Kde vybírat práci v Evropě?

Práce na ropné plošině v Norsku nebo na jižním pobřeží Španělska. Takové pozice uchazečům o místo nabízí EURES neboli Evropský portál pracovní mobility. Tato síť při Evropské komisi poskytuje informace, poradenství a služby v oblasti náboru a vyhledávání pracovních míst.

Právi probíhá prezentace EURESu...Matej Zeliska, student MU Brno

„Eures funguje tak, že máme databázi, kde jsou zveřejněna pracovní místa v celé Evropě,“ uvádí Andrea Janásová, poradkyně působící v Ostravě.

Zástupci dvanácti zemí se sešli společně tento týden na Job Fair 2008 v Brně. Hlavními jazyky tedy byla angličtina, němčina a čeština. Zájemci si zde přímo mohli zjistit, o kterou práci je v dané oblasti zájem.

„U nás je důležitý cestovní ruch,“ prozrazuje zástupce Španělska Ricardo Panzuela Santiago. Hlavním kritériem je umět dobře jazyky. "Například Češi jsou pro nás zajímaví, protože umí většinou anglicky, německy a česky," popisuje dál Španěl.

Podle norské zástupkyně je neobvyklé zaměstnání na ropné plošině, ale většinou firmy nabízejí práce na pozice informačních technologií, nebo ve stavebnictví.

Většina cizinců pracuje v Rakousku v turismu nebo ve stavebnictví. Je také rozdíl, jestli zájemci najdou pracovní místo v Alpách nebo ve Vídni. „Rakousko a Česko je vlastně podobné a nabízejí se tu stejná pracovní místa,“ říká zástupkyně Rakouska Martina Vodrazka.

„Záleží hlavně na vzdělání,“ uzavírá Janásová, „potom je také na každém, jakou práci si vybere.“ Ke hledání tedy stačí pouze napsat svůj životopis a vybrat si zemi, která člověku vyhovuje jazykově nebo podle zájmu.

Pavla Janoušková
Studentka žurnalistiky MU Brno

Autor: Mgr. Jan Josef Kubíček | středa 8.10.2008 21:04 | karma článku: 9,87 | přečteno: 1524x