Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Počůvajtě (nielen) Peszfalín

Tak trochu o moci, velmocích či velmoci, sem tam pocitu bezmoci, i poznání. Po ovoci. Že by se mi nějak stýskalo po vojně, tedy ZVS, to ani náhodou. Z té doby snad jedině po mládí. Na ty dva roky lze pohlížet různě. Od ztráty kusu života, a to v mnoha směrech, až po to, že vojna byla i tak trochu školou v lecčems. Především ve vztazích a chování jedinců i skupin. Leccos bylo i úsměvné. Mezi to patří jinak v tom čase dost nenáviděné, pochopitelně pro všechny povinné, i PŠM. Čili ,,Politické Školení Mužstva“, prováděné tzv. ,,politruky“. Tedy ,,profi“ politickovýchovnými pracovníky. Většinou obzvláště rudě kovanými khakimozky, na které velice sedělo i označení ,,Gumy“. Často ,,absolut“.  I když to byla z hlediska vojáka i jistá ,,zašívárna“ oproti jiným vojenským ,,radostem.“ Ále, čo bolo, to bolo…Těrazky som duochodcom. A písničku navrch!

 Jen nějaké ty reminiscence nepominuly. To PéeŠeM nezmizelo. Téměř v ničem. Ne že by bylo povinné, ale jeden, aby se pomalu bál otevřít i konzervu. Prostě ,,politruk“, kam se podíváš. Von to byl asi dycky dobrej džob.  A taky mohl leckomu ,,pozvedávat“ mnohdy i jinak v lecčems malé ego. Od pocitu moci až po toho rádoby ,,starostlivého vševědoucího tatíka“ (tací byli nejvice nebezpeční). Atˇ už to bylo, či je jakkoli, jedno je jisté. Nevymřeli. Jsou nezničitelní. Sice někteří ,,přetransformovali“, alespoň navenek, ale také mají zdatné pokračovatele, i pohrobky. Jsou opravdu všude. Schválně si také na jednoho ,,takového“ zahraju. Prčo? Pardon! PREČO? Tak už pro tu ,,prču“. A taky proto, vědí Voni Vašnosti, že vona holt velmoc je velmoc a tak se taky jako velmoc chová. No a to, co je u některé považováno za normál, to by jiná jaksi neměla. As. I když jak kdy a jak pro koho. Ty velmoci nevyjímaje, že. Tákže HIN TUNÁ ONNÉ:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Velmoc je označení státu, který má díky své hospodářské, vojenské, diplomatické nebo kulturní moci určující vliv na mezinárodní vztahy.

Rada bezpečnosti je orgán Organizace spojených národů odpovědný za zajištění světového míru, mezinárodní bezpečnosti a řešení konfliktů. Zatímco usnesení ostatních orgánů jsou ve vztahu k členským státům OSN pouze doporučující, rezoluce Rady bezpečností jsou závazné a Rada může jejich splnění vynucovat i silou. Aktuálními stálými členy Rady bezpečnosti jsou: Čínská lidová republika, Francie, Rusko, USA, Spojené království. Nejvýznamnější zvláštní pravomocí stálých členů RB OSN je neomezené právo veta, kdy kterýkoliv z nich může zablokovat jakékoliv rozhodnutí RB OSN. Toto veto nelze žádným způsobem obejít.  Součástí RB jsou i nestálí členové, kteří se obměňují dle daného ,,klíče“. Její zákl. členy lze bez pochyby označit jako VELMOCI.


G8 je sdružení osmi takzvaně nejvyspělejších států světa (Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Spojené království a USA), zastoupeny jsou i státy Evropské unie, které reprezentují předseda Evropské rady a předseda Evropské komise. Rusku bylo 18. března 2014 pozastaveno členství jako reakce na jeho angažování se na Krymu. Všechny lze bezpochyby označit jako velmoci.

Evropská Unie = Společenství států. Na začátku integrace byla podstatně menší než současná Evropská unie. Hospodářskou spolupráci v roce 1951 zahájila Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo a Nizozemsko. Současný počet 28. Celkový výčet pak ukazuje, že EU tvoří jak velmoci, tak i ,,střední až malé státy“. EU sice hospodářsky vystupuje coby velmoc, samotné velmoci v EU se však v mnohém nezříkají svých národních zájmů, či je dokonce, dle situace upředńostňují. Někdy skrytě, jindy ,,zprostředkovaně“, ale i otevřeně. Čili, EU někdy vystupuje i jako velmoc, z hlediska státního uspořádání však velmocí spíše není. Že některé státy, které velmocemi nejsou, by se jimi rády staly, např. vstupem do EU, je tudíž i pochopitelné. Že to je, či může být v mnohém i iluzorní, to je také pravdou. Někdy až krutou.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Tákže ták ńák. Třeba. Já jen, že až zas kadějaký politruk volakdě volačo osvětlovati budě, že snádˇ až aj tak na volačo pozeratˇ budě. Či něbudě. Čo Vy na to Peščalín? ´Á Vy. Á Vy? Hej vy tam! Vy tiěž. Á vy to mátě ako úkol. Politrukovský. Zpracujtě, hej. Čože ako ako? Ako referátˇ! A ráttˇ! Jasné?! Naozaj. No dobre dobre. Tak aj ako blog. Aj do diškůzí vstúpitˇmožno! Povoluje sa. Odchod!

Tákže ,,brainwashingu“ zdar a blogovému zvláštˇ!  A bacha na Filofobii! Windffouss

 

P.S.: Autor se opět omlová za svou ,,českoslovenštinu“ i vypůjčení si volačoho od ctěného pána Švandrlíka, i písničky dvojice Vodńanský/Skoumal. Specifik. ,,útvarů“ viz. Wikipedie.

A děkuje za pochopení těm všem, kteří pochopili. J.A.J.

 

    22.8.14                                                                       George Anthony

 

Autor: Jiří Jiroudek | pátek 22.8.2014 17:02 | karma článku: 8,67 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

Kešem, šekem, kartou, founem, kódem, s drobnejma, či třeba i s melounem

Svoje penízky do svojí ruky, bych o nich měl potuchy. Ne abych je cpal do slamníku. Není zdrávo mít moc pod hlavou. Spíš ,,jenom“ přehled ve svojí hlavě. I o svejch penězích, ač utratit je i přijít o ně se dá hravě.

17.8.2023 v 15:34 | Karma: 9,04 | Přečteno: 239x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Nojo. Když to holt byla taková doba.

Jo? A to jako která? No přece tamta před touhle. A co byla ta před tamtou? Sice byla skoro stejná, jako ta před ní. V něčem i horší, v jiným skoro stejná. Ale, ta holt taky byla. Prostě, taková doba. Minulost?

16.8.2023 v 13:55 | Karma: 10,89 | Přečteno: 417x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Občas se povznést

Alespoň občas, ač ne denně. Proč ne si to dopřát. Třeba i díky mojí skvělé ženě. I těm, se kterými k sobě patříme. Tak spolu, bytˇ třeba jen na chvíli, zas spolu plout. Netřeba životem jen bloumat jako bloud.

6.8.2023 v 21:16 | Karma: 10,93 | Přečteno: 219x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

,,Vedřiny". A bachacha na šoky, a nejen tepelné

Patro se lepí na suterén, s hicem se trochu perem. Já nejsem bez dřiny. Usilovně teplo pytluju, a na zimu se tak tumluju. A až se zeptá, cos dělal v létě, řeknu, coby. Nezaskočíš mě. Všechno už tu bylo. Atˇ byly jakékoli doby.

15.7.2023 v 13:25 | Karma: 10,79 | Přečteno: 266x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ohne sranda

Holt, nejni. České republice konflikt bezprostředně nehrozí, armáda se ale musí připravovat na všechny varianty, i ty málo pravděpodobné, řekl premiér Petr Fiala (ODS).

30.5.2023 v 12:51 | Karma: 13,51 | Přečteno: 392x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik