Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proměna a Mayský kalendář

       Každý, komu není lhostejný stav dnešního světa, nebo je nespokojen se svým životem asi podvědomě cítí, že nadchází doba naléhavé potřeby změny, a že už to prostě takto dál nejde. Podle mých zkušeností ale bohužel velmi často nevíme jak to provést a co pro to můžeme udělat my sami. Jak docílit toho, aby se něco kolem nás změnilo, aby se změnilo chování lidí, aby svět byl lepší a my byli šťastnější?

       Žijeme ve velmi hektické době, což není pro nikoho žádná novinka, cítíme to všichni na vlastní kůži. Stav světa považujeme za tak zakořeněný a složitý, že jednak jsme odevzdaně přijali názor, že jsme sami v případném procesu proměny zcela bezvýznamní a nemáme k tomu dostatek síly a prostředků. Jenom to, že někdo je např. poslancem či ministrem, má tzv. moc a peníze, ještě neznamená, že „já“ jsem bezvýznamný a nemohu nic ovlivnit. A také se domníváme, že takový složitý kolos světa globálně provázaného nelze jinak než ekonomickými, politickými a mocenskými prostředky změnit. Do celé této mašinérie je zapojeno více než 7 miliard lidí a ještě navíc se vzájemně všechny světy ovlivňují, jsou na sobě neskutečně závislé, přesto rozprostřené po celé planetě a velmi „vzdálené“.

       Na svět pohlížíme neustále ze stejného pohledu jako v lidstvo v době, kdy se rozvíjel spotřební způsob života akcelerovaný globalizací s důrazem na moc peněz a majetku. Ale změnu či odstranění problému nelze docílit bez změny myšlení a vidění světa. Problém neodstraníte nikdy se stejným myšlením, kdy problém vznikal. Nějak tak o tom hovořil A.Einstein. No, a protože myšlení je produktem každého jediného mozku lidského jedince, nezbývá než připustit, že tuto základní změnu musíme provést každý sám za sebe a nemůžeme se odvolávat na nikoho jiného a převádět na něho vinu za stav světa!

       Bylo by dobré si uvědomit, že svět je naprosto provázaným celkem a má holografický charakter. To je, že celek je bezvýhradně obsažen v každé jeho části bez ohledu na její velikost (tedy až do každé buňky v našem těle) a současně že každá menší část je neoddělitelnou součástí celku. Toto platí nejen v kvantovém světě částic, ale i ve světě materiálním, ve světě myšlenek, ve světě všech událostí ve vesmíru, ve světě vztahů a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Vyplývá z toho, že celý vesmír je obsažen v nás a my jsme jeho věrným obrazem – nikoliv však pouhou kopií či zrcadlením! Co se odehrává v nás samých, odehrává se v celém vesmíru. Jak tedy můžeme být bezvýznamní, když jsme všude a ve všem? Je to identické s naší božskou podstatou.

       Rád bych tímto upozornil na to, že bychom neměli váhat a máme-li potřebu změny, tak jí bezodkladně proveďme. Kde a jak? V nás samých a kdy jindy, když ne teď! Změňme myšlení, vidění světa, připusťme, že existuje něco, co jsme ve svém dosavadním životě ještě nepoznali, či nezažili. Připusťme, že svět může být v podstatě založen na úplně jiném základě, než mechanickém a hmotném, což je projevem pouze jedné formy světa! V okamžiku, kdy se osvobodíte od myšlenkových stereotypů a předsudků, když přestanete odsuzovat či odmítat něco, co jste sami na vlastní kůži ještě nepoznali, nebudete soudit ne-materiální svět a lidi na duchovní cestě jen na základě toho, co říkají nebo někde píší jiní lidé (kteří to mnohdy rovněž nepoznali a jen o tom píší a mluví), můžete poznat dosud nepoznané. Pokud se tohoto poznání ovšem nebojíte, nebo to prostě nechcete poznat a vyhovuje vám současný stav se neustále dokola „prát“ s materiálními dopady vašich svobodných rozhodnutí učiněných z neznalosti jak se věci dějí.

       Velmi úzce naše postoje souvisí s tím, jak se sami aktivně zapojíme do proměny světa a především zda se rozhodneme aktivně měnit odpovědnost k vlastnímu životu, aniž bychom žehrali na jakýsi osud, na ty, které vidíme „nahoře“ a oddaně jim odevzdáváme své životy, ať si s nimi dělají, co chtějí, protože nám to tak v podstatě vyhovuje, je to pohodlné a alibistické.

       Pro začátek stačí jen pozitivně a s láskou myslet na všechny lidi, v každé situaci dne vysílat do svého okolí světlo a myšlenku lásky, učit se vnímat uvnitř sebe sama harmonii a pokoj, každou buňkou. Je celá řada způsobů, jak toho dosáhnout. Vyžaduje to však odhodlání, odvahu a trpělivost, ale především lásku, soucit, pokoru a ne-souzení. Kdo se pro proměnu rozhodne, určitě si najde cestu k tomu jak to provést a okolnosti si k sobě bude přitahovat jako magnet. Nic jiného není třeba! Vše spočívá jen ve vašem rozhodnutí.

       Na závěr vás prosím, abyste mi bezvýhradně nevěřili! Mé vjemy a pocity nelze na nikoho přenést. Zažijte to sami s vlastními zkušenostmi. To je jediná pravda, pravda vašeho osobního poznání o vás samých a o podstatě světa. Budete tak aktivními tvůrci proměny a nikoliv pasivními spotřebiteli života. Děkuji.

Odkaz na související článek: http://www.reikicentrum.cz/2011/07/31/reiki-a-rok-2012/

Autor: Jiří Nývlt | pátek 28.10.2011 21:20 | karma článku: 11,68 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Jiří Nývlt

Jak moc nám jsou drazí naši drazí?

Vztahy mezi lidmi jsou převážně velmi složité, pro ty bez schopnosti sebereflexe nepředvídatelné a pro převážnou většinu z nás zřídkakdy v souladu s našimi očekáváními. Hovořím-li obecně o vztazích, mám tím na mysli nejen vztahy s cizími lidmi, se známými, se spolupracovníky, s přáteli, mezi lidmi rozdílného vidění světa i rozdílných názorů, ale především vztahy v rodinách, mezi životními partnery, mezi příslušníky různých generací atd.

12.12.2011 v 21:56 | Karma: 10,29 | Přečteno: 771x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Adventní zastavení - nutnost nebo tradice?

Adventní doba, kterou si nyní připomínáme, má svůj hluboký duchovní význam. 1.adventní nedělí začíná nový křesťanský liturgický rok a příprava na Vánoce jako oslava příchodu Ježíše Krista, jež trvá do Štědrého dne. Křesťané si každoročním prožíváním Adventu a slavením adventní liturgie připomínají očekávání starozákonních proroků, kteří zvěstovali lidstvu příchod Mesiáše, jež má přinést osvobození a duchovní proměnu.

4.12.2011 v 18:28 | Karma: 11,96 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Jak se naučit být svobodný!

Svoboda je pro náš život velmi důležitá. Troufám si tvrdit, že stejně tak důležitá jako láska či zdraví. Pro to, abychom byli svobodní, nám však nestačí se pouze většinově shodnout v názoru, že chceme být svobodní a pak nechat někoho, ať to zařídí! Komplikace nastávají ve chvíli, kdy se začínáme rozcházet v tom, co si pod pojmem svoboda představujeme, jak jí dosáhnout, případně jaký druh svobody je pro toho či onoho důležitější a v tom nejlepším případě, kde najít trvalou svobodu.

18.11.2011 v 14:50 | Karma: 9,97 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Naděje je vždycky!

Často se v poslední době setkávám s lidmi, kteří jsou vystaveni těžkým životním zkouškám. Jistě mnozí řeší existenční problémy, některým se život obrací naruby rozpadem mnohaletého manželství a ztrátou rodiny. Většina z nás se shodne na tom, že mezi nejtěžší životní zkoušky je vážná nemoc nebo bolestná ztráta někoho velmi blízkého, zvláště pak dítěte.

6.11.2011 v 22:51 | Karma: 10,57 | Přečteno: 720x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Je jóga pro každého, nebo ne?

Když jsem před 27 lety začal cvičit jógu, cítil jsem podvědomě, že to je přesně to, co jsem dlouhá léta hledal. Řekl jsem si: „Tak tady jsem doma“. Jak mé nadšení z jógy narůstalo, byl jsem přesvědčen o tom, že se jí relativně snadno může zabývat každý a že o tak dobré a užitečné věci by měli vědět i ostatní, kteří s ní dosud ještě nepřišli do styku. Po mnohých pokusech informovat lidi o podstatě jógy a její užitečnosti, co jóga pro život přináší, jsem dospěl k názoru, že tudy cesta v propagaci užitečných věcí, prostě nevede. A to platí obecně, v jakémkoli ohledu. Užitečná věc se buď propaguje sama a lidé jí přijmout tak jak je, nebo nenastal ještě ten pravý okamžik a podmínky k jejímu přijetí. Vše má svůj čas.

30.10.2011 v 21:32 | Karma: 13,20 | Přečteno: 911x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Seznam rubrik