Češi jezdí pracovat nejvíce do Rakouska a Německa

Už minuly doby, kdy lidé hledali práci pouze ve své rodné zemi. Moderním trendem je cestovat a pracovat v zahraničí. Najít zaměstnání v cizině pomáhá síť Eures.

Momentka z prezentace EURES na veletrhu JobFair 2008Matej Zeliska, student MU Brno

Kromě českych společností a pracovních agentur má na veletrhu JobFair své stánky i síť Eures, což je evropská instituce podporující mobilitu zaměstnání. V jejich prostředí se během doby konání veltrhu konají prezentace pracovních nabídek a životních podmínek v jednotlivých evropských zemích.

Přednášejícími jsou pracovní poradci ze všech evropských států. Pro návštěvníky vyletrhu existuje také možnost se osobně zeptat poradce z dané země na konkrétní pracovní příležitosti.

Dříve Česi rádi jezdili hojně za prací do Velké Británie, pripadne do Irska, situace se ale změnila. „Naši potencionální uchazeči o práci v Evropské unii mají teď největší zájem o země jako jsou Rakousko a Německo,“ tvrdí David Chlupáček, pracovní poradce Eures z České republiky. „Kromě výhodných platových podmínek práce u našich jižních a západních sousedů umožňuje snadné spojení z místa bydliště,“ dodává Chlupáček.

Už skončila doba, kdy do ciziny za prací mizeli z Česka málo kvalifikovaní pracovníci. V dnešní dobe jsou to spíš mladí a dobře vzdělaní lidé, kteří mají zájem o zaměstnání a atraktivní životní podmínky v zemích jako například Španelsko nebo Itálie.

Poměrně nízký počet lidí u stánku Euresu může znamenat, že návštěvníci Jobfairu o práci v cizině moc velký zájem nemají. Možná ale jenom mají strach z nedostatku jazykových znalostí. Podle poradce Euresu taková obava není na místě.
„Většina evropských společností, které nabízí zaměstnání, vyžaduje po uchazečích pouze znalost angličtiny, případně němčiny. A počítá se s tím, že v této části Evropy se lidé učí právě většinou tyto jazyky,“ uklidňuje Chlupáček.

Prezentace jednotlivých zemí a kozultace s pracovními poradci se konají každodenně až do konce trvání veletrhu JobFair.

Michal Tkaczyk
Student žurnalistiky MU Brno

Autor: Mgr. Jan Josef Kubíček | úterý 7.10.2008 21:44 | karma článku: 9,11 | přečteno: 1342x