VF

I opera je "jen" hudba. A hudba je lék na duši, radost pro srdce. Každý hudební nástroj zní jinak. Naštěstí si můžeme vybrat. Ptaly se mě vnučky, co s mně stalo, že pláči.

Mohly za to paličky, které se rozběhly po strunách cimbálu ........

MB

Protože žiju v hluku města, chodím odpočívat do hluku lesa. Text jsem pročetl a pochopil, že obsah je o věci, která díky mé hudební negramotnosti byla zcela mimo mých poslechových zájmů.

Jako technik jsem ale narazil na slovní spojení "dodekadecimální stupnice". To mě trochu zarazilo, protože v překladu to znamená "dvanáctidesetinová stupnice".

Že existují nějaké hudební stupnice jsem si z hudební výchovy na ZDŠ pamatoval. Proto jsem si chtěl osvěžit i povědomí o stupnici dodekadecimální, leč strejda Google nic nenašel a tetička Wiki mlčí.

Co to tedy je???

Foto

Díky za blog, na opeře jsem vyrostl a v pubertě rovnou přesedlal na heavymetal ... "Vážnou" hudbu samozřejmě poslouchám pořád, byť s věkem u mě jednoznačně vede klavír... S radostí si večer pročtu i Vaše starší blogy...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 3,59
  • Průměrná čtenost 0x
Opera a klasická hudba, poskytuje přehled umělců, pěvců, autorů a skladatelů. Nemám sice vůbec žádné hudební vzdělání, ale vše je prověřené na moje vlastní uši