Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Malá poznámka - osobní zkušenost z Bušheru, který jsme navštívili v létě 2012. Celý Írán naprosto v pohodě, všude na nás byli lidé velmi milí a pohostinní. Ne však v Bušheru. Tam se s námi nedal do řeči snad ani jeden domorodec. Ještě jsme tam zažili jediný konflikt s policistou, který nás buzeroval aniž bysme věděli proč. Dělal jsem, že nerozumím (no, persky fakt neumím, takže mi to něčinilo velký problém :-) ) a po delší chvíli naštěstí odjel, ale příjemné to opravdu nebylo. Chování Bušheřanů je zřejmě ovlivněno tamní jadernou elektrárnou a s tím spojeným možným výskytem zahraničních a íránských tajných služeb v tomto městě. A když potom vidí zahraničního turistu, tak k němu nemají důvěru. V každém případě Bušherská zkušenost se naprosto vymykala od zkušenosti z jiných íránských měst a vesnic, které jsme v roce 2012 a 2013 procestovali. Írán doporučuji jako skvělou zemi k poznání, Íránci Vás obohatí a člověk si uvědomí, že našeho rádoby objektivní západní média jsou stejnou propagandou jako ty íránské oficiální zdroje.

0 0
možnosti
JS

Jestliže prezident země, jejíž oficiální představitelé donedávna vyhlašovali doktrínu, že Izrael je třeba odstranit z mapy Blízkého východu, začne najednou hovořit o míru, tak je třeba se mít na pozoru - slova se mluví a činy konají. Jen blázen by předpokládal, že náhle všichni, kdo mají v Íránu faktickou moc, začali myslet jinak.

Izrael má několik velice konkrétních (a krutých) zkušeností s mnoha muslimskými zeměmi, které mu někdy vyhrožovaly. A některé dokonce ani nevyhrožovaly a přesto útočily. Islám je tradičně silně antisemitský, pokud by Izrael podcenil sebemenší hrozbu, nejde mu o žádné drobné výhody nebo nevýhody, jde mu doslova o existenci. Při Jomkipurské válce v roce 1973 nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo dojít k dalšímu konfliktu. A najednou se na Izraelce ze všech stran vyhrnuly statisíce arabských vojáků. Jen na syrské frontě Izraelci museli čelit osminásobné (!) přesile tanků. V okamžiku útoku tam stálo šest tisíc Izraelců proti šedesáti tisícům Syřanů. Kdyby se Izraelci nervali jako lvi, přestali by existovat. S takovými zkušenostmi je logické, že Izraelci neradi vidí jakoukoli jadernou technologii v rukách jakékoli muslimské země. Šíitští muslimové se klidně usmějí na sunnitské muslimy a za pět minut jim vyhodí do povětří mešitu plnou věřících a pochopitelně i obráceně - čili muslimové proti muslimům páchají zvěrstva s úsměvem a lží na rtech. Existuje nějaký důvod, proč se domnívat, že muslimové v OSN mluví pravdu?

0 0
možnosti
VK

Uvadite hodne podstatnou nepresnost. O zadne trestne valce nebylo nikdy zadne reci a bombardovani Iranu je stejna pitomost, jako tvrzeni ze Havel hovoril o humanitarnim bombardovani Srbska. Ve skutecnosti se jednalo " pouze" o zlikvidovani Iranskych jadernych zarizeni. Zadna valka nebyla nikdy v planu.

0 0
možnosti
RP

Vy jste dneska samá legrace. Opravdu by nebylo zničení íránské jaderné infrastruktury a zamoření území radioaktivitou tak trochu jako válka? ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik