Pět jazyků lásky - a který je ten váš?

Že jsou muži z Marsu a ženy z Venuše, to už je téměř doložený fakt. Kdo by snad ještě pochyboval, ať si zajde na one man show "Caveman" nebo přečte knihu od Johna Graye či manželů Peasových. Ono to je ale celé ještě trochu těžší.

Mimo toho, že se v ženském a mužském mozku odehrávají pochody, které těm, kdož stojí na druhé straně barikády, prostě nevysvětlíte. Teď si vezměte, že do té mozaiky nepochopení začleníme ještě to, že každý z žen či mužů vnímá ten svůj "svět lásky" trochu jinak. Z prvu vám to bude připadat, jako když prase kozu potrkalo, ale nakonec možná zjistíte, že to situaci naopak trochu osvětluje a vše se bude zdát rázem pochopitelnější. Alespoň tak to bylo u mě. 

Mému vztahu předcházel téměř rok námluv - s tím stejným, jedním mužem! I když jsme tak kolem sebe celou dobu kroužili, vídali se a byli k sobě stále přitahováni téměř magickou silou, nějak ne a ne se odhodlat k činu. A pak, když už jsem to skoro začínala vzdávat a měla chuť ho zaškatulkovat do šuplíku "navždy sám" nebo "citově otupělý" přišel s řešením vlastně on sám. Respektive Gary Champan, který mému milému přiběhl na pomoc s knihou "Pět jazyků lásky".

Kniha, ke které jsem zprvu přistupovala zdrženlivě, se nakonec ukázala jako jedna z těch, kterou bych z fleku titulovala Biblí lásky a záchranou pro většinu rozpadajících se vztahů. Kniha, která říká svým způsobem banality, ale když se nad nimi zamyslíme a převedeme je na naši situaci, v mnoha částech se najdeme a s tím i řešení věcí, které nás už třeba dlouho trápí. Které jazyky lásky to tedy jsou?

  • slova ujištění - tedy to, že oceníme hodnotu druhého a podpoříme ho v tom, co dělá
  • pozornost - duševní blízkost, která ve velké části dnešních vztahů nahradila už jen fyzická
  • dary - ať už jejich přijímání nebo dávání
  • skutky služby - praktická péče, která pro někoho může znamenat víc, než cokoliv jiného
  • fyzickým kontaktem - a nemyslím tím pouze sex

a pak taky ještě jeden, který doplňuji já a který je zásadní: UMĚNÍ KOMUNIKACE. Protože k čemu nám bude jazyk, když ho nebudeme umět nebo nedostaneme šanci jej použít. 

A tak jsme se tak jednou bavili a navzájem si řekli, co je pro nás vlastně důležité a který ten jazyk lásky je vlastně náš. A zjistili, že ač on se mě celou dobu snažil lovit na "dávání darů" pro mě vlastně byl důležitější ten "fyzický kontakt". Stačilo pár vět a já si od té doby přijdu milovanější než kdy jindy... 

Zkuste se zamyslet a najít ten "jazyk svůj". A taky vašeho partnera či partnerky. A dneska třeba přijít domů a zkusit na něj "promluvit po jeho". Nic to nestojí a může to udělat mnoho!

Zdroj obrázku: https://www.knihydobrovsky.cz/pet-jazyku-lasky-674205?gclid=CNCVppfIu84CFUFsGwodVV4A6A

 

Autor: Ivana Jirmářová | pátek 12.8.2016 11:56 | karma článku: 19,34 | přečteno: 659x