Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IM

Nikdo z Vas nema pravdu. Jedna se o zavod Stirol. Vygooglujte si, co vyrabi a potom pochopite o co zde kraci.

0 0
možnosti
PH

P74a25v92e31l 50H33o60r61á61k

25. 8. 2014 11:14

Ano, paní Menzlová. Právě na toto téma chystám článek. Jestli vás to zajímá, tady je malá ukázka: Ještěvypjatější je situace v chemičce Stirol. Její mluvčí PavelBrykov vystoupil minulý týden na mimořádné tiskové konferenci,kde varovat před ekologickou katastrofou, ke které by došlo vpřípadě, že by továrna byla zasažena raketami nebo granáty. „Vposledních týdnech je město Gorlovka a nás chemický kombinátvystaven opakovanému ostřelování a bombardování. Granáty zminometů a střely ze systémů Grad a Uragan dopadají do blízkostiStirolu každý den, nehledě na denní nebo noční dobu.Nezodpovědné jednání ukrajinské armády může znamenat ohroženínejen pro obyvatele Ukrajiny, ale i Ruska a Běloruska. Rizikoekologické katastrofy je reálné,“ konstatoval mluvčíchemičky.

Mluvčíkonkretizoval nebezpečí, kterým je únik jedovatéhonitrochlorbenzenu. Pokud se dostane do těla, napadá játra, srdce,kostní dřeň a způsobuje tak smrt. Jed údajně zabíjí lidi izvířata, ničí rostliny, zamořuje vodní zdroje. „Ukrajinštínovináři bohužel o tomto riziku nepíší,“ zdůraznil Brykov.

0 0
možnosti
Foto

Článek je velmi přehnaný, protože v oblasti bojů na Ukrajině sice může být mnoho lékařských zařízení zabývajících se léčbou onkologických onemocnění, ale většina z nich nepředstavuje žádnou hrozbu, protože skladované množství radioizotopů je velmi malé a navíc tyto izotopy mají velmi krátký poločas rozpadu. Kupříkladu nejpoužívanější lékařský radioizotop technecium 99m (používaný až v 80 % lékařských zákroků jaderné medicíny) má poločas rozpadu jen 6 hodin. Látka, v jejíž podobě je dopravováno na lékařské pracoviště, molybden 99, má poločas rozpadu 2,75 dne. Navíc lékařské radioizotopy nejsou obyčejné prášky a v lékařských zařízení jich je jen malé množství. Myslím si tedy, že článek vyvolává zbytečný strach.

0 0
možnosti
Foto

Také přirovnání situace k Černobylu je velmi, ale opravdu velmi přehnané. Lékařská zařízení nejsou jaderné reaktory, v nichž jsou zavezeny desítky tun jaderného paliva. I při použití tzv. špinavé bomby není možné aby separatisté vytvořili radioaktivní mrak, který by putoval několika zeměmi. To prostě nejde. Riziko zneužití jaderných materiálů zde existuje, ale zdaleka ne v takové míře, jakou autor v článku prezentuje.

0 0
možnosti

Myslím, že tak trochu úmyslně přeháníte, že? O žádných hořících chemických závodech nevím a co se týče rafinérií byla někdy v dubnu zasažena ta Lysyčanská, ovšem ta už byla v té době odstavená a vypuštěná, takže škody byly minimální.

1 0
možnosti
Foto

Tak to by nám ještě scházelo. Věřím tomu, že během bojů se to moc nehlídá. Rusové nejsou žádní pečlivci.Byli v kraji, kde žiju, dvacet let a čistí se to po nich do současnosti. Naftu chrstli kde se jim zachtělo.

2 0
možnosti
ZD

oni ani nemuseli...jím to teklo ta jejich smradlavá nafta z nádrží dírama sama...;-);-);-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik