Záchytný point v deštném lese - Vietnam.

Říká se, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Nejspíš je to pravda, ale bez té první, by jaro nikdo nepřišlo... Dlouhodobě pracuji po celém Vietnamu na osmi projektech s diametrálně odlišným zaměřením. Jak už to tak v životě chodí, něco vyjde, a něco ne. Poslední rok jsem se pohyboval spíše v té druhé variantě, ale tohle období snad v pátek skončilo.

Říká se, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Nejspíš je to pravda, ale bez té první, by jaro nikdo nepřišlo...

Dlouhodobě pracuji po celém Vietnamu na osmi projektech s diametrálně odlišným zaměřením. Jak už to tak v životě chodí, něco vyjde, a něco ne. Poslední rok jsem se pohyboval spíše v té druhé variantě, ale tohle období snad v pátek skončilo.

Právě v pátek odpoledne jsem se dozvěděl zprávu, která mi udělala obrovskou radost.

 

 

Podařilo se nám po více jak čtrnácti měsících papírově dotáhnout ke zdárnému konci ubytování v chráněné oblasti, která se nachází v horském pásmu poblíž laoských hranic. Tento strategicky výhodně položený point, bude sloužit pro velmi úzkou skupinu osob zapojených v záchranných projektech. Nejkrásnější na tom celém je, že budu moci využívat pokoje s dalšími (maximálně) třemi lidmi. Právě kvůli nám - osobám nevietnamského původu, trvala celá procedura tak dlouho.

 

 

Různých omezení je tolik, že nemá větší smysl se o nich v článku rozepisovat. Důležité je, že mohu společně s dalšími třemi stejně "postiženými" lidmi provádět to, co mě osobně nejvíc baví - džungle.

 

 

Lákadel je v okolí nepřeberně. Celá oblast je jednou z vůbec nejzajímavějších, a troufám si tvrdit, že zároveň i nejlepších, pro pozorování ptactva ve Vietnamu vůbec. Bohatě jsou zde zastoupeny zástupci z říše hmyzu a motýlů. Z rostlinné říše stojí za zmínku min. dva endemické druhy, orchideje, a pochopitelně vzrostlé stromy. V neposlední řadě nádherná krajina, a v nižších patrech s rýžové terasy.

Tohle všechno, a věřím že mnohem víc, může horský deštný les nabídnout.

 

 

 

Těším se na srpen, kdy začneme stavět pozorovatelny a prosekávat první cestičky.

 

Více na článků a fotografií na www.vietnamtravel.cz

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiri Zajic | neděle 23.6.2013 17:02 | karma článku: 12,39 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Jiri Zajic

Moje hospitalizace v nemocnici

27.7.2016 v 5:58 | Karma: 28,80

Jiri Zajic

Chytaly jsme kobry

25.5.2015 v 6:24 | Karma: 16,11

Jiri Zajic

Příběh amputované nohy

23.5.2014 v 8:56 | Karma: 20,40