Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Škubi

14. 1. 2011 2:42
Člověka

který znásilní a brutálním způsobem usmrtí malé dítě nebudu přece posílat do vězení, abych mu tam dejme tomu na doživotí platil střechu nad hlavou a jídlo! Co je nehumáního na jeho odstranění ze společnosti? Co je nehumáního na jeho zabití nějakým rychlým způsobem? Co bylo humáního na jeho činu???

0 0
možnosti
RP

Romiiik11

21. 12. 2010 19:28
Je to vážné téma.

Určitě na mnohem delší článek a ještě delší polemiku. Ale věta "Po roce 1989 byl trest smrti jako nehumánní a nedemokratický trest, který odporuje Listině základních práv a svobod, zrušen.", tak ta mne rozesmála. Já si prostě nějak nedokážu představit, jak humánně, demokraticky a v souladu s LZPS čtvrtí chlapík v kukle babičku sekyrou nebo parta výrostků znasilňuje studentku...  

0 0
možnosti
FH

Brůžek

20. 12. 2010 10:17
S alternativou doživotního vězení místo trestu smrti

by se vcelku dalo souhlasit, nebýt té okolnosti, že doživotní trest není absolutní. Svého času jsem byl dost překvapen tím, že doživotně odsouzený byl po odpykání určité doby (25 let?) podmínečně propuštěn na svobodu. To u mne není doživotní trest. :-/ 

0 0
možnosti
H

hafusak2

20. 12. 2010 8:58
Trest smrti není trestem,

který by měl za úkol zločince napravit, ale trestem, kdy se společnost brání proti někomu, jehož náprava je už naprosto vyloučena. Trest doživotí totiž má jednu velikou slabinu: Pokud je jednou udělen, stává se potrestaný v podstatě dále beztrestným. Co když třeba ve vězení zavraždí někoho dalšího? Co s tím naděláte? Dáte mu druhý doživotní trest? Jaký by to mělo význam? Těžko obstojí i argument justičního omylu: Nežli se trest vynese, prochází tolika stupni řízení a přezkoumávání, že je to prakticky vyloučeno. Navíc má dnešní kriminalistika jiné prostředky nežli byly před desítkami let.

0 0
možnosti
JJ

jinfakt

20. 12. 2010 9:59
Re: Trest smrti není trestem,

trest smrti má taky slabinu.dělá z vás vraha.

0 0
možnosti
M

maxas

20. 12. 2010 4:55
Řešení není tak obtížné,

pro obnovení trestu smrti hovoří snad jen ekonomické hledisko, neboť je rozhodně lacinější než doživotní vydržování zločinců v "humálních" vězeních. Stačilo by jen patřičně "dehumanizovat" podmínky pro nejtěžší zločince tak aby měli možnost alespoň občas zalitovat, že trest smrti byl zrušen, nebyl by žádný velký problém. Stačila k tomu klausule, že pro pachatele nejtěžších zločinů automaticky přestává platit Charta lidských práv. Jo jenže.

Dá se prozatím predikovat, že po zhroucení demokracie ke kterému tato celkem zřetelně směřuje dojde k obnovení trestu smrti spontánně vlivem nastalých poměrů.

0 0
možnosti
C

carolusI

19. 12. 2010 21:05
Věříte,

že naše justice je spravedlivá a nestranná? 

A chcete této justici svěřit svůj život?

Myslím že příznivci trestu smrti by si měli promyslet odpovědi na tyto dvě otázky.Nechávám teď stranou zločince, protože do soukolí justice se může dostat kdokoli.

Zajímavé je že příznivci trestu smrti klidně jedním dechem projevují sympatie třeba ke Kájínkovi. Nájemný vrah kupodivu budí u veřejnosti sympatie. A další pověra že zde pobíhají vrazi dětí, před kterými by nás měl trest smrti ochránit. Ve skutečnosti mnohem víc dětí utýrají jejich vlastní rodiče. A zcela nelogicky i k těmto případům přistupuje veřejnost shovívavě. A co si myslet o lumpovi, jenž vytlačí autem ze silnice zcela neznámé lidi jen proto,že jeho veličenstvu dostatečně rychle neuhnuli z cesty. A vidíte najde se spousta lidí,kteří ho  hájí. To uvádím jen jako příklady, že i veřejné mínění se někdy mílí. Záleží na tom kdo s ním manipuluje.

0 0
možnosti
OP

OskarPokorny

19. 12. 2010 21:11
Re: Věříte,

Přesně tak. Záleží na tom jakou formou to média podají. Jako příklad je možno uvést  různé totalitní monstrprocesi, kde byli obžalovaní obviněni z všeho možného a veřejnost, která neměla jiný zdroj informací, než oficiální udělovací prostředky podepisovali petice pro trest smrti, protože z nich slyšeli neustále o hrozných zločinech co páchali.

0 0
možnosti
OP

OskarPokorny

19. 12. 2010 21:03
Brutalita

Ještě bych uvedl jednu věc - v některých případech se ve státech kde je trest smrti začali chovat vrahové mnohem bezohledněji a začali vraždit i lidi, co by jinak nezavraždili (např svědky, nebo i jen tak - už je jim  to jedno). I tuhle možnost je třeba zvážit. Prostě brutalita pachatelů někdy stoupá v zemích kde trest smrti je. - nechci se tím přiklonit ani a jednu stranu, ale v článku to nezaznělo tak to dodávám.

0 0
možnosti
PH

petrph

20. 12. 2010 6:51
Re: Brutalita

Tohle je sporné. Neboli-ono nikde ve světě neplatí že za každou vraždu je trest smrti a nic jiného. Takže, spíše zločinec kterému by hrozilo třeba 15-20 let si právě  tím že  bezcitně povraždí svědky či rukojmí si ten trest smrti sám přivolá. Tedy jestli ho chytí-jistě. Jenže ona mezitím forenzní věda udělala pořádná kus cesty a na nespolehlivé výpovědi vystrašených svědků už se dneska soud nespolehá.

Pravdu hledejte spíše v tom, že trest smrti žádná vláda nenavrhne jen tak ze srandy, většinou pod tlakem veřejnosti když už dlouhodobě stoupá zločinnost a bezcitnost páchaných zločinů. Když se za pár let udělá zkoumání zda trest smrti tento nárůst zločinnosti, zjistí se že ne. Pochopitelně. ono to má dost velké zpoždění. Než někoho chytá, odsoudí, on se 5 x odvolá, jde to vždy až k nejvyššímu soudu  než ho popraví trvá to i několik let...Než se "nabere" víc výstražných případů , uplyne desetiletí..

0 0
možnosti
R

rony100

19. 12. 2010 18:08
Trest?

Když vám sadistický vrah umučí dítě, dostane u nás 10-20 let, případně je zavřen na psychiatrii, protože za to nemůže. Z obou zařízení může uprchnout aby si svou libůstku zopakoval. Stává se to. Stále nechápu to, že se všichni ohání nevinně odsouzeným. Taky se může stát, ale v tomhle případě vidím jako humánnější smrt, než hnít léta v kriminále a po letech být vypuštěn do úplně jiného světa než byl ten, který opustil. A vůbec mi termín "trest smrti" připadá nepřijatelný. Je to odstranění nenapravitelného škůdce. Odpracovat si pobyt ve vězení je nesmysl. Víte jaký by musel mít příjem?

0 0
možnosti
S

sampis

19. 12. 2010 18:13
Re: Trest?

škůdce?Škůdce čeho?

0 0
možnosti
B

benito.juarez

19. 12. 2010 17:27
Trest smrti hlavně postrádá na významu.

Narostl počet činů, za které bývá udělen od dob jeho zrušení? Nikoliv. Před rokem 1989 byl téměř stejný počet vražd jako dnes, zhruba 150 ročně. A i za komunistů se uděloval jen asi u pěti případů ročně. Naprosto bezvýznamné množství.

0 0
možnosti
S

sampis

19. 12. 2010 17:31
Re: Trest smrti hlavně postrádá na významu.

 Je to stejné, jako se seznamy sexuálních násilníků. Lůza má pak větší pocit bezpečí. To, že adepti na TS dostanou doživotí jim nedochází. Domnívají se, že delikvent odsouzený na dvanáct patnáct let by dostal TS, pokud by existoval, ale to samozřejmě není pravda.

0 0
možnosti
JL

bk89322

19. 12. 2010 17:19
Zlo musi byti potrestano!

Manzele Stodolovi nebo Ivan Roubal jsou nejznamejsi pripady, kdy by zlocinci meli byti popraveni!

0 0
možnosti
S

sampis

19. 12. 2010 17:28
Re: Zlo musi byti potrestano!

Proč? Čemu by to pomohlo?

0 0
možnosti