Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kam vítr tam plášť, u vás, Jiřidlo, nefunguje!!R^

1 0
možnosti
Foto

R^ No dytˇ. A nejsem, naštěstí sám KocoureR^

0 0
možnosti
JL

Pridam svou trosku do mlyna. Pisete pane Jiroudku, ze jsme se meli poucit z neuspechu predeslych revolt a nezajit tam kde to bylo pro Rusy daleko. Jenze to nebylo pro prumerneho obcanka CSSR dost daleko, Vzdyt nasi komuniste to tak puvodne chteli. Chteli puvodne stavidlo jen trusku nazvednout, prisla vsak povoden a stavidlo smetla. Komuniste podali prst... Mel ten nas pokus tedy nejaky smysl? Nepochybne mel. Zasadil sovetskemu diktatu ranu snad nejvetsi, urcite nejviditelnejsi. Po vojenskych zasazich ve vych. Nemecku 1953 a v r.1956 na jare v Polsku, na podzim v Madarsku jako duvod udavali okupanti udrzeni poradku a zabraneni lynce komunisticky pohlavaru (ve skutecnosti tajne policie) jako v Madarsku. U nas nic takoveho, slo o nepopiratelny akt agrese a okupaci, zkratka o zlocin proti miru. Mezinarodni dusledky? Vudce francouzkych komunistu Roger Garaudy prohlasil: "slysim li bratrska pomoc vidim tanky", italsti komuniste meli ve volebnim programu zachovani clenstvi v NATO atd. Takze si Rusaci nasrali predevsim do hnizda vlastniho a vse je lepsi nez ryt drzkou v zemi jak zpiva K. Kryl.

Znova to zkusili Polaci a vytrvali az do konce komunizmu. Takze kousek po kousku se primitivne brutalni nadvlada Kremlu pomalu ale jiste drolila az rozdrolila. Tak bych videl smysl a odkaz Prazskeho jara. Jsem rad, ze na tom mame svuj podil. Jeste bych vyjadril svoje podekovani tem kteri zasadili kremeske bestii rozhodujici ranu Reaganovi, Thatherove, Janu Pavlovi ll a taky obycejnemu delnikovi Walesovi. Bozi mlyny melou pomalu...

0 0
možnosti
Foto

Nikde nepíši, že jsme se měli poučit! Ergo, kdo my?Navíc leckdo zapomíná, že uvolnění začalo po ,,odsouzení kultu osobnosti". A to v Rusku. To byl ovšem též zástupný důvod. Příčinou byly ekonomické prohlubující se problémy a tak bylo třeba uvést ,,viníka". Cestou řešení se stala tzv. obroda a reforma. Ta měla být u nás umožněna zdánlivým ,,socializmem s lid. tváří". Lidé tomu uvěřili a viděli v tom naději. ,,Třetí cesta"8-o? Neexistovala. Pouze budˇ, a nebo.

Co se týče pádu systému, byl přirozený. Nebyl již dále životaschopný. To nakonec věděl i Gorbačov. A pokud chcete komu děkovat, tak i jemu a prozřetelnosti. Že ten krach neskončil jaderným peklem!Je těžké oprostit se od emocí a pokusit se na vše nahlížet pragmaticky, toliko s chladnou hlavou. Někdy si ovšem stačí uvědomit, že NIC NEBYLO, NENÍ a nebude NA VĚČNÉ ČASY . Žádná říše, ani systém. A každý systém bojuje o přežití. Stejně vždy však, dříve či později, skončí. Snažíte si personifikovat ,,hrdiny". Ovšem nezáleželo jen na nich. Nikdy. Jen chápali souvislosti i chod příčin,následků a dějů. Ovšem i oni byli i nástroji. Nejednou i ti, dnes téměř až adorovní.

1 0
možnosti
MP

R^Díky za článek. Máte pravdu, ten rok 69 byl v lecčem mnohem zlomovější. Najednou bylo vidět, jak se někteří překabátili a sledovali směr větru, jak honem podepisovali všelijaká prohlášení.

V roce 68 mi naštěstí bylo 16, tak jsem byla celkem z obliga. Když do kádrových materiálů a dotazníků zanesli rubriku - Váš postoj ke vstupu spřátelených vojsk (nebo tak), zformulovala jsem alibistickou větu: Vzhledem ke svému tehdejšímu věku jsem nezaujímala žádné postoje, které bych později musela přehodnocovat.;-)

To byste nevěřil, kolik spolužáků a spolupracovníků stejného věku ode mne tuto větu opsalo;-D

Rok 69 byl tím rokem, kdy jsem já i moji vrstevníci začali ztrácet iluze. Zdánlivá jednota národa v roce 68 vzala za své, jidáši se zase projevili.

2 0
možnosti
TG

R^! .......Jenomže. Mele, mele, však ze starého zrna. Často plného otrub i plísní !!!!!!R^

3 0
možnosti
MP

Jojo, ten perex, ten teda "píše"!

1 0
možnosti
JK

Ano. Jak jsem četla jiný Váš článek, máte to v genech. Držím palce i dalším generacím, ať jim ty vaše rodové geny vydrží. Bez ironie... myslím, že vím, proč jste zrovna tenhle blog napsal.

Hezký den.

2 0
možnosti
Foto

R^ Klídek. Ani po meči, ani po přeslici nevymřem;-)

0 0
možnosti