Radek John čeká u zdi na výstřel z milosti

Už to tak vypadá, že politické dobrodružství Radka Johna se pomalu chýlí ke konci. Revoluce ve Věcích veřejných ho dost pravděpodobně pošle na pomyslné politické popraviště …

Po tom, co Věci veřejné přišly v Úterý s oním nestoudným ultimátem a avizovanou demisí svých ministrů, nabraly věci rychlý spád. Premiér Petr Nečas zareagoval až překvapivě rázně. Pokud ministři demise opravdu podají, není již o čem jednat a na řadu přijdou předčasné volby. To je samozřejmě kalibr, který zejména na VV musí platit. Předčasné volby by byly opravdovým hřebíkem do politické rakve této prapodivné sektostrany. Co s tím?

 ODS a TOP09 jsou celkem pevné v kramflících. Mají svoje požadavky na jasné určení úsporných opatření. VV jsou totálně v rozkladu a to, jakým způsobem bude (ne)pokračovat vládní koalice je teď závislé jen a jen na nich. Jak to u nich vypadá?

 Ministři VV odmítli složit demise do rukou Radka Johna (jednak se jim nechce rezignovat a jednak aspoň oni vědí, že je to z pohledu ústavněprávního hovadina). Proti Radku Johnovi se taktéž začíná bouřit regionální základna členů VV. Ti, kteří ještě z VV neuprchli, tak pochopili, že základním a největším problémem strany nejsou její neustálé kauzy. Není to dokonce ani standardní odposlouchávání všeho možného, ale je to právě Radek John a spolu s ním několik dalších členů vedení VV. Právě Radek John působí jako červený hadr na býka. Právě Radek John, poslanec Babák a jiní … jsou synonymem pro nesolidního, nekorektního, nedůvěryhodného a neprofesionálního politika. Největší překážkou pro nějakou dohodu, která by udržela vládní koalici není programová rozdílnost jednotlivých stran, ale naprostá nedůvěra a antipatie mezi jednotlivými čelními představiteli. Toto začíná být naprosto zřejmé všem a je jen otázka času, kdy Karolína Peake (mnohem přijatelnější pro ODS i TOP09) spolu s Pavlem Dobešem a Viktorem Paggiem převezme kormidlo strany a po nutném restartu udrží nejmenší vládní partaj v koalici.

 Samozřejmě, nelze tvrdit, že by Karolína Peake, Pavel Dobeš a další byli kdovíjak lepší než John, Bárta a ostatní. Pravdo ovšem je, že jsou pravděpodobně mnohem více pragmatičtí. Nechtějí brát politiku jenom jako přestřelku na divokém západě a šanci jak se exhibovat na veřejnosti. Možná mají jiné zájmy, netvrdím, že jim jde čistě o službu veřejnosti, ale popravdě … radši budu vídat politiky, kteří pragmatickou a rozumnou politikou povedou stát k prosperitě za cenu toho, že oni sami získají nějaký osobní prospěch než, abych vídal diletanty typu Radka Johna, kteří svým stupidním chováním vedou republiku jenom k nestabilitě a chaosu …

 Jak tedy předpokládám. Radka John čeká již jen posledních pár dnů ve funkci předsedy. V nejbližší době očekávám jeho (dost možná nedobrovolnou ) rezignaci a tím pádem i uklidnění situace uvnitř vládní koalice.

 Jak to vidíte Vy?

Autor: Jan Kratochvíl | pátek 6.4.2012 14:19 | karma článku: 20,79 | přečteno: 1277x