Polsko se nabízí větší platy než Česko, tvrdí polská poradkyně

Mediálni stánek JobDNES.cz ve středu 8. října navštívili zástupce sítě Eures a pracovní poradkyně Eures z Polska. Hovořili o činnosti sítě a možnostech zaměstnání v zahraničí. Diskuse se ale hlavně soustředila na pracovní příležitosti u našich severních sousedů. Pro ty, kteří se nemohli tiskové konference zúčastnit, přinášíme rozhovor se zástupkyní Polska, pracovní poradkyní Aleksandrou Kopczyk.

Aleksandra Kopczyk, polská poradkyni EURESMatej Zeliska, student MU Brno

:: Čím může být Polsko atraktivní zemí pro české uchazeče o práci?

Aleksandra Kopczyk: Práce v Polsku, hlavně v příhraničních regionech, umožňuje každodenní spojení s místem bydliště, což nevyžaduje po pracovníkovi úplnou reorganizaci jeho života, spojenou se stěhovánim do zahraničí. A pak také jiná struktura pracovního trhu občas dává českým nezaměstaným možnost najít práci u nás.
Výhodou pro Čechy může být i to, že vzhledem k podobnosti češtiny a polštiny u práce zejména na místech, jež nevyžadují komunikačni aktivitu, není zapotřebí žádné jazykové znalosti.

:: Jak vypadá platová situace na polském pracovním trhu?

Aleksandra Kopczyk: Když srovnávám polské a české nabídky zaměstnání, mám dojem, že polští zaměstnavatelé nabízí trochu vyšší platy než čeští. Určitě jsou ale mají platy v Polsku daleko do těch na západě Evropy. Musíme si ovšem také uvědomit, ze práce daleko od místa bydliště vyžaduje po zaměstnancích určité dodatečné náklady, třeba na dopravu. Vetšinou to ale záleží na konkrétní nabídce a nelze to zobecňovat.

:: Které oblasti zaměstnání se v Polsku považuje za deficitové, tedy kde chybí pracovníci?

Aleksandra Kopczyk: V Polsku máme poměrně velký deficit co se týče profesí jako zámečník, svářeč, tesař, dlaždič nebo zedník. Chybí nám rovněž operátoři technických zařízení a řidiči autobusů a kamionů. U zaměstnání, která vyžadují vyšší vzdělání, jsou to především informatici, pojišťovací a obchodní agenti a telemarketingoví pracovníci.

:: Jak se Poláci staví k českým zaměstnavatelům?

Aleksandra Kopczyk: Je třeba říci, ze Poláci mají velký zájem o zaměstnání v Česku. Hlavním důvodem je, ze v České republice i méně kvalifikovaní zaměstnanci mají možnost získat zaměstnání za podmínek, které je uspokojí. Navíc Poláci si moc cení životního stylu Čechů a jejich pracovní kultury.

:: Kdo na veletrhu projevil zájem o práci v Polsku?

Aleksandra Kopczyk: Především to byli lidé s vyšším vzděláním. Nikdo se ale neptal na konkrétní zaměstnání, spíš obecně. Zcela mě překvapil jeden návštěvník, který chtěl u nás dělat historika.

:: Co nabízí partnerství T Beskydy mezi Polskem, Českou republikou a Slovenskem pro občany příhraničních regionů?

Aleksandra Kopczyk: Hlavním cílem tohoto partnerství je odstraňování překážek, které souvisí s různými administrativními procedurami a rozdíly v pracovním zákonodárství mezi státy. Chceme tedy umožnění svobodného pohybu pracovníků mezi těmito třemi zeměmi. V rámci transhraničního partnerství se také snažíme vytvořit komunikační portál, který nabízí uchazečům o práci kompletní a aktuální informace o pracovních příležitostech a podmínkách, dále o možnosti podnikání v příhraničních oblastech a jiné informace podstatné pro zájemce o práci.

:: Kde se mají případní zájemci o práci v Polsku hlásit?

Aleksandra Kopczyk: Měli by se hlásit na místních pobočkách Eures, které sídlí na jednotlivých úřadech práce.

Ptal se: 
Michal Tkaczyk
Student žurnalistiky MU Brno

 

Autor: Mgr. Jan Josef Kubíček | středa 8.10.2008 21:15 | karma článku: 11,31 | přečteno: 2094x