Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Karolina

14. 2. 2008 10:11
Neschopnost není o specializaci

To, o čem je tu řeč, není důsledkem "specializace" nebo "nespecializace", ale tím, že jaksi všeobecně nejsme vedeni k myšlení - spíše bychom tu měli kritizovat pověstné "biflování" a neschopnost vidět souvislosti. Bohužel, Češi biflují rádi a s chutí. Samozřejmě, že v úřadě specialista být nemusí. Ale je to jako v lékařství - s malými problémy jdu k obvoďákovi, nespecialistrovi, ale operaci srdce dělá pár lidí v zemi.

0 0
možnosti

buxus

14. 2. 2008 10:25
Re: Neschopnost není o specializaci

Myslím, že se mýlíte. Stále více vyvstává potřeba interdiciplinárních odborníků , kteří jsou schopni vést pracovní kolektivy sestávající se z úzkých odborníků.

Vezměte si typický příklad, který jsem v minulém zaměstnání prožíval velmi často: Na poradě vedení vedoucí vývoje navrhuje zavést výrobu nového výrobku (je to bomba), výrobní ředitel připomíná (budu potřebovat nové, drahé stroje), finanční ředitel řekne že na to nejsou a marketingový ředirel řekne, že by se to mohlo prodávat, ale ne za tuhle cenu. Podnikový právník se kryje a tvrdí, že z toho může (ale nemusí)ú být patentový spor. A jako ředitel musíte rozhodnout - co uděláte, když o všech dohromady víte, že každý si hájí své a každý si myslí, že by Vaše místo zastával lépe in sám a s radostíá Vám namydlí shody? Pokud tomu všemu nerozumíte, tak jste ztracen - nejste schopen přijmout psrávné rozhodnutí.

0 0
možnosti

buxus

14. 2. 2008 9:58
Dobrý postřeh = karma

Osobně se domnívám, že informační boom a záplava nových vědních odborů, podoborů a specializací ve všech oborech si úzkou specializaci prostě vynucuje. Logicky s tím ovšem vzniká i potřeba interdisciplinárních znalostí a dovedností. Odborník s úzkou specializací na informatiku je jistě dobře placen, ovšem odborník, který se vyzná kromě toho i v účetnictví a daňových záležitostech, je ceněn mnohem víc. A pokud chce někdo dělat manažera větší firmy, tak dobrá znalost několika oborů je prostě nutností.

0 0
možnosti

XS121

14. 2. 2008 10:17
Re: Dobrý postřeh = karma

Český manažer se vyzná ve všem a v ničem. Ve skutečnosti se vyznačuje ostrými lokty, značným sebevědomím, arogancí a znalostí nejlépe němčiny. Jeho podřízení jsou vesměs naštvaní a volí ČSSD nebo KSČM. Pokud firma nemá zahraniční majitele nebo ředitele, co nevidět zkrachuje, nicméně manažer si za odstupné bude žít bohatě až do smrti.

0 0
možnosti