Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Separatisté se separovat nechtějí

Nečekané světlo do jednoho z klíčových pojmů ukrajinské války Východu proti Západu vnesla čirou náhodou zpráva o požadavcích východo-ukrajinských rebelů o požadavcích, které veze do Minsku na jednání kontaktní skupiny vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin. Jde o to, že rebelové z východu, o nichž mluví ukrajinská, americká a tím pádem i česká média jako o separatistech, vlastně žádní separatisté nebyli a nejsou. Jelikož separatista je ten, kdo se chce separovat. Ale oni se separovat, tedy oddělit od Ukrajiny, nechtějí. A už vůbec se nechtějí připojit k Rusku, jak to rádi a často jen tak mimochodem čeští novináři píší.

Pikantní je, že slovo „separatisté“ nezměnily Novinky ani v článku, kde se o tom, že východo-ukrajinští rebelové nemají nic proti územní celistvosti Ukrajiny, přímo píše. Vnucené slovo, falešně vnucující čtenáři propagandistický nesmysl, se jim zřejmě úspěšně usadilo v mozkových závitech jako vši v kožichu. A co tedy ti rebelové, které média ukrajinská a americká zase šmahem označují za teroristy, doopravdy chtějí?

Za prvé jim jde o to, aby se mohli bavit a psát svojí mateřštinou, tedy rusky. Ano, téměř polovina Ukrajinců, zvláště na východě a jihu země skutečně mluví především rusky, a až pak ukrajinsky.

Kromě toho doněčtí a luhanští vyjednávači usilují o zvláštní status, tedy vlastní komunální volby a politiky. V Kyjevskou vládu, dosazenou pod nátlakem ozbrojených bojovníků majdanu, totiž nevěří a nepovažují ji za demokratickou, v čem ostatně nejsou daleko od pravdy. A co dále požadují? Rovnocenná jednání, urovnání konfliktu a obnovení míru, amnestii pro své bojovníky a politické vězně, právo na dosazování vlastních soudců a státních zástupců a konečně zvláštní status, který by umožnil obchodování s Ruskem, s nímž mají letité obchodní vztahy a dlouhou společnou hranici.
Zástupci vzbouřeneckých regionů nicméně opakovaně zdůrazňují, že jim jde o zachování společného hospodářského, kulturního a politického prostoru s Ukrajinou.
Takže separatisté se nechtějí separovat, teroristé nechtějí válčit, ale jednat. Pro mnohé věrné a naivní čtenáře českého tisku, posluchače rozhlasu a diváky televizí určitě pořádný šok. Tím spíš, že „vzbouření“ na východě a jihu země vlastně jen opakovalo „revoluční praxi“ z majdanu v Kyjevě, jen s o hodně menší intenzitou a násilím.
Jsem dalek toho, abych obhajoval jednu nebo druhou stranu konfliktu, protože jakmile vypukne válka, lidskost jde stranou a zvěrstva se páchají na obou stranách fronty. Jenom se mi příčí označovat jako separatistu někoho, kdo se ve skutečnosti vůbec oddělit nechce.

 

Autor: Jiří Smutný | pondělí 1.9.2014 18:22 | karma článku: 29,98 | přečteno: 1038x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Londýn prodal Kyjevu místo obrněnců šrot

Skandál ve Velké Británii a na Ukrajině vyvolalo prohlášení generála Richarda Dannatta, který v rozhovoru pro pravicový deník The Telegraph zkritizoval vládu v Londýně, že poslala Ukrajině zcela nepotřebné obrněné transportéry staré několik desítek let.

15.2.2015 v 13:37 | Karma: 31,39 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

"Rusy je třeba střílet jako zajíce"

Je to zbabělost, nebo tuhá disciplina? Ideologická zaslepenost nebo omezenost a zabedněnost? Proč čeští novináři píšou o Ukrajině jenom a výhradně tak, jak si to přejí politici v Praze a v Kyjevě? Proč musí být jediné zprávy o agresivních fašistech, kteří by nejraději všechny Rusy a ostatní „neukrajince“ postříleli jako zajíce, přeložené a převzaté z amerického nebo německého tisku?

7.2.2015 v 12:40 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

O co se válčí na Donbase? O peníze!

Včera večer se na jedné z nezávislých ukrajinských televizních stanic „Kanál 17“ uskutečnil tele-most Doněckem a Kyjevem. Navzdory vypjaté atmosféře se obě strany shodly, že si přejí zastavení bojů a zahájení jednání. Skutečnou příčinou krvavé války jsou podle nich navzdory propagandistickým strategiím obou stran naleziště břidlicového plynu a nespravedlivé rozdělování peněz ze státního rozpočtu.

31.1.2015 v 18:31 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Kyjev kápl božskou, nebo se zbláznil

Na Ukrajině se v posledních dnech děje něco hodně podivného. Prezidentovi, členům vlády a mnohým poslancům zřejmě začíná docházet, že se blíží rychlý konec pomajdanové euforie. Na frontě je situace nejkritičtější za poslední půlrok a pomalu se uzavírá kotel se 30 000 vojáky obklíčenými postupujícími povstalci. Evropské unii dochází trpělivost a další finanční injekce podmiňuje zastavením bojů. Nervy ztrácejí i bojovníci elitních praporů, kteří chtějí víc peněz a větší podíl na moci. Dnes málem zapálili budovu Ministerstva obrany v Kyjevě a pro ostrá slova nešli daleko.

30.1.2015 v 22:31 | Karma: 34,06 | Přečteno: 2295x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

V poslední době se po Evropě šíří názory, které nebezpečně manipulují s dějinami. V Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku a v Lotyšsku, na Slovensku, ale i u nás občas prohlásí vysoce postavený politik něco, z čeho běhá mráz po zádech. Ať už je v souvislosti s koncentračními tábory, genocidou židů a Romů, nebo s dějinami II. světové války. Vrací se do Evropy po 70 letech fašismus?

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik