Stačí zadupat a vláda mění názor

Vláda zase jednou provádí názorový veletoč, čert aby se v ní vyznal. Je to tím, že proti jejímu rozhodnutí prostestují lidé a nebo prostě jen ve spěchu přistoupila k něčemu, čemu nevěnovala dostatek pozornosti?!

Tak nevím. Česká vláda pozastavila ratifikační proces o tzv. dohodě ACTA. Protipirátské smlouvě, která by měla lépe ošetřit ochranu originality uměleckých děl a která, jak tvrdí odpůrci výrazně zasahuje do osobních práv jedince.

Ve svém minulém článku jsme mírně kritizoval protesty vůči zmíněné dohodě. Opravdu jen velmi mírně, hlavním důvodem mé nespokojenosti (nebo spíše nechápavosti) bylo to, jak se lidé bouří proti ACTA, aniž by bylo jasné, co vlastně dohoda obsahuje a jaké může mít dopady. Pořád si nejsem jistý, zdali běžný občan nebo mladí lidé, kteří tvoří hlavní těleso protestujících, vědí proč vlastně protestují. Zda znají obsah smlouvy a její nebezpečenství. Já osobně nejsem názorově vyhraněn. Patřím mezi běžné uživatele internetu, kteří si sem tam stáhnou pro vlastní potěchu stáhnout film nebo muziku. Pokud to do budoucna nebude možné, přizpůsobím se. Zase začnu chodit do půjčovny a bude.

 Spíše mě na celé věci zaráží něco jiného. Česká vláda původně ke smlouvě mínila přistoupit. Pak se sejde pár demonstrací, hackeři zaútočí na pár webů a najednou je vše jinak. Je hezké, že vláda registruje názor části společnosti a nereflektuje nelibost s výše zmíněnou mezinárodní dohodou. Co je však horší, vláda argumentuje svoje váhání potřebou vše ještě řádně prozkoumat. Copak tohle neměla udělat již předtím, než vůbec ke smlouvě přistoupila, resp. než začala proces přistoupení. Z toho mám dojem, že kdyby lidé neprotestovali, vláda by prostě podepsala něco, co moc neřešila. Prostě se nechala vést davem a bez cavyků se k něčemu připojila. Chraň nás všichni svatí, jestli takhle naši představitelé přistupují i k jiným smlouvám. To, že obyčejní lidé nevědí zcela přesně o čem dohoda je, je omluvitelné a vcelku normální. Že to neví ani lidé, kteří rozhodují zda na tom ČR bude participovat je strašidelné.

 Pro příště bych prosil, aby si odpovědní činitelé vše přečetli, promysleli a prostudovali PŘED podpisem a ne až ve chvíli rodících se protestů.

Autor: Jan Kratochvíl | pondělí 6.2.2012 16:44 | karma článku: 14,37 | přečteno: 961x