Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky. I Vám bratře.:-)

0 0
možnosti
Foto

Pane Svobodo.Vážím si toho, co sdělujete a konáte a věřím, že skutečně pravdivě.Ale prosil bych leccos rozlišit. Minimum článků na blogu lze označit za ofic. dokumenty. Pokud vůbec. Syrová pravda tak, jak jí popisujete Vy, je zcela něco jiného. Je dobře, že jste jedním z těch, kteří se za ní snaží jít. Bez příkras, různých ,,trháků", či pathosu. Pro naprostou většinu lidí skutečně až nepředstavitelné hrůzy. Ve všem všudy. Naprosto nic nemající společného s lidskostí. Kdo a proč tak konal, na pokyny koho, proč se podvolil či nechal použít/zneužít, i jak tomu mohl, pokud vůbec, vzdorovat. Oni to byli přece všichni tvorové, nazývající se lidmi. A leckdo z nich se mohl i cestou osudu/událostí octnout na kterékoli straně. Víte, nesmírně si vážím těch, kteří prošli tím peklem a které si budou v sobě nosit nadosmrti, včetně vzpomínek na Ty kteří nepřežili.Nezapomněli, ale přesto mnozí nevynášejí ,,zlé odsudky", ač měli by na to právo! Znal jsem osobně např. i p.Altmana, otcova kolegu a kamaráda.A Fajtla a celou řadu dalších. A co se týká ,,adorizace" některých z nich,mýlíte se. I s těmi ,,otevřenými" dveřmi.Jistě, mnozí se na tom dodnes přiživují, ale Ti chlapy to nebyli. ANI JÁ!Byli často využíváni jako ,,stafáž"pro zviditelnění se ,,jiných". ČASTO i těch, kteří obraceli korouhvičky, mnohdy i zradili. Ideáli, sliby",..Znal jsem i ty, kteří prošli nacist. koncetráky,vých frontu,  ,,Španěláka", totálně nasazené (i MOJE MAMINKA,JEJÍ BRATŘI). Bylo by to na dlouho, ale tato diskuze to neumožní. Snad jen závěrem- můj článek je tolIko obrazem toho, co jsem zažíval i já, s mnohými. Chcete-li, podání jednoho člověka",doby v místě a čase. Žádná  snaha o dokument, ani ,,literární dílo". Toliko jeden ,,snímek",jedno okénko z jednoho nekonečného filmu.I s nadhedem, i s jistou mírou ,,sarkazmu", nikoli cílem šířit nenávist, či honbě za senzací,uznámím,atd. Nemá se za co stydět. S díky za Vaše řádky a přáním, atˇ se Vám vede ve Vaší činnosti i osobním životě. S pozdravem J.A.J.

0 0
možnosti
JS

Děkuji Vám za tento skvělý příspěvek. Tohle je ryzí a osobní. Já na oplátku uznávám, že jsem své hodnocení poněkud přehnal. Rozhodně jsem to udělal vážnější, než to doopravdy je. Jde také o to, že z hlediska věku se tu snaží kuře poučovat slepici – jak už jsem řekl, dobu před rokem 1989 si z důvodu věku pamatuji poněkud matně.

Poněkud jsem také přehlédl, že jste do svého článku zakomponoval humor, a že Vám šlo o to, aby to celé znělo odlehčeně. Já jsem to vzal příliš vážně. Člověk se pořád učí. Bůh Vám žehnej.

2 0
možnosti
Foto

Pro pana H., ale i jiné. Vám díky, jsou lidé, kteří dokáží vnímat i posoudit, odsudkům se vyhýbajíce. Mají tak dáno, a to je dobře. A nejen kvůli mně. Mnohdy ani slov netřeba. Prostě ryzí člověčina. A k mému Otci: normální CHLAP, stejně tak jako jeho kolegové a kamarádi. Možná i proto dokázali být po celé své životy takovými, jakými byli.Není mou zásluhou, že jsem jedním z jeho dětí. Byl však, a nejem pro mne, vzorem i etalonem, normou lidského chování. Jak moc jsem od svých rodičů dostal do vínku, i během svého života? Mnohé. Vlastně všechno, co mohou dobří rodiče svým dětem dát. Nikdy to nebylo o stránce materiální. Většina z nich při tom,co je potkávalo, by stejně ani neměla z čeho. A Svého Tátu, ani jeho kamarády jsem NIKDY nezapřel, na otce jsem byl a budu vždy hrdý. Mám proč. Ano, měl jsem štěstí, že mně život dopřál žít i setkávat se i s takovými lidmi. Stejně tak chápu, že ne každý třeba zrovna takovou podobu štěstí nepotkal. Nepovažuji je kvůli tomu ,,za horší, ani lepší". Není toliko černá a bílá. Vždy je to strakaté, v mnohých barvách. A i to je myslím moc dobře.

Jo a k panu ,,eR". Není dnes problém pro kohokoli si téměř cokoli o komkoli zjistit. Většina info je běžně přístupna na netu. Dnes už nejen pro vyvolené, či k tomu ,,požehnané", tím ,,úkolované i živené".Pro kohokoli!Chce-li a má-li zájem. Každého věc. Hezký den . Všem.

A k těm mým ,,vzorům" PRO FORMULACI PROJEVU. Nestačil by na to asi ani tlf. seznam.Jen namátkou: V+W, (měl jsem to štěstí číst I jejich hry-scénáře), ale třeba i Vančura, Rada a Žák, Němec (m.j. soudničky),bří Čapkové, ale třeba i Lem, prostě mnohé a mnohé.Od románů až po ,,scifi". Žádnému z nich se ani nesnažím vyrovnat.TO STEJNĚ NELZE. Jsem ,,toliko" svůj. I s tím co mi život umožnil poznat. Ostatně - lapidárně to mám i ve svém CV na blogu pod svým ,,foto". Zdravím !

0 0
možnosti
Foto

P.T.Svobodovi. Těm, kteří pochopili děkuji, jinak každý má právo na svůj názor. To je právo každého . I já mám své, opřené i o nejen moje zážitky a životní zkušenosti. Nevíte co, kde a jak jsem během svého života žil. A dovolujete si hodnotit takovouto formou. Totéž je i o tom, jak co formuluji. Obávám se, že vše co jste s takovým upřímným ,,vyznáním" napsal o lecčems svědčí. Včetně Vašeho ,,hodnocení" mé formy zpracování mého příspěvku. Líbí, nelíbí? Přečtěte si i vyjádření v diskuzi i od jiných. Mimochodem, nikdy jsem nepodepsal žádnou chartu, ani antichartu.K obojímu jsem měl SVÉ důvody, Rozhodně to však nebyla zbabělost. Nehoním si triko, ani karmu, či návštěvnost. Kašlu na to. Kdo chce,nebo jej zaujme, může si přečíst, stejně tak ignorovat, či se vyjádřit. A co se různých práskačů, informátorů i různých jiných hajzlíků týká, veřte, že jsem jich za svůj život zažil i poznal celou řadu.A nejen já. Vy ne? Včetně jejich jmen a existencí. Ne všichni jsou v seznamech. Chtěl by jste snad jejich seznam? Či se toliko poměrně značně ,,jednoduše" snažíte vyprovokovat?Víte, o podobných jsme říkávali, že jsou stejně čitelní, jak tehdejší Rudé právo.Tak hlavně zdraví a pozor i na tu žluč.8-o;-€:-)

0 0
možnosti
JS

Máte pravdu, že nevím nic o tom, jak jste žil nebo jak žijete nyní, proto bych si také nic takového nedovolil hodnotit. Já nehodnotím dokonce ani to, zda je Vaše svědectví pravdivé či nikoli. Hodnotím styl Vašeho svědectví – a tento styl Vaše svědectví prostě degraduje. Názorně jsem Vám vypsal proč.

Velice se zajímám o svědectví lidí, kteří prošli nacistickými koncentráky nebo třeba komunistickým Jáchymovem. Podílel jsem se dokonce na knize, která se tím zabývá a měl jsem možnost vidět autentické dokumenty. Společným rysem všech opravdových svědectví je syrovost a pokora. Nikdo z nich se nepotřebuje opírat o jakéhosi neznámého zlého pana "R", který je možná poslancem EU, ani zdůrazňovat své "zásluhy".

Zajímavý je způsob, jakým vedete své čtenáře, kteří by případně chtěli onoho pana "R" identifikovat: "Není dnes problém pro kohokoli si téměř cokoli o komkoli zjistit. Většina info je běžně přístupna na netu."

Tomu říkám dobrá rada nad zlato. Jediné vodítko, které poskytujete, je písmeno "R". To je vše. Vám to nepřipadá trapné?

Máte pravdu, chci Vás vyprovokovat. Ale zdá se, že je to naprosto marné. Vy prostě nehodláte hovořit přímo. Ukážete sice prstem, ale jen za zády a opatrně. Co je na tom správného? To je způsob, jakým děláte čest svému otci?

Jsem rád, že reagujete kultivovaně a bez invektiv, přesto se nevyjadřujete k tomu, co jsem ve své kritice napsal. Žádné seznamy práskačů mne nezajímají. Vypadá to, že Vy jich máte dost za nás oba. Také jsem zažil mnoho zlých lidí, ale věřím v Boha, takže se snažím krotit své vlastní hříchy (mezi něž nenávist patří), protože pomsta náleží jen Bohu. Dneska se Vám hezky říká, že jste nezapřel svého otce a jeho kamarády. Dneska totiž jen stačí zmínit zkratku RAF a dveře se Vám všude otevírají. Zato když někdo padl v boji proti nacistům, ale na klopě měl rudou hvězdu, tak může být rád, že se na jeho hrob neplive. Taková je dnes realita, a to jsem zažil sametovou revoluci jako dítě. A přesto to vnímám. Také já Vám přeji zdraví.

0 0
možnosti
Foto

,,tvrdým" kritikům;-) Nejsem a nikdy jsem nebyl žádným hrdinou. Spousta slušných lidí smýšlela i se zachovala stejně. Ne všichni až tak vyznávali toliko ,,pasivní rezistenci", ne všichni emigrovali a mnozí vzdorovali po svém. A mnozí se mezi sebou znali. I proto se jich komunisté báli a snažili se je po svém zlomit, či ,,umravnit". Po tři generace.Tisíce lidí to zažívalo. Doslovně, na vlastní kůži, na svých dětech, ba i vnoučatech. Nejen naši piloti z RAFu a jejich rodiny.Jsem z jedné z nich.A otcových kamarádu jsem znal osobně celou řadu a setkával jsem se snimi i znal jejich osudy. Pokud chce toto kdokoli popírat, je otázkou proč!!

O absoloventech zmíněné ,,Sorbony" jsem nikdy netvrdil, že by to museli být primitivní, s prominutím, blbci. Naopak, mnozí z nich byli vysoce inteligentí. Museli ovládat jazyky i znát ekonomii i její různé systémy a modely. I ,,zmíněný" politik byl a bezesporu je jedním z nich.

Pokud snad někomu připadá, že autor článku byl při jeho psaní v ,,rauši", nejspíš jej nečetl, nebo nedočetl do konce. Nemusí, pak ale atˇ NEDĚLÁ ZÁVĚRY. Také bych si mohl myslet, že potrefená husa nejvíc křičí.:-)

To, co je v článku, je pravda, kdo zažil, ten ví, kdo ne, težko může posuzovat, kdo se snaží napadat a dehonestovat, či popírat, vystavuje toliko svou vizitku. Zdravím J.A.J;-)

0 0
možnosti
JS

Sice o sobě píšete, že nejste a nikdy jste nebyl žádným hrdinou, ale ve svém článku jste neopomněl zmínit, že jste synem hrdiny, bratrem emigranta a sám jste na komunisty nadával, kudy jste chodil. Dále píšete, že na vás estébákové nasadili "dalšího informátora". Což znamená, že Vás sledovali nejméně dva. "To víte, syn zápaďáka, jednoho z těch skutečnech rytířů nebes". Prostě hrdina. To by bylo, aby na Vás něco hrdinského neulpělo, že? Vždyť závěrem píšete, že jste svůj článek napsal tak, aby byl "nakažen způsoby písemného i ústního projevu některých z našich známých i zapomenutých mistrů slova i pera". Nač ta skromnost? Proč jste o sobě rovnou nenapsal, že právě Vy jste ten mistr slova i pera?

Ve svém nynějším příspěvku opět píšete o "zmíněném politikovi". Opět ale neuvádíte, kdo to vlastně je. Buď tedy ukažte prstem a stůjte si za tím, nebo prostě neukazujte. Ono je ale asi bezpečnější ukazovat prstem tak, aby to nikdo neviděl, že? To je styl někoho, kdo podepsal Chartu?

Nyní o sobě píšete: "Spousta slušných lidí smýšlela i se zachovala stejně."

Myslíte, že je správné, když někdo takhle oklikou sám sebe řadí mezi slušné lidi? Kristus řekl: "Nikdo není dobrý, jen Bůh."

Váš styl svědčí o tom, že o sobě máte velmi vysoké mínění. Tím nevědoměji a názorněji však obnažujete své srdce. Nyní píšete, že "to, co je v článku, je pravda, kdo zažil, ten ví, kdo ne, těžko může posuzovat…". A jak tedy chcete hlásat pravdu těm, kdo to nezažili? Ti nemají právo hodnotit to, co o sobě píšete?

Nyní názorně vidíte, že z pouhých několika Vašich odstavců se dá vyčíst až dost. A to jsem se vyjádřil jen k Vašemu stylu a ne k pravdivosti Vámi podaného příběhu, protože ten si pochopitelně žádným způsobem ověřit nemůžu.

0 0
možnosti
Foto

Karma nic moc, není-liž pravda? Možná pro ten příjemný odstup i nadhled. Možná pro ten příběh, který není podaný ani heroicky, ani v ublíženecké zášti. Možná pro tu věrohodnost, přesvědčivost, pravdivost bez příkras. Karma u vašeho článku mne zajímá.

Zajímá mne, proč takto podané ohlédnutí je hodnoceno takto, zatímco texty zatížené záští a černobílým viděním někdy tolik bodují. Protože naši společnost nerozdělují skutečné názory. Ale pravda!! Nepříjemné, vytěsňované, potlačované pravdy. .........R^

1 0
možnosti
JS

Takovéto hrdinsko-ublíženecké články vždycky řeknou všechno jenom napůl. Jak by řekl klasik: "To víno ještě není tak úplně čistý, ještě v něm něco plave…"

Autor článku například píše o jistém R., který poslancuje v EU. Obviňuje ho z toho, že byl prominentem komunistického režimu a absolventem "Veleslavínské Sorbony". Já například nevím o koho jde. Je to takový ten styl: "prásknu to na něj, ale nikdo mě nemůže obvinit z toho, že jsem na něj ukázal prstem".

Co mně to jenom připomíná? Vypadá to, že domnělí hrdinové se od antihrdinů příliš neliší.

0 1
možnosti
Foto

Pane autore, pod vlivem čeho jste byl při psaní svého článku?

1 0
možnosti
Foto

Že by pod vlivem života, zkušeností?

1 0
možnosti
Foto

V roce 1977 jsem byl v třeťáku na gymplu a z občanské výchovy jsme měli takovou čarodějnici Klímková se jmenovala /spíše pod přezdívkou Klimbaba/. Ta přinesla do třídy informaci o zaprodancích, kteří sepsali nějaký spisek a který je nutno odmítnout. Několik studentů - tehdy !! - vzneslo dotaz, že bychom se s oním spiskem rádi seznámili a pokud bude odporný, rádi jej podepíšeme. 

Na to Klimbaba řekla, že nebude dělat propagandu buržoazii a nic se číst nebude. Tak my jsem se zase na to, že se nebude nic odsuzovat. Myslím, že dodnes má z naší třídy vředy na žaludku.:-P

3 0
možnosti
  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik