Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ge

26. 2. 2008 18:47
.o )

...

0 0
možnosti

pospa

26. 2. 2008 19:57
Re: .o )

díky, máš na tom všem svůj podíl, tak se neškleb

0 0
možnosti

Mil

26. 2. 2008 18:28
aby to ty nejlepší neodradilo...

Ono to má ale ještě jeden aspekt...pokud člověk řádně a bez problémů dostuduje práva, může být čekatelem už v 25 letech, někteří možná i dríve. Na to stát se soudcem by tedy musel čekat dalších pet let, zatímco advokátem může být za tři roky. Kam myslíte, že odejdou nejlepší studenti?

No uvidíme za pár let, jak se nám soudnictví vyprofiluje a jestli tahle změna nebyla nakonec konraproduktivní, protožem jak tu už padlo, když je někdo pitomec, je pitomec i ve třiceti:-)

0 0
možnosti

Max

26. 2. 2008 19:19
Re: aby to ty nejlepší neodradilo...

Trochu bych vás opravil. V 25 letech se stane čekatelem a po třech letech, tj. po stejné době jako advokátní koncipient, složí justiční zkoušky. Zbývají 2 roky do 30 let. U mladých mužů je to složitější, dámy často využijí tohoto intermezza k mateřství.

Objevuje se ale jeden zajímavý a řekl bych, že pozitivní fenomen. Začínají k soudu na místa vyšších soudních úředníků a asistentů soudců nastupovat mladí právníci, nejednou i starší 30 let, kteří třeba vystudovali ještě další obor a prošli kratší praxí v soukromém sektoru, a za cílem stát se soudcem se vydali po cestě, která bývala v minulosti pravidlem: začínají tzv. od píky, naučí se různé administrativní a rozhodovací činnosti, jejichž znalost jim v budoucnu jako soudcům velmi ulehčí práci, složí za pár let justiční zkoušky a budou se ucházet o místo soudce. Ze své praxe musím říct, že jsou to lidé velmi kvalitní a justice by měla dělat vše pro to, aby od ní neodešli.

0 0
možnosti

J.

26. 2. 2008 16:48
Něco na to je...

Jako soudce jsem si pozorně přečetl příspěvěk a mohu celkem kvitovat. Začal jsem soudit, když mi bylo 26 let. Když se podívám na svá tehdejší rozhodnutí, jsou správná a dnes bych rozhodl stejně, ale věk a zkušenosti přináší určitý nadhled a toho si nyní po letech souzení velmi vážím. Osobně si myslím, že věk 30 let je celkem optimální, ale neexistuje žádná paušální věková hranice. Někdo je vyzrálý a integrovaný jedinec už ve 25 letech, jiný zas zůstane po celý život s prominutím pitomcem. To však jistě nebude případ bloggujícího autora, jehož příspěvek se mi velmi líbil.

0 0
možnosti
MK

pancho10

26. 2. 2008 15:52
Můj názor.

Autor má pravdu.Ale zapoměl že ti staří jsou zase spolčeni s bolševizmem a různými stím vyplývajících lobistickými skupinami.A chtějí v klidu do důchodu si jít užívat.Takže kdo ví co je lepší.

0 0
možnosti
FP

forhend

26. 2. 2008 20:21
Re: Můj názor.

pancho pancho, je vidět, že jste mlád, protože tady o nějaký bolševizmus vůbec nejde...:-/

0 0
možnosti

Sorgedoktor

26. 2. 2008 15:14
Na podnikového právníka jde taky někdo..

Kdo na to běčné lhaní a žvanění o ničem nemá nervy.Má charakter.Tak u soudu nemůže pracovat..

0 0
možnosti

Jitka Přikrylová

26. 2. 2008 14:45
karma

a dodávám, že jeden z nejlepších článků, co jsem za poslední dobu četla.

0 0
možnosti

JUDr.

26. 2. 2008 14:28
Jako advokat

Jako advokat vam muzu rict jedinou vec - mezi vekem soudce a jeho kvalitami neni zadny vztah.

0 0
možnosti

Sorgedoktor

26. 2. 2008 15:07
Re: Jako advokat..Navzdoryx tomu, že nemám rád

presidenta bych si dovolil oponnovat.I taková kausa jako je rozvod se dá pěkně zbabrat.Styk s dítětem, výživné atd.Věci trestní soudí soudce podle toho, co mu předložila Policie.Bez ohledu na to, kde je pravda..

0 0
možnosti

Editi

26. 2. 2008 14:03
Máte pravdu

Máte pravdu ve všem co bylo v příspěvku uvedeno. Mou soudní při na Praze 8 rozhodoval právě takový mladíček ve věku 30 let a i když pře pro mne dopadla výborně, z jeho přístupu ke stranám procesu jsem byla v údivu.

Jeho invektiva např. byla: Že vás to baví podávat žalobu pro 72 tisíc korun a mnoho dalších peprných poznámek během soudního řízení.

Až na základě mé stížnosti vůči jeho chování u předsedy soudy došlo k nápravě. Já osobně bych soudce jmenovala až po 45 roce života a to s pořádným platem.

0 0
možnosti
IS

Karel

26. 2. 2008 16:36
Re: Máte pravdu

A co byste řekl na písemný výrok soudkyně: "Vzhledem k tomu, že obžalovaný dostatečně nepřesvědčil soud o své nevině odsuzuje se k ...."

0 0
možnosti

anonym

26. 2. 2008 13:52
jses starej dedek

0 0
možnosti

pospa

26. 2. 2008 14:34
Re: jses starej dedek

ano, jsem šťastný starý dědek, mám se jak jsem se v životě neměl a kdybych dostal příležitost vrátit se do mládí a nemít svůj dnešní rozum, zatraceně bych se rozmýšlel, protože bych musel zase znovu pracně získávat všechno, co mě dnes na životě těší

umíte si představit, že jsem byl tak hloupý, že jsem se hádal se svou vlastní ženou? Chápete? S vlastní ženou!!! Tak jsem byl hloupý!!!

už je to chválabohu za mnou a už se jen usmívám a přitakávám ti radostně, ano, jsem starý dědek a miluju své tao

0 0
možnosti

Mil

26. 2. 2008 12:10
účel světí prostředky

Ono nejde jenom o to, co si pan Klaus myslí, ale také o to, jakými prostředky to prosazuje. Pokud si myslí, že soudci do 30 let by nemuseli být dobrými soudci a z tohoto důvodu nejmenuje mladší soudce, vytváří tak vlastně další podmínku pro výkon profese, kterou zákon nezná. Existují nějaké hranice tohoto chování? Co když příště tento nebo jiný prezident vytvoří pro povolání soudce například věkový cenzus 45 let nebo jiný nesmysl?

Druhá otázka je, jeslti současná úprava je správná. To dám vědět za pět let, jestli ze mě bude jiný člověk. Já myslim, že ne:-)

0 0
možnosti
IK

Max

26. 2. 2008 12:21
Re: účel světí prostředky

Ale ona ta podmínka minimálního věku už dneska v zákoně je. Tady šlo o to, že ti, které odmítl VK pro nedostatek věku jmenovat, byli přijati jako čekatelé s tím, že splní-li zákonem předepsané podmínky, budou jmenováni soudci, ovšem mezi těmi podmínkami nebyla žádná, která by se týkala věku. Dokonce zákon sám na tuto situaci při zařazení věkové hranice pamatoval v přechodných ustanoveních tím, že výslovně řekl, že se na ty, kteří byli přijati za justiční čekatele před účinností zákona, kterým byla změna zavedena, podmínka věkové hranice nevztahuje.

0 0
možnosti