Moravskoslezský kraj – kraj kde se nedá žít …skutečně?

Opět nám začala topná sezóna. Opět nám začaly inverze a opět začala mediální masáž – „Imisní limity překročeny“, „Nejhorší ovzduší v Moravskoslezském kraji“ atd.

Je to však pravda? Opakovaně říkám – v Moravskoslezském kraji skutečně nechodíme s plynovou maskou na obličeji. Dokonce i vycházíme z bytů a dokonce i z domů. A skutečně nejsme mutanti, kteří bez zvýšeného množství prachu, oxidů uhlíků, oxidu uhličitého či benzo(a)pyrenu nemohou žít.

Z Moravskoslezského kraje se dělá „exotický“ kout země. Exotický proto, že je nebezpečný. Snad je to jen hloupostí autorů těchto zpráv.

Co však dělají „naši“ místní politici? Napomáhají situaci? Nikoli – musí šířit tuto pověst špatného a jedovatého ovzduší. Teď totiž jde o kotlíkové dotace (příště o jiné). Čím větší jsme chudáci, tím větší balík můžeme přerozdělit (viz např. kotlíkové dotace pro Středočechy).

Stejně tak negativní obraz o Moravskoslezském kraji vede k navyšování prostředků na různé marketingové akce – Podívejte, jaké máme krásné penziony. Podívejte, jaká máme krásná golfová hřiště. Podívejte, jak se umíme veselit…. Že občas (s nadsázkou) tu a tam něco z těchto akcí kápne i bokem na propagaci daného politika, strany či atrakce sponzora strany, to je oč tu běží.

A jaký je Moravskoslezský kraj ve skutečnosti? Překvapivě to není jen Ostrava, Bohumín, Třinec, Frýdek-Místek – kde skutečně jsou v některých dnech problémy s ovzduším (ale ve srovnání s minulostí nebe a dudy). Ale jsou to také místa typu Karlova Studánka a okolní obce a města, kde je jedno z nejčistších ovzduší v Evropě vůbec (když to ví Italové, Rakušané, Španělé, kteří si zde koupili chalupy a jezdí na dovolené, proč to neví čeští novináři). Jsou to Beskydy, Poodří, Nízký Jeseník atd.

Už samotné konstatování, že Frýdeckomístecko je pod smogem, je silně zavádějící. Do něj totiž spadají Staré Hamry, Ostravice, Čeladná, Morávka apod. A zkuste tam říct, že trpí smogem.

Dovoluji si tímto novináře požádat – vezměte si mapu České republiky. Podívejte se na z vašeho pohledu pravou stranu této mapy. Zvedněte trochu oči – vidíte ten obrovský kus země? Tak to je Moravskoslezský kraj. A skutečně si myslíte, že to vše je v jedovaté mlze?

Ostravsko, Třinecko a i Frýdek-Místek mají problém s polohou – mohli by se zavřít všechny továrny, zakázat topit a přesto by se stále objevovaly smogové dny. My tady víme, že nežijeme v rakouských Alpách. Ale také víme, že Moravskoslezský kraj je kraj, který je schopný se uživit a není to černá díra České republiky.

A místní politici, kteří jste u korýtek (omlouvám se těm, kteří skutečně pracují nejen ve svůj prospěch), zkuste se zamyslet, co kde plodíte za výmysly, jaké signály vysíláte do okolí. A víte co, zkuste raději nedávat na marketingové akce ani korunu – nechte ty peníze těm majitelům penzionů, sportovišť, táborů, polností, lesů, sjezdovek ať se oni sami spojí a za tyto peníze dělají skutečnou propagaci a lákají své klienty. On totiž zásadní rozdíl mezi korunou vydanou soukromníkem a korunou vydanou politikem je v tom, že onen soukromník musí mít výsledek, aby se uživil. A výsledkem skutečně není článek na titulní stránce novin.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Zapletal | čtvrtek 29.10.2015 15:32 | karma článku: 18,47 | přečteno: 607x