Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Mně připafá legrační prohlášení:

"Westinghouse ... oznámil, že by chtěl v ČR vytvořit centrum pro budoucí výstavbu jaderných reaktorů AP-1000 v Evropě. "

Kdo v Evropě by asi o jejich reaktory měl zájem? Ani Británie, vždy loajální k USA, ve svém znovu se rozbíhajícím jaderném programu s Westinghousem nepočítá a spolupracuje na projektech v Hinkly a Sizewellu u Suffolku s francouzskou společností EdF (reaktory generace 3+ EPR od Arevy). A Francouzi zase mají v těchto projektech zájem o vstup Číňanů jako investičného partnera (China General Nuclear Power Group).

Takže, ať se jde Westinghouse se svými sliby vycpat. Mě spíše zajímá již zcela konkrétně probíhající spolupráce českých firem s Rosatomem.

A mimochodem - Westinghouse měl být z tendru na Temelín vyřazen jako provní, protože nesplnil zíkladní podmínku tendru: aby takový reaktor byl už někde provozován. Což nesplňuje. Zato reaktory VVER v Dukovanech a Temeelíně pracují dobře a spolehlivě.

0 0
možnosti
Foto

Temelín dostavěl Westinghous. Ruská byla pouze nádoba reaktoru, vše ostatní bylo dodáno firmou Westinghous a podílela se na tom i Škoda Plzeň. Jinak tato firma staví atomové elektrárny v USA, Japonsku abude stavět na Ukrajině a v Litvě.

0 0
možnosti
JR

J59a59n 50R45á50ž

3. 9. 2013 18:50

Autore, nějak mi uniká, co byste považoval za vítězství zdravého rozumu.

Mně říká zdravý rozum,že z čistě energetického hlediska dostavbu nepotřebujeme, ale když ČEZ jako privátní firma,kde je stát jen jeden (i když zatím většinový) z akcionářů, bude chtít zvětšovat své zisky exportem elektřiny, ať si Temelín za své rozšíří. Jen nechápu proč by tam měly být státní garance.... a to jakékoliv!

P.S. V Mostecké uhelné byl stát také většinový akcionář,ale svůj podíl prodal, a teď je to ryze privátní podnik. A tak mne jiná hrůza v představě, že by nějaká příští vláda prodala Temelín i se státními zárukami za návratnost investice. To by byl stejný průs...r jako v případě záruk za IPB/ČSOB.

0 0
možnosti
Foto

Já jsem přesvědčen, že nejde o energetickou soběstačnost, jako o nenažranost našich politiků, toužících po tučných obálkách od lobbistů. když se bere dnes 10 % tak u Temelína by to mohlo být 30 miliard a to už zlomí nejednu poctivou duši natož ty zlodějské, které tam nahoře už dvacet let máme.

0 1
možnosti
LN

..kdežto předtím tam byli jací....????

0 0
možnosti
LN

...sorry..ale váš článek mi vychází jako klasické dilema rozumného zeleného....víte že temelín je třaba dostavět, protože ..jednak jádro je v současné době nejbezpečnější a nejrozumnější zdroj energie...a jednak dostavbou bude jednozančně vyřešena energetická nezávislost ...ale současně vám vaše zelené přesvědčení říká že temelín je špatný (nezelený?)...a ale namísto toho, abyste šel se vým názorem a kůží na trh.....a nahlas řval že temelín nechcete...a současně (třeba) navrhl nějakou (rozumnou a hlavně reálnou) alternativu....v rámci (třeba) nějaké kampaně...  tak se tada snažíte schovávat se za nějaké hypotetické referendum ....které (alespoň dle mého) je čirým nesmyslem...neb debata o temelínu by se měla vést především v rovině odborné.....a mluvit o odbornosti v případě referenda je poněkud ošemetné....

4 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik