Londýn prodal Kyjevu místo obrněnců šrot

Skandál ve Velké Británii a na Ukrajině vyvolalo prohlášení generála Richarda Dannatta, který v rozhovoru pro pravicový deník The Telegraph zkritizoval vládu v Londýně, že poslala Ukrajině zcela nepotřebné obrněné transportéry staré několik desítek let.

Generál Dannatt, který stál v letech 2006 až 2009 v čele Generálního štábu Ozbrojených sil Velké Británie obvinil britskou vládu, že prodejem na jednu stranu zkompromitovala Evropskou unii, která odmítla posílat na Ukrajinu zbraně a na druhou stranu podvedla ukrajinskou vládu, protože jí prodala za značnou sumu nepotřebný šrot, který není schopný boje.

Do třetice je třeba dodat, že celý skandální obchod se uskutečnil za peníze, které Ukrajina získala od Západu na podporu ekonomických a politických reforem. Těžko si vysvětlit absurdní rozhodnutí zakoupí draho nepotřebnou techniku, odepsanou vojenskou techniku, vyřazenou nejpozději kolem roku 1990, jinak, než korupčními motivy. Jinými slovy: někdo v Británii i na Ukrajině si z tohoto nesmyslného obchodu pěkně namastil kapsu.

Uskutečnění dodávky dvaceti obrněných transportérů Saxon bez zbraňových systémů do Kyjeva oznámil v pátek 13. února tajemník Rady národní bezpečnosti Ukrajiny Alexandr Turčinov s tím, že dodávka dalších 55 kusů se očekává v nejbližší době. Podle jeho slov je třeba Saxony co nejrychleji opatřit zbraňovými systémy a poslat na frontu, kde se musí okamžitě zapojit do bojových operací. Turčinov to prohlásil navzdory tomu, že od sobotní půlnoci platí v konfliktu příměří, což vyvolává pochybnosti, nakolik je Kyjev skutečně připraven zastavit boje a pokračovat v mírových jednáních.

Projekt obrněného transportéru Saxon byl rozpracován ještě v 70. letech minulého století a začal se využívat v britských ozbrojených silách od roku 1980. V roce 1992 byly v souladu s rozkazem Ministerstva obrany Velké Británie Saxony vyřazeny z britské výzbroje. Dosud je používají ozbrojené síly Malajsie, Ománu a Nigérie.

Pochybný nákup zastaralých transportérů je dalším kontroverzním počinem vojenského vedení Ukrajiny. To je stále častěji – zejména z řad ukrajinských bojovníků na frontě a nezávislých vojenských expertů – obviňováno z korupce a některých kontroverzních velitelských rozhodnutí, které vedly v důsledku ke zbytečným ztrátám na životech. Pokud se potvrdí obavy, že kyjevské velení nemá pod kontrolou některé nacionalistické prapory, připravené bojovat dál navzdory příměří z tohoto víkendu, hrozí Ukrajině dlouhodobá občanská válka s nedozírnými následky. 

Autor: Jiří Smutný | neděle 15.2.2015 13:37 | karma článku: 31,39 | přečteno: 1932x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66