Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Filmové poznámky (1.) - Sherlock, 2. série

Když před rokem a něco vtrhnul na televizní obrazovky seriál BBC prostě nazvaný Sherlock, mnozí milovníci detektiva z Baker Street v hrůze vystartovali ze sedaček. Co to je? Sherlock Holmes v současnosti? Kde je viktoriánská atmosféra, londýnská mlha, poctivá, starosvětská atmosféra? Zvládli-li první díl a byli-li ochotní trochu slevit ze svých zkostnatělých představ, museli se do svých sedaček znovu usadit a z podlah zvedat spadlé čelisti.

Pokud srovnáme první sérii Sherlocka s filmem Guye Ritchieho, jen málokdo by se hádal o tom, že seriálový Sherlock se předloze Arthura Conana Doylea blíží mnohem více, než poakčnělá podívaná pro teenagery chroupající popcorn, v níž exhibuje Robert Downey Jr. Seriál si pohrál s přesunem do jiné doby, ale esenci zachoval. Ricthie zachoval dobu, ale esenci pohřbil pod nánosem samoúčelně divokých scén. Holmes je o dedukci, o geniálně napsané postavě a o mysteriózních zápletkách. Slavný detektiv prostě není borec ovládající thai box. Seriál přenesl vše podstatné – Sherlocka, doktora Johna Watsona, šéfinspektora Lestrada, hraní na housle, bleskové dedukce, Holmesovu asociálnost apod. – do moderního Londýna. Zůstal zachován i padouch, doktor Moriarty. Na něj se nezapomíná. A závěrečný cliffhanger na konci posledního dílu nechal široce otevřené dveře pro druhou sérii.

Pro bližší informace o první sérii odkazuji zájemce na svou recenzi zde:http://25fps.cz/2011/svatokradezny-sherlock-holmes/

Na druhou sérii nás tvůrci nechali rok čekat. Rok plný napjatých obav, zda se podaří dosáhnout na vysoko posazenou laťku. Jestli druhá série nebude jen slabým odvarem prvních tří případů. Jak lze s hrdiny dále pracovat, kam je posouvat.

Uklidnění na začátek – Sherlock je stále Sherlock, úroveň stále výrazně překračuje televizní průměr. Zůstalo zachováno vše podstatné – atmosféra Doylovy předlohy i prvky nastavené seriálem – práce s textem v obraze například.

Scénáristé trochu zapracovali na obou hlavních postavách. Holmes už není jen superinteligentní zombií, kterou se chtě nechtě v prvních dílech místy stával. Watson více vtipkuje, do hry se dostává i náznak romantické zápletky (v prvním díle se objevuje zřejmý odkaz na Holmesovu famme fatale).

Více prostoru dostává Moriarty, Sherlockova Nemesis, jeho temný dvojník. Jakoby byla v seriálu ještě jedna, spodní, linie, která vrcholí v dílu posledním.

Největší obavy byly od počátku kladeny do druhé epizody, která vychází z Psa beskervillského, patrně nejslavnějšího Holmesova případu. Obavy byly, jak je vidět oprávněné. Scénáristé sice přenesli příběh z města do plenéru (což je jedině dobře), bohužel z něj nedokázali vytřískat potřebnou dynamiku a „nejslavnější případ“ tak stojí hodně ve stínu epizod ostatních. (Podle imdb.com) již minimálně dvacetkrát zfilmovaný příběh tvůrci nedovedli ničím obohatit a pointa svou primitivností a poplatností konspiračním thrillerům až vyráží dech. Nehodné pro Sherlocka Holmese.

Renomé napravuje epizoda poslední, soustředěná na střet Holmes vs. Moriaraty. Napětí v tomto případě funguje téměř bezchybně, narativní postup retrospektivy dosud nebyl v seriálu použit a poslední epizoda si tak dovede své diváky udržet. Bohužel, nezbytný cliffhanger je zoufale odhadnutelný a se skvělým háčkem na konci první série se vůbec nedá srovnat.

Druhá série Sherlocka v první řadě ztrácí moment překvapení. Svět už je nastaven, divák už nemá tolik příležitostí bavit se tím, jak tvůrci implantují známé Holmesovské atributy do našeho světa. Druhá výhrada – samotné případy, které Holmes řeší, jsou poněkud nezajímavé. První je až příliš zamotaný a těžko sledovatelný, druhý nudně předvídatelný a třetí odsunutý dozadu, protože v poslední epizodě jde, jak bylo poznamenáno výše, o něco jiného.

Těm, kterým se líbily první tři epizody, se budou líbit i tyto. Jen zmizí to nadšení, které z nich čišelo. Zůstala spíše vysoce profesionálně odvedená rutina, jež překvapí jen občas. To ale nic nemění na hodnocení atakující maximální hodnoty, podíváme-li se na seriál jako celek. Pořád je to malý zázrak na poli televizní tvorby. Více takto odvážných věcí.

Autor: Jiří Vladimír Matýsek | pátek 20.1.2012 18:07 | karma článku: 10,19 | přečteno: 1368x
  • Další články autora

Jiří Vladimír Matýsek

Roxette: Good Karma (2016) - Labutí píseň devadesátkových hitmakerů?

Švédská legenda inteligentního popu devadesátých let končí. Těžké onemocnění zpěvačky Marie Fredriksson jim neumožňuje dále pokračovat ve společné hudební kariéře.

4.6.2016 v 10:41 | Karma: 11,40 | Přečteno: 534x | Diskuse| Kultura

Jiří Vladimír Matýsek

Tonya Graves a její bluesové kořeny

Čas od času se z čistajasna vynoří deska, která sice zůstává posluchačskou většinou nepovšimnuta, je však do jisté míry perlou, která svou zářivostí přesvítí mnohem klíčovější tituly.

18.2.2016 v 18:54 | Karma: 7,11 | Přečteno: 153x | Diskuse| Kultura

Jiří Vladimír Matýsek

Strhávání model: Adele

Když někomu sáhnete na modlu, poznáte to. Fanatismus, s jakým se do mého nesouhlasného komentáře k nové desce Adele pustili její fanoušci, mě napevno utvrdil v tom, co jsem v diskuzním příspěvku naznačoval.

14.2.2016 v 20:24 | Karma: 11,69 | Přečteno: 526x | Diskuse| Kultura

Jiří Vladimír Matýsek

Noví Coldplay - pořád stejně, ale v podstatě dobře

Minimálně jedna věc se však britské pop(rockové) kapele Coldplay upřít nedá - pánové nekecají a dělají.

11.1.2016 v 17:23 | Karma: 5,52 | Přečteno: 106x | Diskuse| Kultura

Jiří Vladimír Matýsek

Mudrování nad kvalitní televizí

Otázka "Co jekvalitní televize" zaměstnává televizní vědce už let. Cca od poloviny devadesátých let dává prudký rozvoj televize nekončící řadu podnětů, které pohled na to, co se za tímto pojmem skutečně ukrývá.

10.5.2015 v 18:11 | Karma: 8,14 | Přečteno: 426x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 933x
Doktorand v oboru česká literatura, prodejce v record storu, milovník kvalitní hudby a literatury, sběratel vinylových desek.