Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

to je diskuse

9. 3. 2008 13:36
Ó můj Bože

No lidi, zůstává mi z vás rozum stát. A mám pocit, že některým se už zastavil dříve. Z padesáti komentářů asi jen 3 lidé pochopili, že se jedná o srandu, ostatní zjevně ne a ještě měli potřebu předvádět své znalosti zeměpisu a dějepisu. Vidím, že situace začíná být vážná a informace by se lidem měli zprostředkovávat tak nějak více "polopatě". Navrhuji autorovi používat jen jednoduchých vět (bratru 10 slov max., pak se v tom lidi úplně ztrácí) a možná za nadpis do závorky uvést "nemyslím to úplně vážně".  Mimochodem, pane autor, máte pěknou bronzovou sochu. R^

0 0
možnosti
NN

no...

9. 3. 2008 10:06
Třeba Kocourkov,Paroubkov,Bémov....

Taky příklady lidových smutných zkušeností a pravd ....

0 0
možnosti
JK

babacek

9. 3. 2008 7:19
Komplex malých národů

No podle autora je i Čína malým národem neb si přejmenovává....... ;-D

0 0
možnosti

pospa

9. 3. 2008 6:19
omluva

Přemýšlím, zda má smysl, abych sem vypisoval, že vím velmi dobře, z čeho vzniká komplex malých národů v moderní historii, kdo jím trpí a kdo ne anebo kdy a odkud se do střední Evropy přisunuli Slované, kdo byl původním obyvatelem této a kde žijí zbytky původních středoevropanů dnes. A že historie od stěhování národů až po dvacáté století (jedenadvacáté je ještě příliš mládo a není dost hodnověrných komentátorů k získání ucelenějšího obrazu) je předmětem mého zájmu a okrajově se dotýká i mé profese.

Přiznávám tedy před soudnou stolicí veřejnou, že mně není nic svatého a že vedle sebe dokážu si dělat nejapnou srandu i z celých národů.

Všem, kdo pochopili můj pokus o vtip jako demografickou a etymologickou studii se hluboce omlouvám ale můj zvrhlý smysl pro pokleslý humor mně velel.

A až budu příště psát o zlaté žíle, čtěte pozorně, je reálná možnost, že ten idiom má více významů.

Příjemnou neděli všem, kdo se aspoň jednou denně rozchechtají. Pospa

0 0
možnosti
M

MarcusAureliusAntoninus

9. 3. 2008 9:40
spíše procitnutí než omluva

Omluva? Nejde spíš o probrání se z opice pane Pospíšil?  Takto dopadá většina pokusů o rádobyoriginální pohledy na jisté věci, zplozených v povznesené náladě. Pokud se mýlím, omlouvám se.

0 0
možnosti

Prague

8. 3. 2008 22:53
Celý

svět nazývá tak Prahu. A je to jenom blbá angličtina. My, kteří v tom skanzenu žijeme, pomalu se smiřujeme s tím, že se to tady tak bude jmenovat - Prague. To potom Drážďany - pche. ;-D

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

8. 3. 2008 22:42
Vedle jako jedle

Komplex malych narodu snad existuje, nejsem si jist, jestli jim trpi Estonci, Slovince, Norove ci dalsi. Co to ma ale spolecneho se jmenem mest? Anglicky mluvici zeme pojmenovavaji cizi mista po svem, nekdy velmi spatne (Cantoon), pak to zase meni podle prani doby. To same Nemci. Zcestovani cizich mist neni nic neobvykleho a nic to nedokazuje. Mimochodem, vetsina nemeckych pobaltskych mist je slovanskeho puvodu (Leipzig, Cottbus, Dresden atd.)

0 0
možnosti

shimmy

8. 3. 2008 23:30
Re: Vedle jako jedle

[>-]Velice dobrá připomínka. Nezbývá než souhlasit

0 0
možnosti

Miloslav Šimek

8. 3. 2008 20:07
Osobně si taky myslím, že je autor mimo ...

protože by spíše odpovídala teorie kterou zde popsal někdo níže, že se jedná o původní slovanské názvy zmiňovaných míst.

0 0
možnosti

fRANTIŠEK SÁDLO

8. 3. 2008 20:00
Né všechno se třpití

Jak si muže dovolit český štráf a namaštěná huba kritiku germánu a jiných evropsky užitečných problemu.

0 0
možnosti
C

capitaneam

8. 3. 2008 19:56
A nejhůř u nás dopadli Němci.

Jak jim naši nerozuměli, tak si mysleli, že jsou němí, a už jim to zůstalo. Jsou němí taky ještě pro Rusy, jinak nevím, ale myslím, že ostatní jim ponechali identitu Gemánů nebo Alamanů. Proč si ale sami říkají dojč, to taky nevím.;-D

0 0
možnosti

marv1N

8. 3. 2008 19:48
Dobrý den,

Článek to není špatný (na chvíli mi připomenul Odyssea), na druhé straně ty myšlenky v něm... Většina těch největších problémů v diskuzi již bylo řečeno, ale stejně je dobré zmínit, že skutečně to počešťování mělo smysl (tedy větší než jenom naštvat Sasíky a další Němce) a nakonec ho můžeme vidět i obráceně (poněmčování, angličťování). Jedním z důvodů je nepochybně zapamatování tzn. asociovat jméno s jiným jménem, které podobně zní a zároveň evokuje výraz pro Čecha pochopitelný (Regensburg=Řezno). Ostatně si myslím, že tento fakt byl zdaleka nejvýznamnější, když zvážíme absenci jakýchkoli map a encyklopedii, atlasů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy