Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EP

Staří lidé co si dobře pamatují Protektorát - druhou světovou válku / patřím k nim/, tak si stejně dobře  pamatují Německé nacisty a ostatní z toho plynoucí. Mnozí si možná živěji pamatují studenou válku a Ruské bolševiky. Oba ďábelské, lidsky pokleslé systémy porazily /zjednodušeně/ USA.

Díváme - li se na oba systémy s nezbytným nadhledem, tak tyto ideologie nejsou ani z jedné strany uplatňovány, ale velmocenské postavení u obou je přítomno. Touha Německa po zvětšení životního prostoru se naplnila v EU a Rusko je svým územím a surovinami stále obrovská velmoc.

Člověk poměřuje vše délkou svého života. Jen z tohoto důvodu máme kontury Německé nadvlády méně ostré a Ruské nadvlády ostřejší. To u některých spoluobčanů vede k neobjektivnímu posuzování dnešní geopolitické situace.

Stálou pravdou je, že ti co se nesnaží nebo nejsou schopni se na věci dívat objektivně, tak se nechají snadno zmanipulovat a to někdy až k fanatismu, který rozum paralyzuje totálně. Není jim pomoci. O tom poučuje historie a měla by to být matka moudrosti.

1 0
možnosti
MP

V šedesátých letech se razilo heslo-Ruce pryč od Kuby!  Dnes bych řekl-Ruce pryč od Ruska! EU ví, že nemůže dát silnému medvědovi nějaké velké sankce. Snad si uvědomují, že by tím poškodili samo sebe.

0 0
možnosti
TJ

T67o13m 66J59a65k36u38b

24. 3. 2014 7:22

Hezký den,

mohu mít dotaz v čem je tak diametrální rozdíl mezi Čechem a Polákem? Proč bývalý polský prezident nevydává prohlášení s pochopením Putina, proč bývalý polský senátor nezakládá klub přátel Ruska, proč polský poslanec očividně nelže v parlamentu jako u nás pan Vítězslav Jandák, že Ukrajina občany nezajímá, proč polský senátor neudává svého stranického kolegu z amerického občanství jako pan Škromach? Proč není Polák tak jako Čech servilní k autoritářskému režimu Ruska? Proč podporuje Polák raketovou obranu své vlasti na rozdíl od Čecha brojícího proti radaru? Vždyť tlak co zažil Polák je nezměrně drtivější ze strany Ruska než zažil Čech. Trojí dělení vlasti prožil v historii, v Katyni leží s kulkami v týlu jeho zajatí bezbraní vojáci v rozporu se všemi mezinárodními úmluvami, nesložil zbraně  v roce 1938 a bojoval na koních proti tankům, v polovině války povstalo hlavní město a nečekalo až pár dnů před kapitulací Německa. Co zlomilo nás, že zveme prezidenta Uzbekistánu či jaké to postsovětské autoritářské země? Opravdu jsem na tom ekonomicky tak špatně a hůře než Polsko, které investuje do obrany vlasti do raketového systému, ačkoliv tím určitě dráždí Putina a jeho neoznačené zakuklené elitní oddíly, kteří blokují lodě druhé země a následně je zabírají. Proč opět na radnicích vítězí komunisté a jejich strana je 3 nejsilnější v parlamentu? Po čem se nám stýská? Po bílými křížemi označenými tanky v ulicích, kdy tak jako dnes se styděli ruští vojáci za příslušnost ke své vlasti? Hitlerovské Německo se na rozdíl od Putinovského Ruska ze svojí historie poučilo, tak jako se poučil Polák na rozdíl od Čecha. Katyňský masakr mu neustále připomíná, že Rusko nedodržuje základní válečná pravidla natož mírová. Pro nás ovšem vzpomínky na neoznačená ruská vojska v ulicích, co aktuálně zažil Krym, jsou dávno zapomenuta. Pochybuji, že jakákoliv země se dobrovolně vzdá svých jaderných zbraní, tak jako to učinila Ukrajina,protože Rusko opětovně nedodržuje své závazky.Mějte se

3 3
možnosti
MP

S Ruskem máme velmi významné obchody. Stačí, když Rusko tyto obchody přeruší a bez práce jsou desetitisíce lidí. Omezíme-li jim turistické návštěvy k nám, prodělá na tom turistický ruch, a zvýší to nezaměstnanost, a tedy i sníží výběr daní, protože Rusové tady hodně utratí. Každá sankce udělá protisankci. Se silným medvědem se pere jej hlupák!

1 3
možnosti
MH

Pane Vítek, výborná analýza. Z pohledu politiky EU.

Sám to vidím tak, že vše co popisujete se děje ve vleku mocenské strategie USA-Rusko. Evropa už nemá silu prosazovat svoje zájmy, ani politické, ani hospodářské, ani vojenské. V prvé řadě, podle mého názoru, zachování neutrální Ukrajiny mezi NATO a Ruskem. Tímto se "ucho utrhlo".

Evropa se nechala komplexně předlužit, vyřadit ze hry, nevěřím že to nebyl záměr.  Ukrajina potřebuje obrovskou pomoc, kdo jí bude moci pomoct (čili kdo může tisknout peníze), ten si ji (případně její západní zbytek) koupí.  A pak to bude horší než karibská krize. Západní výroba zbraní trpí těžkým nedostatkem odbytu.

1 1
možnosti
MT

Sklizime plody uchylne 'politicke korektnosti' EU, ekoterorizmu a socialniho inzenyrstvi.

4 1
možnosti
PS

Valka nebude. Nemame armadu. 13 letadly kobercovy nalet neudelate a 32 tanky mohutnou tankovou ofenzivu asi taky ne. [>-][>-]

Pokud bychom Rusa nastvali, zavre kohout nebo oba a do 3 tydnu jsme stejne dovalcili.

Musime se vrhnout na mir a ekologii.

3 2
možnosti
RH

Kdyby Rusko zavřelo na měsíc kohouty s plynem a ropou do Evopy, tak se mu zhroutí ekonomika.. Celý stát v podstatě šlape na peníze získané za energetické suroviny. V tom případě bychom my měli dražší benzín a Rusko by se sotva najedlo..

5 4
možnosti
RK

...no a vám se to líbí ?

2 0
možnosti