů typu tolerance nevěry apod. vůbec nesmysl podporovat manželství jako takové, natož to "celoživotní". ...

Docela se divím, že Vám tenhle ten, no chtěl jsem napsat co, ale admin by mi příspěvek vymazal, ... Hospodářské noviny otiskly ...

0 0
možnosti
A

Alergik71

18. 11. 2008 14:44
Hmm ...další zákon... na ...

A co takhle VÝCHOVA, VÝCHOVA a VÝCHOVA. Zapomeňte na další a další zákony, které jen komplikují systém a nic nového neumožňují. Žít spolu můžete až do smrti i teď nebo ne?

A překvapivě jsou i lidé, kteří k tomu nepotřebují ani sňatek ;-) 

Takže pokud k tomu potřebujete zákon tak z toho jednoduše vyplývá, že si příliš nedůvěřujete nebo s vámi žádná/ý nevydrží, ale to musíte změnit sebe ne zákon....;-)

0 0
možnosti
L

lesicatko

18. 11. 2008 13:58
Prečo to nie je voĺba

Manželský sľúb je v postate nemožné garantovať.Tí , ćo žijú v manželstve to veľmi dobre vedia, dá sa len snažiť ho dodržať. A veriť, že to vyjde.

.

A možnosť rozviesť mnželstvo, len ak je dokázaná vina niektorého z partnerov je blbosť. Pokojne sa môže stať, že manželstvo bude nefunkčné bez akejkolvek viny partnerov.Rádové sestry tvrdia, že manželstvo je najťažšia rehoľa  - im sa ženích nezmení. A z rádu sa dá odísť bez záväzkov v noviciáte , s určitými  postihmi aj po ňnom....žeby cirkev ponúkla analógiu noviciátu aj v manželstve - t. j. 7 ročné manželstvo na skúšku, nech žena zistí, či je to pre ňu to pravé ? :)

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

18. 11. 2008 13:41
Rozhodně odmítám zpátky středověk...

Autor rozumně uvádí, že by klesla ochota do manželství vstupovat. Mluví o svobodě, místo snadno rozveditelného manželství bude i "pevnější manželství". Jistě, právně by šlo o svazek zrušitelný jen ve vyjmenovaných případech. Takže kdo by se pak rozvést chtěl, např. žena, kterou manžel bije, tak by musela nejdřív si najít partnera, a pak z důvodu jejího cizoložství by se manželství mohlo rozvést. Pokud by manžel chtěl...

Větší svoboda by spočívala v tom, že jednou bych se rozhodl (nebo chtěl vyhovět druhé straně) a pak bych nemohl rozhodnutí změnit. Věrnost je podle mě v tom, že ji zachovávám dobrovolně. Vynucený legálně platný svazek by např. nefungoval, kromě právních vztahů vůbec. Každý bydlí jinde, ale manželství trvá. Takže právní vztah by v podstatě znamenal: určité majetko právní vztahy a nemožnost uzavřít řádné fungující manželství.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

18. 11. 2008 13:42
Re: Rozhodně odmítám zpátky středověk...

I existující manželství se uzavírá jako trvalý svazek. Ovšem není středověk, takže rozvod nemusí povolit papež, ani se nemusí prokazovat vina, např. nevěra druhé strany. Tzn. ze svazku má každá strana možnost vystoupit, má-li důvody, které nikdo neposuzuje, jsou-li dostatečné. To je maximální svoboda. Pokud by tu bylo "pevnější manželství", tak by to leda degradovalo to stávající na registrovaný konkubinát. A kažkdý dobrý katolík by musel uzavřít svazek "pevnější", lidi by to uzavírali kvůli druhým, kvůli partnerovi. Takže by spíš šlo o zákaz rozvodů pro určité lidi a degradaci dosavadního svazku.

I dnes se v kostele uzavírá sňatek, "dokud nás smrt nerozdělí", tj. natrvalo. Rozvod katolická církev neuznává, i tak se ale někteří katolíci rozvedou. Nemají pak nárok na další církevní manželství. Pokud do něj vstoupí, tak z hlediska církve jsou cizoložníci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky