Kyjev kápl božskou, nebo se zbláznil

Na Ukrajině se v posledních dnech děje něco hodně podivného. Prezidentovi, členům vlády a mnohým poslancům zřejmě začíná docházet, že se blíží rychlý konec pomajdanové euforie. Na frontě je situace nejkritičtější za poslední půlrok a pomalu se uzavírá kotel se 30 000 vojáky obklíčenými postupujícími povstalci. Evropské unii dochází trpělivost a další finanční injekce podmiňuje zastavením bojů. Nervy ztrácejí i bojovníci elitních praporů, kteří chtějí víc peněz a větší podíl na moci. Dnes málem zapálili budovu Ministerstva obrany v Kyjevě a pro ostrá slova nešli daleko.

Všeobecný chaos prohloubil dnes dopoledne náčelník ukrajinského generálního štábu Viktor Muženko. Není jasné, jestli se opil, nebo naopak po delší době vystřízlivěl, jisté ale je to, že zdiskreditoval celou dřívější mediální strategii Kyjeva, založenou na tvrzení, že na ukrajinském území působí jednotky ruské armády. Zatímco v posledních týdnech ukrajinská média jako jeden muž tvrdila, že rozvědka mapuje pohyb ruské armády, Muženko to dnes na setkání se zahraničními vojenskými atašé v Kyjevě mužně popřel.

Dva ruské taktické prapory o síle 900 až 1000 mužů přitom podle sdělení Rady národní bezpečnosti a obrany z 19. ledna překročily ukrajinské hranice a podle sdělení premiéra Arsenije Jaceňuka z 20. ledna vstup ruských jednotek potvrdila rozvědka. Ruskou hrozbu jednohlasně potvrdili ještě velitel praporu Donbas Semjon Semenčenko a poslanec a analytik Dmytro Tymčuk. Mluvčí ministerstva zahraničí Jevhen Perebyjnis dokonce uváděl, že ministerstvo poskytlo Rusku informace, že ruské jednotky působí po boku těch separatistických, jak napsala na titulní stránce Ukrajinska pravda.

Takže jak to je. Všichni se najednou zbláznili, nebo všem celou dobu lhali?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Smutný | pátek 30.1.2015 22:31 | karma článku: 34,06 | přečteno: 2295x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66