Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

mahdi

20. 1. 2011 22:26
Kontexty

Je třeba si uvědomit historické kontexty. Řím byl demokracií, asi jako byly demokraciemi "lidové demokracie". Vláda tam byla oligarchická, vládly pozemkové a obchodní elity. U nás by to odpovídalo vládě Kellner, Babiš a Bakala, to není to správné klima pro daň z majetku. Ale na tom už hoši pracují. Sociální soudržnost byla zajišťovaná systémem patron-klient. Takže jste měl vždy (při dostatečném sebeponížení) záruku pomoci "svého" mocenského klanu. Odpovídalo by to přibližně zaměstnání u Bati, bydlení u Bati, nakupování u Bati, dovolené od Bati, škole u Bati, nemocnice u Bati, ... Navíc byl systém financován z externích zdrojů (vojenská kořist).

0 0
možnosti
O

Obi-1

20. 1. 2011 21:36
....

teorie je jedna věc, ale praktická druhá

http://sumavak.bloguje.cz/783329-jak-prilis-silny-stat-zabil-staroveky-rim.php

http://sumavak.bloguje.cz/784166-inflace-v-rimske-risi.php

můžeš mě definovat liberála ještě pokud možno?

0 0
možnosti
C

certik_bertik

20. 1. 2011 20:59
tak

ta vymahatelnost byla vynikající tak pro pár patricijů, kterých bylo v Římě dost pomálu, jinak to byli většinou otroci a lůza

0 0
možnosti
D

duhacenzor

20. 1. 2011 18:03
Římské právo bylo

založeno na vlastnictví mluvích nástrojů, jak byli označováni na rozdíl od Římanů kulturně vyspělejší Etruskové, Řekové, Keltové, Iberové, Féničané, Thrákové, Dákové, Illyrové, Lýdijci, Kappadočané, Koptové, Židé, Assyřané a ostatní národnosti Impéria, kterým Impérium vzalo jejich zemi, jejich majetek, jejich svobodu i jejich lidství. Mluvící nástroj nebyl člověk, byla to věc, která byla kupována prodávána na monopolním centrálním tržišti v Římě - 10 000 otroků denně, mohla zabita, mučena, znásilňována, dle libosti majitele. Nezměrný obdiv liberálů k římskému Impériu, je dobře patrný fakt, nic proti, ale vypovídá mnohem více o liberálech, než o Římanech. Vypovídá o tom, co jsou liberálové ve skutečnosti zač. Otrokáři. Aktivisté za znovunastolení otrokářského řádu. Celých 200 let to i prakticky předvádějí, v Evropě i mimo ni. Současné pojetí člověka jako zvířete, potraty, rozvody, euthanasie, gilotiny, genocidy, majetkové konfiskace a koletivisace jsou jen výsledky jejich práce.

0 0
možnosti
VK

Vlastimil.Kornas

20. 1. 2011 17:32
Je to právo z jiného světa

Římané neplatili daně.Nemuseli.Příjem z kolonií byl tak velký,že to stačilo na české rozhazování a to bez státního dluhu.V dnešní době si něco takového může dovolit tak akorát Kuvajt,kde příjem z ropy jde do státního rozpočtu.Také funkce diktátora po dobu ohrožení je už překonána.Institut otroctví jako právo je totálně pasé i když se otroctví provozuje někde občas ilegálně.Taktéž branné zákony jsou z dnešního pohledu legrační-např.:kdo by si sám,když jde na vojnu,kupoval zbroj za své?Dá se od nich vůbec něco použít?

0 0
možnosti
JB

hendrixx

20. 1. 2011 17:26
Myslíte, že zde

najde váš rámcový a celkem nezáživný náčrt školní seminární práce kýženou odezvu, pane dochtore? :-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik