O biopalivech rozhodujme s chladnou hlavou

Každý soudný člověk ví, že životní prostředí si zaslouží naši ochranu. Nezodpovědný přístup pod heslem po nás potopa zde rozhodně není na místě, protože by se nakrásně mohlo stát, že se dostaneme do bodu, ze kterého už nebude návratu. I ochrana životního prostředí se však musí dělat s rozumem. Toho se bohužel v této oblasti v poslední době zoufale nedostávalo a místo něj scénu ovládla módní ideologie podporovaná zájmy mocných lobbyistických skupin.

V posledních měsících byly popsány stohy papíru o tom, jak se fotovoltaické elektrárny vymkly původním bohulibým záměrům a s pokračováním jejich podpory dokonce hrozil rozpad přenosové sítě. A máme zde další „zelenou“ kauzu. Masivní podpora povinného používání biopaliv, která se zdánlivě zdála zabíjet dvě mouchy jednou ranou: snížení závislosti na ubývající ropě a omezení škodlivých emisích vznikajících při spalování fosilních paliv. Jak to tak bývá, o případných vedlejších dopadech se raději nepřemýšlelo nebo se rovnou zamlčely. Vše ovládla euforie z toho, že jsme konečně pohlédli do tváře oné nepříjemné pravdě.

Nyní začíná být jasné, že biopaliva rozhodně nejsou žádným zázračným všelékem. Tedy pokud zrovna nepodnikáte v olejářském byznysu. Další studie zadaná britskou vládou před několika dny potvrdila závěry dřívějších výzkumů. Totiž, že biopaliva přírodě škodí ještě víc než benzín. V důsledku jejich povinného přimíchávání do běžných paliv v EU či USA se totiž vytváří obrovský tlak na jejich produkci. Následkem je potom kácení miliónů hektarů lesů a jejich přeměna na plantáže, v důsledku čehož se do ovzduší uvolní mnohem více oxidu uhličitého, než by mohlo vzniknout při spalování běžného benzínu. Podle starší zprávy z pera Světové banky navíc produkce biopaliv, na řadě míst vytlačila méně výnosnou produkci potravin a přispěla tak k růstu cen obilnin a potravinové krizi v chudých zemích světa.

Podle posledních náznaků se zdá, že i v Evropské komisi pochopili, že tudy cesta nevede a dosavadní bezpodmínečnou podporu biopaliv přehodnotí. Do budoucna z toho plyne poučení, že jedinými spolehlivými obnovitelnými zdroji vždy budou chladná hlava a zdravý selský rozum.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | středa 31.3.2010 9:30 | karma článku: 15,68 | přečteno: 955x