Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Střičně vstřícné" je jedno z nejlepších slovních spojení, jaké jsem tu za poslední dobu slyšel. To musel vymyslet nějaký hasič :-)R^

0 0
možnosti
JP

J16a37n 95P47a86l32l19a21s

9. 8. 2015 22:14

Dobrý večer, přejímání cizích slov funguje odnepaměti a časem některá natolik zdomácní, že si jejich původ neuvědomujeme. Kdo třeba ví, že košile je z latiny? Osobně bych rozlišoval motiv. Například kliknout bych česky neuměl. Druhý aspekt: angličtina má většinu slov kratších, a ta vždy vítězila. Například čistonosoplenu převálcoval kapesník. Ovšem pokud jde jenom o módu, tak mi taky ti různí frikulíni trochu lezou na nervy.

0 0
možnosti
JS

To máte pravdu, a doufám, že jste si špatně moji kritiku (pokud vůbec šlo o kritiku) nevyložil. Té poznámce o kapesníku bohužel ale nerozumím.

0 0
možnosti
PZ

Taky pozoruji jak Anglicyzmy vnikaji do Cestiny. Ten kouc zdevastoval cely tym,je to velice kontraverzni a dalsi. S vyrazem Smska jsem nemel potize nejak mi to doslo. Ted si ale predstavte ti starsi lide v Cesku kteri ( jako muj Otec napriklad) Anglictinu nikdy nemeli ti na tom musi byt daleko hur.

0 0
možnosti
JS

Mně by to s SMSkou asi taky došlo, kdybych to viděl na papíře. Ale, že mi to podala foneticky, tak nic v mlze. Jiný výraz co mi hned nedošel foneticky byl "ýkvétykve".  Jako tedy "IQ tykve".  Co se týče starých lidí bez angliny, to jo, to sympatizuju. Třeba příjdou do Kauflandu a vidí "TOP NABÍDKA". Určitě jim to vadí. Měli by to udělat jako Francouzi za Mitteranda dávat za pitomé anglicizmy pokuty.

0 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 849x
Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Seznam rubrik