Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

..ne všechno staré je dobré...a ne všechno nové je špatné....myslím že je třeba užívat především selského rozumu....

0 0
možnosti
LM

Dceři (momentálně adolescentce) jsme doma četli všechno možné. Začínali jsme Špalíčkem od Hrubína, četli jsme Němcovou, Erbena i Broučky. Taky občas něco moderního. Na co vzpomíná: na Pejska a Kočičku, Pipi Dlouhou punčochu, Medvídka Pú, Skácelovu Pohádku o kočičce, Mumínky. Nejsou to všechno knížky českých autorů, ale když se na ten přehled dívám, tak všechno to byly knížky prověřené po desetiletí.

Dnes pracuji s dětmi a knížkami. Musím napsat, že některé současné pohádkové a obrázkové knížky jsou nádherné. Stačí si je půjčit v nejbližší knihovně, třeba obrázkové knížky Petra Horáčka z nakladatelství Portál, Hlava v hlavě, knížky Jiřího Dvořáka...

0 0
možnosti
JC

Jsou to skutečně šílené rady. Předpokládám, že jejich tvůrkyně sama děti nemá.

---

Když byly naše děti malé, četl jsem jim pravidelně. Každému zvlášť, podle věku, takže nejstarší toho samozřejmě slyšel nejvíc a ještě dvakrát opakované. Dodnes na to vzpomínají a nejstarší se už po tech knihách pídí, aby je mohl předčítat mé vnučce.

A co u mých dětí bodovalo nejvíc? Kainar, Kožíšek, Sládek, Erben. Když trochu povyrostli a básničky jim už nestačily, oblibovali Erbena, Němcovou, Kuldu, Martínka a další klasické české pohádkáře a atlas vesmíru. Atlas vesmíru posléze o jednoho z nich vytlačil úplně všechno ostatní a předurčil tak jeho budoucí studia a současnou profesi.

0 0
možnosti
JN

J93i87ř93í 70N54o45s78e96k

8. 4. 2015 20:58

Broučci jsou v podstatě tragédie, Grimmové, Erben i Němcová - horory. A poškodilo to křehkou dušičku? Ani náhodou. Prostě, vybírejte to, co se dětem líbí a bude je bavit, hlavně když si vtlučou do hlavy, že čtení písmenek je fajn zábava.

P.S. Výše zmínění autoři jsou dnes učesávaní - např. převyprávěné pohádky B. Němcové jsou mnohem krotší, o ostatních nemluvě.

4 0
možnosti
KT

Mou duši ano, dones mám ambivalentní vztah k sedmikráskám.

Mimochodem k Broučkům mám blízký osobní vztah, ale literárně jsou na úrovni mravoličných příběhů z Malého čtenáře a vyrovnají se dnešním genderově multikulturním textům.

1 0
možnosti
Foto

Taky jsem na těch knížkách vyrostl, ale přiznávám, že na mne neměly ten nejlepší vliv, například co se mého genderového a multikulturního světonázoru týče. Proč není Beruška (jako nejvýznamnější ženská postava) rázná feministka, ale ubrečená a užalovaná fiflena? Proč Ferda s Broukem Pytlíkem tají svůj vztah a neuzavřou registrované partnerství? Proč Pejsek a Kočička nechají zlého psa, který jim snědl dort, dva týdny skučet někde v houští, místo aby na něm vyzkoušeli nějaký začleňovací program?

Já tady vidím prostor pro úřad ombudsmanky. Nějaká komise při tomto úřadu by měla všechny vydávané knížky pročítat a ty vhodné pro výchovu nové evropské generace by se prodávaly s nálepkou "Doporučeno úřadem ombudsmanky ČR". Rodiče by nemuseli v knihkupectvích tápat.

5 1
možnosti
JM

Již se děje, viz můj příspěvek níže. Myslíte, že pohádky, které jsem měl v ruce vznikly bez vlivu multikulturalismu a šabatek?

1 0
možnosti
KT

Nechápu vaše rozhořčení, ty body jsouvcelku relevantní a někteří lidé si skutečně občas s lecčíms nevědí rady.

Vámi uvedené knížky splňují, až na dva poslední, všechny uvedené body. Nikdo vás přeci nenutí probírat se všemi z velké nabídky, na druhou stranu s krtkem a Ferdou nevystačíte navždy. Ani pejska a kočičku nemůžete číst donekonečna.

1 0
možnosti
Foto

Tak ono už jen to, že někdo takové rady potřebuje je na pováženou. Ukazuje to na to, že v dětství asi těch knížek sám moc neměl a když si přečetl někde na netu, že by bylo fajn dítěti předčítat, tak je najednou bezradný. 

Kdybych dneska měl kupovat knížky vnoučatům tak zajdu do oblíbeného antikvariátu a vybral bych si tam plnej vagón knih. Když jsem se rozhlížel v normálním knihkupectví, nezaujalo mne téměř nic.

4 0
možnosti
JM

Na Vánoce jsem vnučce kupoval knížku pohádek. Sháněl jsem něco na způsob "Špalíku pohádek", starší budou znát. ;-) Nakonec jsem koupil nějaké pohádky z celého světa, na název si nevzpomenu. knížka vypadala pěkně, názvy pohádek v obsahu ukazovaly na tradiční pohádky. Doma nahlédl podrobněji. Hrůza. Namátkou: Hodný muslimeček vyzrál nad zlým bělochem, chytrý černoušek obalamutil hloupého bělocha, poctivý cikán přivedl bílého podvodníka do kriminálu...

Vnučka dostala knížku o motýlech.

4 0
možnosti
LC

Povidani o pejskovi a kocicce napsal i nakreslil Josef Capek, ne Karel ;-)

1 0
možnosti
IA

Jste dobrý táta a máte pravdu.karmaR^

3 0
možnosti