Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ekologisté na Šumavě ohrožují turisty

Před několika lety zabila padající souše turistku na Boubíně. I když se jedná o maloplošné území, kde odumírají jednotlivé stromy, přesto se stalo místem tragédie.

Vedení Národního parku Šumava spolu s Ministerstvem životního prostředí, jež mají největší odpovědnost za zbytečné uschnutí stovek tisíců šumavských mimořádně vzrostlých smrků, již před několika lety znali důsledky spojené se vznikem tisíců souší v těsné blízkosti turistických cest. Lze dokázat, že vedení NPŠ zaštiťujíc se ochranou přírody vědělo, že smrky, které nechají úmyslně uschnout, budou muset v brzké době stejně pokácet. Stromy nechávali zbytečně umírat pod napadením kůrovce s oblíbeným heslem „mají právo umřít vestoje“. Tehdy stejně jako i nyní zatajují, mimo vzniku gigantických a stejně zbytečných holin, které nemají obdobu nikde v Evropě, další následné kácení ex post. Nechali umřít zbytečně stovky tisíc stromů, z nichž by 99 % při včasném zásahu proti kůrovci zůstalo růst mnoho desítek let. Jako argumenty použili strašáky o dřevařských lobby a nutili turistům dotazníky s otázkou, chcete kácet stromy, anebo ne.

Nyní nastala doba, kdy jsou jen dvě možnosti. První možností je postupné vykácení cca 100 m širokých pruhů podél turistických cest. Druhou možností je dlouhodobé anebo trvalé uzavření nejoblíbenějších turistických cest. Až se tam po několika letech turisté dostanou, tak budou putovat oholeným územím bez možnosti příjemného úkrytu ve stínu zeleného stromu.  Na tyto a další související problémy dlouhodobě upozorňujeme a ekologisté se tvářili, jako by se jich to netýkalo a dál si prosazovali svoje. Nyní samo vedení NPŠ  kontroluje kácení souší a asi i to zda dřevorubci vhodně nařežou na pahýlu dřevo, aby vypadalo jako přirozeně zlomené. V tomto případě je opět úplně jedno, že zde zbytečně řvou motorové pily a produkují výfukové plyny jen proto, aby po několika letech mohli ekologisté nalhávat veřejnosti, že se stromy samy polámaly. Samotné kácení těsně okolo turistických cest neřeší celou problematiku bezpečnosti turistů před samovolně padajícími soušemi.

 Jaký postup je lepší? Včasný a ve většině případů téměř neznatelný zásah a všude kolem zelené stromy a nesrovnatelně bezpečnější turistika cestou vzdělaných lesníků. Nebo bezohledná ekologistická cesta, kterou nyní realizují příznivci bezzásahovosti? Ekologistická cesta vede přes nekonečné hřbitovy souší, rozsáhlé holiny, zákazy vstupu a kácení několika násobného počtu souší kolem turistických cest, následné obrovské kácení zelených kůrovcem napadených lesů v druhých zónách a mimořádného nebezpečí pro turisty při větším poryvu větru dokud nebude na každou stranu turistické cesty ekologická holina po kácení souší v šíři cca 60-100 m.      

Autor: | neděle 14.6.2009 13:00 | karma článku: 15,56 | přečteno: 1316x
  • Další články autora

Zpráva pro voliče: Škromacha vážně nebrat

Celou republiku v posledních týdnech zaplavily billboardy plné velkých slov. Jiří Paroubek se na nich vahou své osobnosti zaručuje, že prosadí či naopak zruší to či ono. Zkrátka že přinese jistoty i prosperitu do každé rodiny. No vážně.

9.3.2010 v 9:31 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Politika

Vize 2020 a skutečnost na Šumav

Na počátku roku 2010 je neobvyklým a uspěchaným způsobem prosazována dohoda mezi obcemi v NP Šumava a Ministerstvem životního prostředí nazvaná Společná vize Šumava 2020. Hlavními aktéry, kterým na co nejrychlejším prosazení dohody velmi záleží, jsou L. Miko, M. Bursík, F. Pelc a F. Krejčí.

3.2.2010 v 14:00 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Politika

"Otáčko" v Českém Krumlově: přesun o pár metrů za půl miliardy?

V tichém přítmí Nostického paláce na Maltézském náměstí vznikají grandiózní plány na přesun otáčivého hlediště v Českém Krumlově. V tomto paláci nesídlí nikdo jiný než Ministerstvo kultury ČR. Překvapivě se již však nejedná o vymístění otáčka mimo zámeckou zahradu, po kterém památkáři řadu let volali, ale pouze o přesun o několik desítek metrů v rámci samotné zahrady!

17.12.2009 v 14:15 | Karma: 14,45 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Politika

Gruzie se brání Rusku

Zakavkazská republika Gruzie, ležící na okraji Černého moře se zhruba čtyřmi a půl miliony obyvatel, se v poslední době potýká s obrovskými problémy v důsledku obsazení Abcházie a Jižní Osetie ruskou armádou. Obě gruzínské enklávy se silnými vazbami na Moskvu vyhlásily v 90. letech 20. století jednostrannou nezávislost (v této souvislosti připomeňme, že až do války v srpnu loňského roku ani jedna z republik nebyla oficiálně uznána žádným státem světa).

4.12.2009 v 9:50 | Karma: 17,39 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Je kůrovec trojským koněm?

Od okamžiku, kdy ministr Bursík jmenoval inženýra Františka Krejčího ředitelem NPŠ se v odborných kruzích spekulovalo, zda tento krok není cestou, jak se dostat k těžbě šumavského dřeva. Největší kritici nového ředitele poukazovali na personální propojení Františka Krejčího se společností PARKSERVIS, která si chtěla na počátku devadesátých let pronajmout celý Národní park, včetně těžby dřeva. (Text historické smlouvy je zveřejněn na www.sumava21.cz). Podpisu této smlouvy za dramatických okolností na poslední chvíli zabránil tehdejší ministr František Benda.

5.9.2009 v 16:55 | Karma: 35,18 | Přečteno: 4279x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1310x
senátor PČR a starosta Hluboké nad Vltavou

Seznam rubrik