Kdo v Brně opláchl Babišovi mozek

Na nejčtenějším českém zpravodajském webovém portálu se dnes brzy ráno objevila zpráva, která v posledním záchvěvu předvolební horečky málem zapadla. A to i přesto, že by se mohla stát učebnicovým příkladem nevzdělanosti českých novinářů, kteří si nejsou schopni ověřit získané informace ani je zařadit do patřičných souvislostí. 

Ve zprávě pod titulkem Léčitel nabízel Babišovi opláchnutí mozku se píše o příhodě, která se přihodila ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andrejovi Babišovi při jeho předvolební návštěvě Brna, kam přijel podpořit kandidáta na primátora Petra Vokřála.

Na brněnském náměstí Svobody se Babiš podle zprávy setkal s česky hovořícím mužem, který tvrdil, že přijel zdarma léčit až z amerického Bostonu. Jeho léčebnou metodou je očištění mozku od nežádoucích vlivů, například reklamy, která se na nás valí ze všech stran. Ministr financí, který je jedním z nejbohatších českých oligarchů, si s tajemným léčitelem „vyměnil několik názorů na reklamu a pak se nechal před reklamním vlivem ochránit zaručeně účinnou polystyrénovou deskou“. Redaktor dále s potěšením kvituje, že se Babiš již předtím vyhnul jisté taškařici, když odmítl uskutečnit nápad volebních manažerů, aby projížděl centrem moravské metropole v počišťovacím voze.

Na fotografii k článku se objevila i fotografie „léčitele“, na které mnozí čtenáři na rozdíl od redaktora poznali známého česko-amerického performera Milana Kohouta. Ten se svými kreativními protesty proti všem druhům ohlupování lidí proslavil ve Spojených státech, kde působí jako uznávaný profesor a lektor. Milan Kohout (neplést s neslavně proslulým warnsdorfským podvodníkem Lukášem Kohoutem) je básník, spisovatel, akční umělec s působivým životním osudem. Mimo jiné byl i signatářem Charty 77, který byl za komunizmu po letech trestních postihů v roce 1986 vyhoštěn z Československa. V roce 2007 se v USA ocitl v centru pozornosti médií, když byl zatčen za performanci „Oprátky na prodej“ poukazující na lichvářské praktiky bank, které nejdříve lákají klienty na rádoby výhodné půjčky, aby je potom při jejich neschopnosti splácet dováděly málem až k sebevraždě. Po čtyřměsíčním procesu byl shledán nevinným, kauza z něj ovšem učinila jeden ze symbolů účinného uměleckého protestu. Nevzdělaný brněnský novinář a rozšafný slovensko-český oligarcha tak mimoděk obohatili beztak dosti pestré portfolium Kohoutových angažovaných provokací.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Smutný | čtvrtek 9.10.2014 14:46 | karma článku: 9,13 | přečteno: 621x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66