Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

Greenhornik

14. 8. 2009 19:48
Názor moderního lesnictví

Absolutně souhlasím s panem Jirsou a se mnou i spousta vědců, ale skutečných vědců. Ne pavědci z Akademie věd a Jihočeské univerzity, co kdysi tvrdili, že kůrovec měří 10 mm a před lety s velkou slávou ,,objevili" houbu Beauveria bassiana pomocí které budou bojovat proti kůrovci. Přitom tato houba se používala dříve proti klikorohu a neosvědčila se, protože hubila naprosto vše.

Proti každému ,,vědci" z Akademie věd, co tvrdí bláboly o bezzásahovosti postavím pět vědců z FLD ČZU a LDF MZLU, co budou tvrdit opak. Páni botanici totiž vidí jen biodiverzitu, kde krajinu tvoří proředěný les a holiny. Tímto zlikvidovali poslední zbytky autochtonního smrku, který mohl sloužit k nahrazení smrku, který byl sem přenesen z nižších poloh z důvodu neexistence typologických znalostí a znalostí LVS před sto lety. Opomněli také, že jsou tu ekosystémy člověkem ovlivněné, které jsou nestabilní a které potřebují určitou formu intervence, aby zde mohly být přírodní procesy nastartovány.

0 0
možnosti
B

buran1

14. 8. 2009 9:01
Takhle určitě NE

Vážení ekolologvé, příźnivci zelených a podobných sekt. Váš záměr je všechna území uzavřít a udělat si z toho oblasti jen pro vybranou skupinu tzv. ekologů, kteří tam pod rouškou "věděckého zkoumání" budou tábořit a trávit dovolené. To už tu bylo - za bolševika.

0 0
možnosti
JH

cromagnon

14. 8. 2009 9:22
Re: Takhle určitě NE

Kapitalisti si tam staví obrovité superbaráky a celé zábavní čtvrti.

:-)

Jeďte se tam jednou podívat.

:-)

0 0
možnosti

WIFI

14. 8. 2009 9:01
Rada

Udělejte si chvíli (nebo pověřte nějakého svého asistenta či podobnou osobu) ať vám udělá jednoduchou tabulku. V prvním sloupečku bude rok, ve druhém plocha napadeného lesa, ve třetím plocha obnoveného lesa (samoobnovou) a ve čtvrtém celková plocha lesních porostů v NP (CHKO). Uvidíte sám, že problém kůrovce je nafouknutý a slouží jako politický nástroj.

P.S.: Jsou obecně dvě možnosti přístupu k Šumavě:1. Nechat první zony svému vývoji s rizikem, že občas bude holina nebo2. Kácet, sázet a NP zrušit, protože NP, kde se zasahuje je o ničem. Pak z toho může být třeba lokality podobná (zástavbou) Borovým Ladám nebo Lipnu.

0 0
možnosti
HF

Klotilda

14. 8. 2009 8:52
Nesouhlasím s Vámi

Smrkové brdlení byla chyba.Mrtví stojáci či ležáci jistě krajině na kráse nepřidají.Kůrovec,ať již nynější nebo chemickým tréningem zdatnější, smrky stejně zdevastuje.Nechala bych to tak. 

0 0
možnosti
PM

nonick

14. 8. 2009 8:24
A teď se navíc Šumava likviduje za peníze z EU...

Stačí se podívat, co se děje na březích Křemelné u Prášil v I. zóně NPŠ...Bagry a těžká technika tu devastují přírodu v "bezzásahové" ;-D zóně, aby se tam za dotace z EU vyasfaltovala další pěkná cyklostezka...Rv

0 0
možnosti

WIFI

14. 8. 2009 9:02
Re: A teď se navíc Šumava likviduje za peníze z EU...

ale co s tím.

Když cyklostezku nepovolí, tak všichni křicí otevřete šumavu veřejnosti. Když cyklostezku povolí, další křičí, že se asfaltuje v lese

0 0
možnosti
MG

Serf

14. 8. 2009 8:09
Plesne jezero - zarny priklad

Pred par lety zelene, dnes seschle porosty. A vrchol cynismu je "zazitkova trasa" skrze mrtve sezrane pahyly. To povazuji za vysmech vsem, kteri maji Sumavu radi. ;-O

0 0
možnosti
JM

Juan Monaco

14. 8. 2009 7:47
Naprostý souhlas!

Ano, je to přesně tak, jak píšete, pane Jirso. Bohužel.... ;-(

Tak to dopadne, když zde rozhodují samozvaní "odborníci", kteří nechápou a komplexnost složitých procesů probíhajících v lesním ekosystému. Z těch mladých smrčků vyroste ještě mnohem labilnějsí les, než byl ten původní a kůrovec ho sežere ještě dříve. Jasně, že za nějakých 300 - 500 let možná (!) a jen na některých (!) místech tímto stylem vznikne les blízký pralesu, ale cena, kterou za to dnes platíme, je neúměrně vysoká...   A že aplikováním jemných a šetrných opatření by se ke stejnému cíli dospělo za poloviční dobu a bez zničení mateřského porostu a celého původního ekosystému? Koho to dnes zajímá, že... :-/ 

0 0
možnosti

Tramp_007

14. 8. 2009 8:37
Re: Naprostý souhlas!

Komplexnost procesů nechápiou hlavně ti, co tvrdí, že lze ty procesy řídit jemnými opatřeními (rozuměj těžbou).  Apropo jakou cenu to platíte - uschlé stromy, které stejně neměly být vytěženy?

0 0
možnosti
ZL

wilderness

13. 8. 2009 22:33
dejte prostor přírodě

Pan Jirsa jako mnozí jiní zcela účelově, jistě ne z neznalosti, zaměňuje názor vědecké komunity za ekologisty nebo ekologické aktivisty. Jedinou šancí do budoucna je dopřát lesu přirozený vývoj. Půjde to pomaleji než vysazování smrkových monokultur na rozsáhlých plochách, ale výsledek bude trvalejší. Na plochách, kde to bylo umožněno,  se ukazuje docela pěkná samovolná obdoba lesa.  Pěstováním stejnověkých monokultur se připravuje jak na podnosu potravní nabídka pro další a další generace kůrovce, proti nimž se zase bude muset chemicky zasahovat na rozsáhlých plochách. Příroda přitom nezná pojem škůdce a kůrovec je v přírodním lese normální součástí ekosystému. Škůdcem se stává až v hospodářském lese určeném k produkci dřeva. To ale není cílem lesa v národním parku. Panu Jirsovi a dalším nejde o les, ale o dřevo. O budoucnost lesa se nebojím.

0 0
možnosti
JM

Juan Monaco

14. 8. 2009 7:54
Re: dejte prostor přírodě

obávám se, že o fungování lesního ekosystému toho příliš nevíte. Právě současný postup je obdobou "vysazování smrkových monokultur".... a kůrovec zničí nové porosty ještě v mnohem mladším věku, než ten les, který tam byl ještě donedávna. Jenže to už dnešní ekologisty hlava bolet nebude.... a v tom je právě rozdíl mezi samozvanými odborníky na všechno a lidmi, kterým jde skutečne o les, jak píšete na konci.

0 0
možnosti
V

vtáček

13. 8. 2009 20:48
Ve skutečnosti je to hodně jinak

Bezzásahovost je krycí manévr skupiny lidí, kteří se chtějí v NP Šumava nebo v návazných insitucích politicky prosadit, udržet a udělat si bod. Jakmile se změní politická situace, budou žvanit o zásahovosti. Dnes se zas těží v panickém strachu z kůrovce, lesy se drancují naholo i v Národním parku Bavorský les, v jádrový zóně. Neskočte prosím na špek těm, kdo propagují bezzásahovost,  je to jen slovo hozený do větru a vítr ho zas odvane. Jde o peníze, o prestiž. . Přijeďte se podívat na Šumavu a nechte se informovat o tom, jak vysoký byly těžby loni a jaký je předpoklad letos. O bezzásahovosti je možné popovídat v čajovně u bylinkovýho čaje:-/, ale na Šumavě jde o jiné věci. Chci jen věřit, že v Národním parku Bavorský les jde spíš o nedohodu, o nějakou velkou mýlku, o paniku z kůrovce. Že tam nejde primárně o prachy jako u nás.

0 0
možnosti
MA

Adam Mydlář

13. 8. 2009 18:09
Dejte šanci pralesu

Názory na věc jsou jak sleduji dvojí: chceme bez-zásahovou zónu; nechceme bez-zásahovou zónu.

Názory jsou dvojí a já pevně věřím, že na obou stranách nejde o šetření peněz. V případě prvním, prolomení zákazu těžby dřeva a ve druhém neochotu řešit kúrovcovou kalamitu.

Zhruba 1 000 let probíhal váš experiment, pane starosto. Dejte teď na pár let prostor experimentu opačnému. Jsem přesvědčen, že na výsledku nakonec jako obec vyděláte jak formou zvýšeného zájmu turistů, tak možností žít v nejužší blízkosti panenské přírody.

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1310x
senátor PČR a starosta Hluboké nad Vltavou

Seznam rubrik