Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jalta – 70 let

 V dění současnosti toto výročí téměř zapadlo. Přitom i tato událost zásadně ovlivnila uspořádání Evropy i světa. A tím i další osudy nespočtu států, národů, lidstva. I současnost. Nejsem historik. Jen jsem chtěl onu událost trošku připomenout. Myslím, že je proč. A velmi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Setkání hlavních představitelů SSSR, USA a Velké Británie (Roosevelta, Churchilla a Stalina) během druhé světové války, které se konalo mezi 4. a 11. únorem 1945. Setkání mělo krycí název Argonaut a hlavními otázkami projednávanými byl vztah Spojenců k Německu a Francii, opět se projednávala polská otázka a také vznik Organizace spojených národů. Toto setkání zástupců tří mocností se konalo v bývalém carském Livadijském paláci v Jaltě, nejznámějším letovisku Krymu. Jejím výsledkem byly tyto závěry:

 Byla podepsána tzv. Deklarace o svobodné Evropě, ve které se USA, SSSR a Velká Británie zavázaly nechat na osvobozených evropských územích proběhnout demokratické volby. Zároveň se mocnosti zavázaly pomáhat národům osvobozeným od nacistů řešit demokraticky jejich politické a hospodářské problémy.

 Jako místo konference, kde měla být založena celosvětová organizace spojených národů, bylo navrženo San Francisco a konference se měla konat v dubnu 1945. Již v Jaltě se diskutovalo o struktuře navrhované organizace a dohodlo se na existenci Rady bezpečnosti. USA a Velká Británie se oproti původnímu Stalinovu požadavku na samostatný hlas každé svazové republiky, shodly na podpoře samostatného hlasu Ukrajiny a Běloruska.

 Byla dohodnuta demilitarizace a odzbrojení Německa. Země měla být, na rozdíl od původního spojeneckého plánu, který počítal s rozdělením země na několik samostatných států, rozdělena do čtyř zón, které by byly spravovány Spojenými státy, SSSR a Velkou Británií. Poslední zóna byla na britský nátlak vymezena Francii, která tím získala i místo v Kontrolní komisi.

 Východní část Německa měla připadnout Polsku a Sovětskému svazu. Obyvatelstvo německé národnosti (cca 15 milionů) mělo být z těchto území odsunuto na západ.

 Dále se státníci shodli na reparacích, které mělo Německo platit jako náhradu za ztráty způsobené válkou. Část reparací měla být uhrazena formou zboží (také strojů, lodí, akcií v německých společnostech). USA a SSSR se shodli na celkové sumě 22 miliard dolarů, z čehož mělo 50 % připadnout Sovětům. Britové byli přesvědčeni, že konečnou sumu bude možno stanovit až po ukončení válečných operací, proto měl být sovětsko-americký návrh předložen Reparační komisi.

 Nedošlo ke shodě o válečných zločinech a řešení tohoto problému bylo odloženo.

 V Polsku měla vzniknout demokratická prozatímní vláda, ve které by měl zastoupení i nekomunistický odboj a zástupci londýnské exilové vlády. Toto rozhodnutí bylo porážkou Britů a Američanů, protože prakticky znamenalo jen doplnění loutkové lublinské vlády, řízené z Kremlu. Původní požadavek o odvolání této lublinské vlády, se u Stalina nepodařilo prosadit.

 V Jugoslávii byla podpořena dohoda mezi Titem a Šubašićem, která měla přiblížit komunistickou a exilovou vládu.

 Sověti souhlasili vyhlásit válku Japonsku nejpozději do tří měsíců. Měli za to získat Sachalin a ostrovy jemu přilehlé, Kurilské ostrovy, dále nájem přístavu Port Arthur, výsadní práva v přístavu Dairen a mimořádná práva v užívání Východočínské a Jihomandžuské železnice.

 Rozhodnutí o italsko-jugoslávské a italsko-rakouské hranici bylo odloženo stejně tak jako rozhodnutí ohledně Jugoslávsko-bulharských vztahů, Rumunska, Íránu a montreuxské konvenci.


 Část dohod byla tajná, např. se samostatným zastoupením Ukrajiny a Běloruska v OSN se veřejnost seznámila až na konci války, Dohoda tří velmocí o otázkách Dálného východu byla zveřejněna až v roce 1946 a dokonce i Truman, v době Jalty Rooseveltův viceprezident, se o její existenci dozvěděl až po nástupu do úřadu. (z Wikipedie, vč. foto)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Není cílem tohoto článku vyvolávat jakékoli reminiscence, či paralely k současnosti. Atˇuž způsobem ,,co by bylo, kdyby“, či kdo co měl, musel, nesměl, atp. Stejně tak i ve vztahu k dnešku, současným děním a událostem. Takovéto náhledy mohou být často velice zavádějící, i účelově zneužitelné. Autorovi tohoto článku šlo především o připomenutí tohoto výročí, jako nedílné významné součásti dějin XX. století.  J.A.J.

       11.2.15                                                                                George Anthony

Autor: Jiří Jiroudek | středa 11.2.2015 13:13 | karma článku: 15,72 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

Ješito ješito, už to máš ušito

,,Jen ho nechte, atˇ si pindá.“ Známé to hlášky z ,,Jáchyme, hodˇ ho do stroje!“ Jistě si kde kdo dosadí nějakou personu, dle svého, resp. i jinými doporučeného gusta, což nebývá výjimkou.

26.1.2023 v 11:42 | Karma: 11,72 | Přečteno: 359x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Sundejte optiku, bude rohovačka!

No, bude. Kdeže, že teprve bude. Ona je. Takřka stále, v tom našem měńavkovitém ,,koktagónu“. Nejméně čtyřiadvacet hodin denně, ba i více, neb mnozí si již dávno přivstali. Těžko to sledovat jen z povzdálí, jak se to mele.

19.1.2023 v 13:59 | Karma: 11,48 | Přečteno: 279x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Hořkosladké pábení

Tak vyznívá lidu k volbám vábení. Co kus, to vůdce k vedení přímo zrozený. Vždytˇ takového STAČÍ jenom zvolit. A přejde, možná, i břicha bolení. Ne že by byly u kohokoli až tak zázračné pilule.. Nejsou a nebudou. Nové, ani minulé.

12.1.2023 v 19:46 | Karma: 7,42 | Přečteno: 148x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Vždy k službám!

Komuže k službám? Nu přece domu tomu. Vašemu, našemu, sem tam i mému. Hladce i obratce. Avšak vždy, VŽDY K SLUŽBÁM! Tak jedině lze přece vyhovět. I tužbám! Být LIDU VŠEMU k službám (viz. ,,spot“ takořka až předvolební).

10.1.2023 v 20:03 | Karma: 6,45 | Přečteno: 177x | Diskuse

Jiří Jiroudek

Jak vypadá čas

Před více lety jsem neodolal, a tak i na toto téma, tedy onen ČAS,jsem cosi ,,stvořil“. Tedy, blogově. A tak čas/nečas, trošku si ,,zarecykluji“. A přidám jednu pamětnickou písničku. O čase. ,,Řekni mi mámo“.Chcete-li, viz.:

31.12.2022 v 10:56 | Karma: 9,90 | Přečteno: 160x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik