V Kyjevě řádí fašisté, české noviny nic

V Kyjevě před budovou ukrajinského parlamentu došlo k líté řeži mezi ultranacionalisty ze strany Svoboda, fotbalovými fašisty z Pravého sektoru a uniformovanými členy Národní gardy, kteří hájili budovu s poslanci před jejich útoky. Naplňuje se tak scénář, před nímž v poslední době na Ukrajině mnozí varují: ultranacionalistům, kteří bojují za směšný žold dochází trpělivost a začínají se bít mezi sebou navzájem.

Zatímco česká média opakují smyšlené historky provládních kyjevských listů a píší o skupinkách provokátorů, za nimiž prý nejspíš stojí Rusko, skutečnost je taková, že v Kyjevě si dnes nacionalisté přišli připomenout výročí založení neslavně proslulé Ukrajinské povstalecké armády a prosadit, aby byli její bojovníci oficiálně uznáni za ukrajinské státní hrdiny.

Kontroverzní požadavek ultranacionalistů ale poslanci odmítli splnit, a tak se začala bitva, připomínající události na Majdanu z přelomu roku. Nacionalisté s fašistickými symboly a ukrajinskými nebo banderovskými vlajkami zaútočili na gardisty řetězy, petardami, praky a slznými spreji, přičemž bylo 15 gardistů zraněno a 50 nacionalistů zatčeno. Ozývala se střelba, zřejmě ze vzduchových pušek, v důsledku které byla rozbita veškerá okna v prvním patře parlamentu.

Ministerstvo vnitra Ukrajiny tvrdí, že potyčky vyvolali provokátoři, kteří chtějí, aby se Ukrajina ponořila do občanské války. Již v minulosti docházelo k tomu, že se jednotlivé skupiny militantních nacionalistů nebyly schopné domluvit na společném postupu a začali si vyhrožovat nebo bojovat proti sobě navzájem.

Speciální jednotka Národní gardy, která chránila parlament před demonstranty, přitom byla jednou z těch, které o pár hodin dříve protestovali před Ministerstvem obrany, protože odmítají prodlužování vojenského konfliktu na východě země. „Máme nouzi, máme hlad, už nechceme bojovat,“ skandovali gardisté a kritizovali zejména skutečnost, že nedostávají žádný žold, jejich rodiny jsou v ekonomické nouzi a oni si už za svou vlast odbojovali svoje. Nový ministr obrany, který je bývalým velitelem Národní gardy, jim přislíbil do měsíce plat v průměru několik tisíc hřiven.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Smutný | úterý 14.10.2014 19:02 | karma článku: 36,95 | přečteno: 2446x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66