Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý den, pane Severa. Hezky jste to popsal.

Víte toho o islámu poměrně hodně a já s Vámi naprosto souhlasím.

Nicméně si myslím, že dokud nebude islamismus (hlavně právo šaría, protože tam to jde rozlišit i právně, jen to chce spoustu osobní statečnosti) v demokratických zemích postaven mimo zákon, tak nám to rozlišování na umírněné muslimy a islamisty samo o sobě není k ničemu.

Jak už jsem se jednou vyjádřil - v každém tzv. umírněném muslimovi dřímá bestie. A kdykoli se může "rozvzpomenout", kam vlastně patří - zejména pak tehdy, pokud za určitých okolností dostane od těch "pravých muslimů férovou nabídku, která se neodmítá" (buď jsi náš nebo smrt).

Nemluvě o tom, že děti těch "umírněných muslimů" se již jen z jakéhosi přirozeného vzdoru vůči rodičům často vymezují s tím, že oni (na rozdíl od nich) budou přece mnohem lepšími a těmi správnými muslimy.

0 0
možnosti
JS

Dobrý večer, pane Mazurek. Děkuju za pochvalu. 

Víte ono to všechno dost záleží na to odkud na ten islám koukáte a jaké osobní zkušenosti máte s lidmi, kteří v tom vyrostli a tak či onak se k tomu hlásí.  Mýlíte se těžce jestli si myslíte, že na  tu férovou nabídku "která se neodmítá" od islamistů by ti "umírnění" reagovali podpisem. Velká většina těch co se islamistům staví veřejně, ví přesně jaká na to bude reakce. A tak to bylo vždycky. Jsou celé umírněné sekty v islámu, které vždycky byly na kordy s islámskou ortodoxií: Alevitští Šiíjove v Turecku,  Ahmádijové v Pakistánu. Například úplně nové náboženství vzniklo z islámu v Persii. Bahajové se odtrhli v 19. století a založili novou víru, která světí všechny "staré víry" ale stojí na racionalismu. Překvapen?  Proč? Náboženský synkretismus přece propagoval mugalský sultán Akbar (jo tak, Vy o něm nevíte), a z těchto tendencí a tradic vzešli také Sikhové. Takovéto trendy jsou normální lidskou reakcí na pokojný styk s jinými - a vyspělejšími - kulturami.  Vám se třeba takové znalosti zdají jako zbytečný luxus v boji s islámem. Mně, ne druhé straně vadí, skutečně vadí, když vidím a slyším o věci mluvit experty, bez cvičení závitů na jejich šedé kůře. A zejména tedy lidi kteří na to určitě závity mají.   Mějte se pěkně.

0 0
možnosti
Foto

RvRvMuslimové, kteří nejsou islamisty;-D No je to fór;-D

0 0
možnosti
Foto

Křesťané, kteří nejsou Světci Jehovovi:-)No to je fór:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 849x
Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Seznam rubrik