Jak si naplánovat celý rok 2016 a nezbláznit se z toho

Jak víte, vše kolem vás je jen a jen energie. Ta se projevuje v různých formách, které vás obklopují a tvoří realitu vašeho života. Každá energie se pohybuje v daném cyklu.

Cyklus energií se vždy skládá ze dvou základních energií – aktivní, rostoucí energie (tzv. Jang) a pasivní, klesající energie (tzv. Jin). Tyto dvě energie tedy určují tři základní stavy, ve kterém se daná energie nachází:

1.převažuje energie růstu a pak energie stoupá a sílí

2.převažuje energie poklesu a pak energie klesá a slábne

3.v situaci, kdy jsou energie vyrovnané (tedy ani nerostou, ani neklesají), pak se vytváří tzv. rovnováha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aby člověk mohl lépe tyto dvě základní energie využít, dělí se ještě dále na tzv. pět fází – dvě fáze rostoucí energie, dvě fáze klesající energie a tzv. mezifáze mezi růstem a klesáním – rovnováha. Těmto fázím se říká (avšak ne úplně správně) elementy. Stoupající energie tak má fáze elementů Dřeva a Ohně. Klesající energie má fáze elementů Kovu a Vody. Element mezifáze stoupání a klesání se nazývá Země.

V průběhu fází Dřeva a Ohně energie stoupá a sílí. Dodává vám tak hodně energie a vy ji můžete využít pro své aktivity. Nemusíte pak vyčerpávat svoji vlastní energii. V průběhu fází Kovu a Vody naopak dochází k oslabování energií a vy nemáte ve své činnosti žádnou aktivní podporu. Jste-li tedy v období fází Kovu a Vody aktivní, znamená to, že musíte využívat svojí vlastní energii a tím ji vyčerpáváte. Uměním práce s energiemi je využívat sílu energií pro to, abyste nemuseli využívat energii svojí. Tím posilujete svůj organismus, zdraví a také dlouhověkost. Protože čím více používáte svoji energii, tím více vám pak chybí, chybí vašemu tělu, které je pak náchylnější k nemocem a také rychleji stárne.

Využijte tohoto umění práce s energiemi i při svém plánování aktivit v roce 2016. Nejvíce aktivit a nejnáročnější aktivity si tak naplánujte hlavně na jaro a léto (Dřevo a Oheň) a méně náročné činnosti pak na podzim (Kov). V období zimy (Voda) jsou pak energie opravdu slabé a vy byste již neměli být téměř vůbec aktivní a měli byste se věnovat jen odpočinku a regeneraci pro další rok.

Zdroj: HAPPYWEEK 153

 

Autor: Jirka Černák | středa 10.2.2016 8:25 | karma článku: 10,15 | přečteno: 191x