Pracujte jen s těmi správnými lidmi

Pokud podnikáte nebo vedete nějakou firmu, pak vám nemusíme vysvětlovat, že „nejdražší položkou“ ve vaší nákladové struktuře budou lidé.

A přesto právě své lidi si podnikatelé a manažeři vybírají ze všech nákladových položek nejhůře. Když plánují nákup nového počítače, softwaru apod., pak zkoumají i ty nejmenší detaily, aby věděli, jestli je to opravdu ten nejlepší nástroj pro jejich práci. Proč ale právě zrovna při výběru lidí je jejich přístup poměrně laxní?

 

Každý má silný přirozený taletn – využijte ho u svých lidí

Důvodů je určitě mnoho. Jedním z důvodů je to, lidem většinou rozumí ze všeho nejméně. Na počítače mají pravděpodobně mistra IT, který jim dokáže jasně specifikovat, jaké IT řešení potřebují pro danou činnost. Stejně dobrého HR mistra ale firmy většinou nemají. Mnozí si také myslí, že si své nové lidi proškolí, naučí je vše, co potřebují apod. Ale ne vždy (popravdě jen málokdy) se to podaří. Ten jediný správný člověk na danou práci je mistrem té dané práce. Pokud se ve firmě obklopíte samými mistry, pak dokážete zázraky. Jak ale mistra získat? Kdo je vlastně tím mistrem? Opravdový mistr je mistrem svého talentu. Pokud tedy vybíráte nové lidi podle jejich přirozených talentů, pak máte potenciálního mistra. Tomuto člověku pak musíte dát dostatečný prostor pro to, aby svůj talent mohl dál rozvíjet a maximálně ho využívat v práci pro vás (šéfa nebo majitele firmy). Jak se říká: dejte mistrovi noty a nechte ho hrát.

Pokud ale najmete člověka bez talentu na práci, na kterou ho najímáte, pak ho můžete školit a vzdělávat sebevíc a přesto z něj nikdy skutečný Mistr nebude. Bude mít možná znalosti, dovednosti, ale k dokonalosti to bude mít daleko. Když ale najdete člověka s tím pravým talentem, pak nemusí mít tolik znalostí, zkušeností a vědomostí. Ty mu můžete zprostředkovat, doplnit…… Talent mu ale doplnit nemůžete. Proto byste se měli vždy zajímat o to, k čemu má uchazeč o práci ve vaší firmě přirozený talent. Měli byste znát jeho Astrotyp.

Kvalita lidí určuje kvalitu vaší firmy. Proto byste měli mít vždy ty nejlepší lidi právě ve svojí firmě.

Autor: Jirka Černák | čtvrtek 2.6.2016 8:49 | karma článku: 8,75 | přečteno: 250x