Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MF

falm

20. 12. 2010 7:34
Je zajímavé,

že v Japonsku o plnou zaměstatnost usilují programově. Jejich ekonomika je přední ve světě, trh práce funguje dokonace a má to řadu sociálních výhod: především tam nejsou asocilálové, i ti bezdomovci tam nějak jsou užiteční, a je tam mizivá kriminalita. Asi je to výhodnější než mít ulice plné bezdomovců, rodiny neschopné splácet hypotéku a agentury dovážející pracovníky z ciziny...

Jenom zoufalci Vašeho typu žerou Klasovi, Nečasovi a jiným rozkradačům tohoto korupčního státu, že tak je to správné a tak to má být.

0 0
možnosti
O

Obi-1

19. 12. 2010 18:34
sedlaček?

jsem zvědav, jestli autor blogu vydrží u Hazllita kromě jeho ekonomie v jedne lekci a pokud ano tak kdy zavrhne sedláčka, protože učení hazllita a celé rakouské školy odporuje sedláčkovi i když on sám říká, že je to jedna z jeho nejoblibenějších škol

0 0
možnosti
PH

petrph

19. 12. 2010 9:01
ono je to dost nejasně formulováno

Neboli se zde uvažuje statická zaměstnanost,kdy se přesně rovná počet pracovních míst počtu pracujících.Plus správně lokálně rozloženo, tedy že ti pracovníci ve správném počtu bydlí právě u podniků(továren,ústavů, úřadů, škol,. kde jen potřebují. Nejen v správném počtu ale i správných kvalifikacích.Plus že nesmějí vznikat nové podniky a končit ty staré -pokud ano, tak ihned vznikat, nové na stejných místech a se stejnými požadavky na zaměstnance.Což už je,z hlediska praktické použitelnosti této teorie nemožné.

A pak je tu druhá varianta-dynamická.Tedy že počet pracovních míst kolísá,firmy krachují rychle,jednoduše vznikají nové.Že pro pracovníky není problém se rychle přestěhovat (což vyžaduje rozvinutý a nepředražený trh s realitami).Plus kvalitní siť rychlokomunikací  na dojíždění.Že pracovníci mají ze školy "pružnou"kvalifikaci,takže mohou dělat jak ve výrobě,tak službách,řídících funkcích. Že ovládají jazyky, asertivitu, schopnost se rychle učit.Že..asi je to teorie do jiném státu

0 0
možnosti
PK

repanak

19. 12. 2010 11:18
Re: ono je to dost nejasně formulováno

Souhlasím plně s panem petrph . Jen si myslím, že řada nezaměstnaných by mohla a i chtěla pracovat v profesích s nižší produktivitou a také nižším ohodnocením. Ne všechny mohu rekvalifikovat na moderní nebo náročnější profese. Takové příležitosti by ale musel vytvářet stát (města, obce) - něco jako hladová zeď za Karla IV. Podle mne by to bylo mnohem lepší a efektivnější než když stovky nezaměstnaných prodávají "Nový prostor", na kterém se zase pár lidí - manažerů dobře živí a stát to určitě platí. Ale samozřejmě je to práce, toto čistý tržní mechanismus neřeší, naopak.

0 0
možnosti

jarinka

19. 12. 2010 8:10
Za minulého režimu

byla plná zaměstnanost nejen teorií, ale i skutečností. Až na výjimky o tom nikdo nepřemýšlel, protože mít práci bylo tak samozřejmé jako žít a dýchat. Se změnou režimu přišla i nezaměstnanost, ačkoliv Havel sliboval, že žádná nebude. A ona je a bude, protože kapitalistický režim ji potřebuje. Pro sociální stát je však nezaměstnanost velmi drahý špás, proto se nedivme, že kvůli ní a kvůli korupci je hospodářský výsledek státu katastrofální.

0 0
možnosti
MP

Vrah

19. 12. 2010 19:35
Re: Za minulého režimu

Jenže za minulého režimu byla zaměstnanost uměle udržovaná vytvářením zbytečných pracovních míst, takže to žádná výhra rozhodně nebyla.

0 0
možnosti
LH

Linde CZ

18. 12. 2010 23:40
To neni zas tak objevne zjisteni..

...pro ekonomiku je prospesna prirozena mira nezamestnanosti, tj. tak 3-4 procenta. Je to dost na to, aby se mohli zamestnanci i pracovni mista obmenovat a aby soucasne nedochazelo k nadbytecnemu plytvani potencialem pracovni sily.

0 0
možnosti
MP

Vrah

18. 12. 2010 22:46
~

„Zaměstnanci by si mohli takřka začít dělat, co by chtěli, protože by věděli, že jsou takřka nepropustitelní“ — možná, ale pokud by existoval na zaměstnance tlak finančních postihů za nekvalitně odvedenou práci, možná by si nedělali, co by chtěli.

..

A na okraj – ve věte „…dávám ji sem spíše na zamyšlení, uvědomujíc si, že…“ jste použil přechodník v ženském rodě. Protože nejste ani žena, ani „to“ středního rodu, měl jste použít maskulinní tvar „dávám ji sem spíše na zamyšlení, uvědomuje si, že…“

Přechodníky jsou krásnou, avšak mizející součástí češtiny.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Přechodník

0 0
možnosti
PK

repanak

19. 12. 2010 11:06
Re: Možná kníže z Orlíku je jeden z posledních,

který tu a tam přechodník použije. Jinak souhlas - to bývala čeština ještě krásná. A taky při jejich užívání tak nějak omezovalo dnešní vulgaritu.

0 0
možnosti
M-OCY

madqwert - obet cenzury ydnes

18. 12. 2010 22:38
student NH VSE a nevi, co je plna zamestnanost?

8-oRv;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik