Zastánci domácích porodů-šílenci odmítající evoluci …

… a zároveň hazardéři s životem nenarozeného dítěte i jeho matky. Jaké jsou výhody a nevýhody porodů v domácím prostředí?

 

Je to tu zase. V Rožďalovicích na Nymbursku se odehrála lidská tragedie. Po porodu přestal novorozenec dýchat, přivolaní záchranáři již byli bezmocní. Exitus. Neštěstí, kterému se možná dalo předejít. Možná taky ne. Předběžné výsledky šetření ukazují na vrozenou srdeční vadu. Jestli byl podobný konec nevyhnutelný a došlo by k němu i při porodu v nemocnici zatím není jasné. Nechci zde rozebírat tento konkrétní případ, ani ho brát za bernou minci ve sporu o to, zda jsou domácí porody opodstatněné či nikoliv. Spíš tuto smutnou událost vnímám jako katalyzátor diskuse, která by snad někdy mohla vést k tomu, že se domácí porody stanou reliktem minulosti, pozůstatkem středověku. Doby, kdy domácí porody byli normální a prostě nevyhnutelné.

 Ve sporech o to, zdali jsou domácí porody něco přínosného nebo se jedná pouze o hazard s životem matky i dítěte padala a padá celá řada argumentů. Přiznám se, že většinu z těch, co předkládají zastánci domácích porodů nechápu a jejich relevance mi uniká. Nicméně, proč je nezmínit. Některé zazněly i v tomto rozhovoru s jednou zastánkyní domácích porodů.

 http://zpravy.idnes.cz/radeji-riziko-nez-rutina-rika-matka-ktera-se-bila-za-domaci-porod-u-soudu-1ab-/domaci.aspx?c=A120126_143759_domaci_hv

 Pokud bych měl vypíchnout:

1)Porod je přirozená součást života, nikoliv nemoc,netřeba kvůli tomu navštívit nemocnici-Možná, že porody jsou přirozenou součástí života, rozhodně, ale nejsou rutinní či normální, nezasluhující zvláštní pozornost. Pokud vím, ženy jej absolvují většinou jednou či jen několikrát za život a vždycky je to moment, který na ně klade výjimečné psychické a hlavně fyzické nároky. Vyhledat v takovém okamžiku pomoc lékařů mi přijde jako normální akt elementární zodpovědnosti.

2)Z hlediska bezpečnosti je domácí porod srovnatelný s porodem v nemocnici-Asi základní kámen úrazu a rozcestník názorů. S tímto tvrzením naprosto nesouhlasím. Mohl bych začít od toho, že člověk těžko zabezpečí sterilitu domácího prostředí, mohl bych dál pokračovat, že i když mohou všemožná předvyšetření naznačovat jednoduchý průběh porodu, může se přihodit komplikace, která z banální záležitosti udělá složitý případ. Jak v takové chvíli může být domácí porod bezpečností srovnatelný s porodem v nemocnici opravdu nevím.

 3)Porody v nemocnicích podléhají rutině. Žena se musí přizpůsobit systému-Tenhle argument je vrcholem bláznovství. Místo toho, aby byla rodička ráda, že její porod podléhá všemožným bezpečnostním kontrolám, že jsou nastaveny mechanismy, které mají zajistit bezpečný a zdárný průběh porodu, tak si na toto stěžuje. Nechápu nutnost rutiny a systémovosti u porodů. Zřejmě by raději chtěla nějakou kovbojku s napínavou zápletkou.

 4)V případě komplikací se dá včas dojet do nemocnice nebo přivolat pomoc záchranářů-To je právě ono. Včas? Domnívám se, že v situaci kdy jde o každou vteřinu se nedá použít termín „včas“. Navíc, proč ve vesmíru, kde existuje varianta být v nemocnici pod kvalifikovanou péčí od začátku, volit variantu, kdy se do ní můžu dostat „včas“?

 Můj názor na domácí porody je jasný. Pokud můžeme (a díky za to) využívat pohodlí a bezpečí, které nám nabízí 21.století a tedy absolvovat porod v nemocnici, měli bychom toho využít. Jakákoli jiná varianta je zbytečný hazard. Pokud by se tímto ohrožovala jen matka dítěte. Budiž, je to její hloupá volba. Pokud tím, ale ohrožujeme i život dítěte, je to pomýlené šílenství a naprosté sobectví. Já osobně budu otázku porodu a věcí kolem toho teprve řešit, ale v tomhle mám jasno. Díky bohu, že moje nastávající má stejný názor.

Je mi jasné, že zastánci domácích porodů vyrukují s tím, že i v nemocnicích některé porody dopadnou smutně. Ale toto je otázka potenciálního rizika. Nikdo bohužel nemůže zaručit na 100% jednoduchý průběh porodu, ale rozhodně můžeme minimalizovat nebo maximalizovat riziko s ním spojené. Jen nezodpovědný a poblázněný rodič může pro touhu užít si nekonvenční porod doma u televize, riskovat komplikace a zvyšovat riziko s tímto výjimečným okamžikem spojené.

Autor: Jan Kratochvíl | středa 29.2.2012 15:16 | karma článku: 19,11 | přečteno: 939x