"Rusy je třeba střílet jako zajíce"

Je to zbabělost, nebo tuhá disciplina? Ideologická zaslepenost nebo omezenost a zabedněnost? Proč čeští novináři píšou o Ukrajině jenom a výhradně tak, jak si to přejí politici v Praze a v Kyjevě? Proč musí být jediné zprávy o agresivních fašistech, kteří by nejraději všechny Rusy a ostatní „neukrajince“ postříleli jako zajíce, přeložené a převzaté z amerického nebo německého tisku?

Po roce bojů a válečné propagandy, která se valí z obou stran fronty jako informační lavina, se občas stane zázrak a k českému čtenáři dolehne cosi jako ozvěna skutečné reality. Jako článek z německého týdeníku Focus, kterou dnes zveřejnil zpravodajský portál Novinky.cz, který zcela otevřeně píše o tom, že součástí ukrajinské armády jsou pluky radikálních nácků, kteří mluví a přemýšlejí tak, jako ti ideologicky nejpřesvědčenější hitlerovští vojáci v roce 1941. Bydlí v kasárnách pomalovaných znaky SS a hákovými kříži, zdraví se jen mírně upraceným „Sieg heil“

„Abychom neztratili identitu, nesmí se naše krev smíchat s žádnou jinou, nesmí ji pošpinit krev Židů, Rusů nebo homosexuálů,“ řekl německým reportérům dvacetiletý bojovník za rasovou čistotu Ukrajinců Vogon ještě před tím, než ho nadřízení zastavili, protože to jsou věci, které se přece západním novinářům neříkají. Proč? Mohla by je využít ruská propaganda!

Ruská propaganda – to je právě to kouzelné slůvko, které ospravedlňuje zamlčování dosti příšerných pravd o nacistech, kteří bojují v řadách ukrajinské armády. Na rozdíl od českých médií, která poslušně drží hubu a krok, ta německá, francouzská a americká už podobnou disciplinu nedodržují. Ruská propaganda bezesporu funguje a je dobré být vůči ní imunní. Stejně jako vůči propagandě z Kyjeva.

Bojovníci Pravého sektoru jsou svého druhu kastou, kterých se všichni obávají a nikdo se jim odváží odporovat. Jestli mají obyčejní lidé na Donbase z něčeho hrůzu, jsou to právě jednotky fanatických nacionalistů, kterým se mezi lidmi přezdívá „pravoseky“. Strach z nich mají i policisté, protože členové Pravého sektoru – původně chuligánských skupinek vyvolávajících bitky na fotbalových stadionech (odtud pochází i jejich název) – chodí na veřejnosti ozbrojeni. A běda každému, kdo jim na jejich pozdrav „Sláva Ukrajině!“ Neodpoví naučeným heslem „Hrdinům sláva!“ Nebo kdo by si troufl cokoli namítat proti jejich veřejně vyřvávanému přesvědčení, že Rusy, židy a homosexuály je třeba střílet na potkání jako zajíce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Smutný | sobota 7.2.2015 12:40 | karma článku: 37,05 | přečteno: 2026x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66