Lotyšsko předsedá, EU hnědne

V poslední době se po Evropě šíří názory, které nebezpečně manipulují s dějinami. V Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku a v Lotyšsku, na Slovensku, ale i u nás občas prohlásí vysoce postavený politik něco, z čeho běhá mráz po zádech. Ať už je v souvislosti s koncentračními tábory, genocidou židů a Romů, nebo s dějinami II. světové války. Vrací se do Evropy po 70 letech fašismus?

Lotyšsko je mladým a perspektivním členem EU. Takže na něj musíme být hodní a leccos mu odpustit. Třeba ty každoroční pochody veteránů jednotek SS. Vždyť na Ukrajině je to ještě horší, že ano, tak co bychom se vzrušovali. Teď je Lotyšsko dokonce předsednickým státem EU. A co v Bruselu udělalo jako první krok? Zahájilo své předsednictví zákazem výstavy, která měla v sídle UNESCO v Paříži nabídnout pohled na holocaust očima dětských vězňů lotyšského koncentračního tábora Salaspils. Údajně proto, že by to mohlo poškodit image země. V Rize se přitom už od října loňského roku s velkým úspěchem muzikál opěvující lotyšského válečného zločince, masového vraha a nacistického kolaboranta, který je v něm ztvárněn jako národní hrdina.

Ukrajinský premiér Jaceňuk nedávno v Berlíně prohlásil, že na Rusy si je třeba dávat velký pozor. Proč? Protože si podle něj ještě mnozí pamatují agresi SSSR na Ukrajinu, do Polska a dále do Německa. Všem zmrzl úsměv na rtech? Invaze? Proti hitlerovským vojskům? To nemůže myslet vážně. Samozřejmě, že může – historie II. světové je na Ukrajině traktována tak, že kdyby tomu někdo porozuměl, je to na soud ve Štrasburku.

 

Prezident Ruska, které mělo lví podíl na osvobození Evropy od fašismu, není letos pozván na oslavy 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Protože nehraje Evropě do karet. A víte jaké bylo vysvětlení ukrajinských a polských politiků? Osvětim prý stejně osvobodili Ukrajinci.
Jak na to přišli? Podle názvu Ukrajinského frontu sovětské armády, který neslavně proslulý koncentrák skutečně osvobodil. Jenomže ten nebyl nazván podle národnosti vojáků, ale podle místa určení, kde měl působit. Slovíčko sem, slovíčko tam, nebyl on ten Hitler nakonec hodný strejda?

Evropa se začíná tvářit, že jako by vlastně žádný fašismus, II, světová válka ani Osvětim neexistovaly. Zapomíná, že ve chvíli ztráty historické paměti se dějiny zpravidla opakují.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Smutný | čtvrtek 22.1.2015 18:27 | karma článku: 34,66 | přečteno: 1623x
  • Další články autora