Přes Macechu na Klínovec a Boží Dar

Zase náš další výlet po Krušných horách. Autobusem do Loučné pod Klínovcem, přes utajený vrchol Macecha na nejvyšší vrchol Klínovec a na autobus do nejvýše položeného města v České republice - Božího Daru.    

Vystoupili jsme u hotelu Nástup v Loučné pod Klínovcem a vrátili se kousek po silnici k rozcestí Selský les. Vzhůru na neoznačený vrch Macecha, 1.113 m n.m., vede jen lesní cesta a my hledali, kde je asi nejvyšší bod a našli. Bylo to vyšlapané místo na cestě. Kolem rostlo plno borůvek, ale i trsy borůvkám hodně podobné - vlochyně bahenní.    

Z dalšího rozcestí a kolem studánky jsme došli po červené na Dámskou sjezdovku, kterou v létě na kole vyšlapou jen ti nejzdatnější. A jsme na vrcholu, kde nás jako první vítá televizní vysílač Jáchymov.   

Klínovec, 1.244 m n.m., je nejvyšší hora Krušných hor s osmibokou zděnou rozhlednou postavenou v letech 1883 až 1884. Rozhledna je zrekonstruovaná a přístupná, ale okolní budovy jsou v dezolátním stavu. Možná i proto se tu zrovna podepisuje petice proti stavbě Stezky do oblak na Klínovci.   

Stále po červené podél silnice, lesem, kolem luk plných květin, motýlů a nové rozhledny Boží vyhlídka, která má připomínat pohozenou krabičku zápalek, nás cesta dovedla až do Božího Daru.  

Boží Dar, 1.128 m n.m., je nejvýše položené město v České republice s kostelem sv. Anny, nejvýše položeným kostelem v Krušných horách, třetím nejvýše položeným kostelem v Čechách a jedním z nejvýše položených městských kostelů v Evropě. Nefotila jsem, momentálně jsou prováděny opravy.   

Při minulých návštěvách jsme ještě navštívili Božídarský Špičák, Božídarská rašeliniště a celoročně nejen pro děti Ježíškovu cestu. Po celý rok můžete při návštěvě Božího Daru zakoupit, napsat a vhodit do poštovní schránky v informačním centru vánoční pohled s razítkem z Ježíškovy pošty. Odeslán bude až před Vánocemi. Ve městě žije také náš olympionik v běhu na lyžích Lukáš Bauer. 

 My opět nevynechali ani místní hřbitov a samozřejmě zasloužené občerstvení.

Za případnou karmu děkuji a přeji šťastnou cestu i vám. 

Autorka všech fotografií: Jiřina Votavová

Další moje blogy najdete zde: https://jirinavotavova.blog.idnes.cz/

Autor: Jiřina Votavová | čtvrtek 8.8.2019 8:08 | karma článku: 24,09 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Jiřina Votavová

Život kolem nás: Kočičák

2.3.2024 v 11:11 | Karma: 17,15

Jiřina Votavová

Život kolem nás: Rok motýlů

20.1.2024 v 10:00 | Karma: 16,63

Jiřina Votavová

Moje malé resumé 2023

1.1.2024 v 11:11 | Karma: 22,38