37. LFŠ v Uherském Hradišti: Den první - pátek, 22.července

Tak počasí se konečně umoudřilo, Uherské Hradiště velká voda neodnesla a 37. Ročník Letní filmové školy mohl začít. Pomalu se sjíždějící diváky vítalo na vlakovém nádraží příjemné, prosluněné počasí, bílé mraky na obloze a svěží. Optimální.

Program začal už devět hodin ráno, já se poprvé do přítmí kinosálu dostal až odpoledne, na první blok filmů polského režiséra Kryzstofa Kieslowského. Slavným režisérem byly režírovány nakonec pouze dva snímky Fotografie (zajímavý příběh o pátrání po dvou dětech vyfocených na konci války) a Z města Lodži. Zbytek bloku tvořily filmy Kieslowského učitelů, Jerzyho Bossaka a Kazimierze Karabasze. Většina filmů spadala do tzv. černé série, tj. filmů, které se ke společenským problém natočily zády. Z tohoto pohledu byl nejvýznamnější hned první film bloku, Varšava 56 Jerzyho Bossaka, ironicky kontrastující iluzi socialismu se životem chudých lidí v ruinách okrajových čtvrtí města. Zajímavý začátek festivalu.

Od osmi večer – Kusturicův Underground. Čekal jsem dlouho na tento film, nakonec jsem jej viděl na velkém plátně. Zážitek. Dokonalé spojení komična až groteskna s trpkým tragičnem. Neuvěřitelné tempo, ještě podpořené hudbou geniálního Gorana Bregoviče, příval nápadů, očividná radost z práce – bavil se režisér i herci. A ze závěrečných scén války v Bosně mrazí. Sám jsem zvědavý, jaký film na LFŠ dovede překonat tento vrchol zažitý už během prvního odpoledne.

Po třech hodinách s Kusturicou bylo čas na trochu oddechu s hudebními filmy druhého velkého jména festivalu, Akiho Kaurismäkiho. Po sérii čtyř klipů následoval záznam společného koncertu Leningradských kovbojů (to je ta skupina s podivnými číry na hlavě a botami, jejichž špičky se stávají nebezpečnou zbraní) a Alexandrovců. Atmosféra skvělá, někteří diváci dokonce zapomněli, že koukají na film a tleskali i mezi písněmi. Včera jsem to považoval za nevychovanost, dnes je spíše chválím. Hudebně a filmařsky žádný velký zázrak. Bohužel. Palce nahoru patří filmu za bezprostřední zachycení atmosféry celé události.

37. Filmovka se rozjíždí velice slibmě. Uvidíme, co přinesou následující dny, resp. co to bude vedle záplavy kvalitních filmů. Aby to nebyla záplava faktická.

Autor: Jiří Vladimír Matýsek | sobota 23.7.2011 12:03 | karma článku: 7,07 | přečteno: 937x