Připravte se -základem podnikání již nebudou peníze

Na všech známých školách od Harwardu, přes Yale až po Oxford stále ještě učí, že základním smyslem byznysu je tvorba zisku. Mnoho podnikatelů či šéfů velkých firem často říká: „My nejsme žádná charita, my vyděláváme peníze.“

I teorie kapitalismu hodně hovoří o tvorbě zisku. Ekonomické teorie však hovoří ještě o jedné věci: přidaná hodnota. A to je pojem velmi zajímavý a bohužel často mylně chápaný právě jako „zisk“ – tedy tvorba peněz. Ale je tomu jinak.

Peníze přestávají být to hlavní

Jakákoliv lidská činnost – tedy i podnikání – musí přinášet pocit smysluplnosti. Tedy naplňování smyslu. Z hlediska každého člověka se pak jedná o smysl života. Když to tedy vše dáte dohromady, pak vám vyjde, že podnikání, práce, povolání apod. musí přinášet naplnění smyslu vašeho života. A jaký je smysl vašeho života? Ten vychází z vašeho přirozeného talentu. O tomto talentu hovoříme jako o daru, který vám byl dán do vínku. A protože vše v přírodě – tedy i v případě člověka – má předem daný smyls (účel) i váš talent má daný smysl. Tento dar jste dostali pro to, abyste se o něj podělili s ostatními. Váš talent tak určuje vaši životní cestu, tedy hlavní aktivitu, kterou se máte v životě zabývat. V naší době to je to, čemu říkáme „práce“. Práce je tak prostředkem k tomu, abyste svůj talent rozdávali těm, kteří ho potřebují. Pak je vaše práce a podnikání smysluplné. A pouze v tomto případě je i naplňující, tj. přináší vám i pocit štěstí. Pokud se tedy věnujete podnikání, pak musí být založeno na vašem přirozeném talentu. Pokud jste přirozeně kreativní, měli byste se změřit v podnikání právě na kreativitu. Jste-li vybaveni talentem zaměřeným např. na vytváření systémů, pak toto by měla být vaše hlavní činnost. Pouze využívání vašeho přirozeného talentu bude naplněním smyslu (účelu) vašeho života. A tento smysl by měla mít i vaše práce. A peníze? Naše doba je potřebuje, tedy potřebujete je i vy. Ale ne jako smysl vašeho života. Proto se musíte naučit svůj talent prodat. A věřte jedné věci: vše v přírodě má smysl. Tedy i váš talent má smysl a je pro někoho důležitý. Proto ho nabízejte těm, kteří ho hledají. Tito lidé jsou vaší cílovou skupinou, vašimi zákazníky. Když jim svůj talent dáte, na oplátku vám za něj rádi zaplatí. Stále více lidí se zaměřuje na svůj talent a ne na peníze. Vědí, že když svůj talent rozvinou a nabídnou ho těm, kteří ho potřebují, peníze přijdou. I peníze jsou jen energie. A čím více energie dáte do rozvoje a poskytování svého talentu druhým, tím více energie pak přijde k vám – právě formou peněz.

Autor: Jirka Černák | středa 11.5.2016 14:51 | karma článku: 11,14 | přečteno: 590x