Zeman, Tomio, Konvička … (j)elita českého národa???

… je mi z toho smutno, ale vypadá to, že jsou tihle pánové pravou elitou našeho národa … Opravdu se od nich necháme nakazit nenávistí a fanatismem, který je v důsledku nebezpečnější než cokoli jiného?

Nikdy nečti komentáře pod články. Zásadní pravidlo, které by se mělo dodržovat. Ale i kdybych ho opravdu dodržel a nečetl ty stovky a tisíce naprosto nenávistných, fanatických a primitivních názorů čtenářů, stejně bych se nevyhnul tvrdému názoru tzv. českých vlastenců, kteří nejsou jako plastelína a nenechají sebou manipulovat.

Uprchlíky nechceme. Islám je barbarský. Hlásá nenávist a ponouká k vraždění. Starejme se o sebe. A vůbec, uprchlíci přece svoji zem mají, ale zbaběle utekli. Proč vlastně nezůstali a nebojovali? Opravdu, měli by si vzít příklad z nás Čechů. My jsme přece masově povstali, když jsme přišli o Sudety. A v Srpnu 1968 zrovna tak ...

Ne, nechci tu argumentovat proti jednotlivým důvodům hysteriků a šiřitelů strachu, poplašných zpráv a nenávisti vůči všemu co je rozdílné od nás. Apeluji na lidskost, kterou bychom měli v sobě mít.

Je pro nás tak nepřekonatelné pochopit, že jsou lidí, kteří ze svých domovů musí uprchnout před válkou, bídou a krutostí? Navíc v případě, kdy se jedná o oblasti, ve kterých jsme dost možná situaci sami částečně pomohli destabilizovat? Je tak těžké pochopit, že ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu, Eritrei je prakticky nemožné se dostat legálně a proto se k nám uprchlíci dostávají nelegálně? Je pro nás tak nepřekonatelné dát jim šanci dodržovat naše pravidla a dát jim šanci na lepší život? Opravdu máme takový strach, že se bojíme, že příliv lidí představující desetiny procent populace evropských států převrátí evropskou civilizaci naruby a změní nás v islámskou kolonii? Kolem sebe vidím spousta lidí, kteří bijí rukama kolem sebe a jsou plní strachu a nenávisti. Myslím, že pokud půjdeme touto cestou, o tu naši evropskou civilizaci se připravíme sami.

Já osobně nemám z Islámu strach. Domnívám se, že každé náboženství je závislé na interpretaci každého jeho vykladače. Při jen velmi malé snaze bychom mohli stejně krvežíznivě jako Islám vykreslit i Starý zákon. A mnohé konflikty v minulých staletí byly zaštiťovány Křesťanstvím. Řada jednotek německé armády ve 2. světové válce měla na uniformách náboženská hesla… dělá to z křesťanství zrůdné náboženství a zločinnou ideologii?

Já osobně nemám strach z uprchlíků. Nevěřím, že by teroristé plánovali infiltrovat Evropu zrovna touto cestou. Několika měsíčním martýriem, nepohodlím … když mohou koupit letenku z Káhiry do Bruselu a být v Evropě za pár hodin.

Mám strach z demagogie zneužívající náš strach z teroristických útoků.

Mám strach, že začneme generalizovat a paušálně dělit lidí na dobré a zlé podle vnějších znaků nebo podle jejich vyznání. Budeme se pak chovat stejně jako teroristé, kteří nechají žít osoby znající texty z Korány a ostatní ne. My naopak zatratíme muslimy a ostatní možná přijmeme.

Mám strach, že se začneme starat jen o sebe. Nejdříve ze strachu a nakonec proto, že je to přeci pohodlnější. Nejprve odkloníme uprchlíky z arabských zemí. Následně se obrátíme zády i k Ukrajině. Ta je přeci taky daleko a tak nějak stejně vždycky patřila k Rusku. Nakonec přestaneme řešit problémy svých sousedů a za čas i problémy svých známých, kamarádů, přátel … ? A pomůže pak někdo nám, až budeme potřebovat pomoc?

Mám strach, že místo toho, abychom hledali cestu jak napravit to, že jsme zaspali při detekování uprchlické krize, budeme jen hystericky křičet. Místo toho, abychom hledali řešení, jak zefektivnit přijímací procesy, azylová řízení, pracovní povolení nebo naopak proces nepřijmutí migrantů, budeme osočovat ty, co mají odlišný názor.

Mám strach, že až zase jednou budeme emigrovat my z České republiky, nebudeme mít kam, protože nám všichni zavřou dveře před nosem ...

Autor: Jan Kratochvíl | neděle 22.11.2015 22:36 | karma článku: 20,51 | přečteno: 1746x