Veletrh Job Fair nepomůže všem

Milan Janák je jedním z návštěvníků veletrhu pracovních příležitostí Job Fair v Brně. „Jsem tady, protože od března sháním práci. Už mě to hledání zmáhá,“ stěžuje si šestačtyřicetiletý muž.

Zábir z výstavy JobFair v BrniMatej Zeliska, student MU Brno

Cílem veletrhu Job Fair je umožnit zájemcům o pracovní místa přístup k informacím. „Ve velmi krátkém čase může návštěvník zjistit, jaká je nabídka na trhu práce. Získá informace o společnosti, o pozici i o konkurenci,“ tvrdí ředitel veletrhu Karel Torn. „Myslím, že to není nic pro mě. Tady můžou práci získat hlavně mladší lidé,“ prozraruje svůj pohled na veletrh Milan Janák a dodává, že hledá místo jako elektromechanik. „Anglicky moc neumím a věkem už asi taky nejsem pro firmy zajímavý,“ míní Janák.

Podle PR manažerky veletrhu Aleny Březinové nabízí na Job Fairu své služby i síť Eures, která pomáhá zájemcům najít práci v zahraničí. „Při návštěvě této expozice mají návštěvníci možnost si v krátkém čase zjistit veškeré informace o konkrétní zemi a domluvit se na dalším postupu, který jim pomůže získat místo v dané zemi,“ dodala Březinová. „Práce v zahraničí už pro mě není. Ale kdyby to šlo před dvaceti lety, asi bych neváhal,“ říká Milan Janák.

Podle Českého statistického úřadu je letošní míra nezaměstnanosti nejnižší od roku 1996 a dlouhodobě je nízká i ve srovnání s průměrnou nezaměstnaností zemí Evropské unie. Nejjednodušší je najít si práci v Praze a neobtížnější je to v Moravskoslezském kraji.

Tereza Bartošíková
Studentka žurnalistiky MU Brno

Autor: Mgr. Jan Josef Kubíček | středa 8.10.2008 21:08 | karma článku: 14,25 | přečteno: 1481x