Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Lidský přístup :)

2 0
možnosti
DK

Že z toho máte takové trauma....dnešní děti se znovu začínají učit ruštinu...proč asi...Jolka to sice byla, ale bylo to nazváno vánoční nadílka a my se na ten perník s mikulášem, pomeranč a snad lízátko celkem těšily. Jsem již starší a pokročila, ale docela by mne zajímalo, zda nějaké balíčky dnes dostávají všechny děti ve škole...V

0 1
možnosti
Foto

Ten článek není ani proti rusům, ani jejich řeči. Ten popisuje praktiky ,,čechů" v padesátých letech. Zrůdnost režimu a systému. Jako ,,oficialitu". Doma jsme samozřejmě slavili NAŠE VÁNOCE!!

2 1
možnosti
Foto

Milý autore, asi jste žil v Sovětském svazu, tam se vánočním večírkům říkalo skutečně jólka a dárky tam nosil děda Mráz. U nás v Československu jsme takhle mluvili jen v hodinách ruského jazyka, jinak nosil dárky ježíšek a vánočním večírkům se říkalo besídky. To si pamatuji ze svého dětství a potvrzují mi to i moji starší členové rodiny, kteří chodili do školy už v padesátých letech. Moje děti, už za doby normalizace, nikdy necvičily na jolky, ale na vánoční besídky, a jako máma si velmi dobře pamatuji, jak zpívaly a recitovaly, vše krásnou češtinou, ruské slovo (nebo anglické) tam nebylo žádné.

0 2
možnosti
Foto

Žil jsem v Praze  a ,,Jólky" se pořádaly ve školách běžně. Já to zažíval ve škole na Velvarské. Pokud někdo nevěří, budiž, pokud popírá, je otázkou kdo a přoč!!

3 0
možnosti
MM

to jsem take zazil, nez jsem odejel na navstevu k pribuznym na zapad v tom kratkem udobi, kdy "urady" povolovaly cestovani. Odtamtud jsem se pozdeji nejak zapomnel vratit, kdyz doma zavreli klec, zrusili platnost vsech povoleni a naridili kazdemu poslusnemu psikovi navrat k retezu do boudy pod pohruzkou potrestani, pokud to neudela.

Dik za vzpominku.

2 1
možnosti
Foto

To co kdysi a dnes už zas, tedy ,,gympl". Nejprve ,,jedenáctiletka", po zavedení ,,devítky" ,,dvanáctiletka".Ofic. ,,Střední všeobecně vzdělávací škola". Měla okolo patnácti předmětů plus některé ,,nepovinné" (NAPŘ.LATINU). MIMO ČEŠTINY JEŠTĚ DVA JAZYKY.Měla být ,,předstupněm pro VŠ.Některé měly i ,,specializaci".(např. výpoč. techniku). Myslím, že by mnozí současní studenti ,,gymplu" měli po čertech ,,honičku":-P;-)

1 1
možnosti
MM

a napr. deskriptivu jako volitelny smer

1 0
možnosti
Foto

Pěkný vzpomínky, jen jsem už zapomněla, co to bylo za školu - SVVŠ? ;-)R^

1 0
možnosti
MM

= Stredni Vseobecne Vzdelavaci Skola, nahradila jedenactiletku zacatkem sedesatych let a byla to prechudkyne gymplu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik