Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T(

ToughestDebaterEver (GodMode:On)

30. 4. 2011 16:26
ad 20letej zobák

Ale to jste to špatně pochopil mladíku! Já nikomu právo neupírám... I mladí mají právo psát o čemkoliv včetně ekonomie, ale měli by si být vědomi svý nezkušenosti a měli by umět vyhodnotit názory lidí, kteří mají zkušenosti s tvrou realitou života a pak to klidně porovnat s učebnicí ekonomie, s teoriemi atd. Zkrátka to chce kritický přístup, teorie jsou hezký a neříkám, že tam není logika o kterou se opíráte v článku. Většina teoriíí ale padá na něčem úplně jiném - na mylném předpokladu...

0 0
možnosti
T(

ToughestDebaterEver (GodMode:On)

29. 4. 2011 23:24
Však Vy vystřízlivíte... teda možná

Takových už bylo - mladíků, co hltají teorie, co si myslí, že to co je psáno je i dáno a hlavně že "tak je to přece správné, tak je to logické". Taky jsem si to dřív myslel, pak ale přijde tvrdá realita :-) Nejhorší co se může stát je, když člověk nedokáže měnit názory, snad to nebude Váš případ. On ten rozdíl mezi teoriemi a realitou je asi jako rozdíl mezi tzv. dokonalou konkurencí a konkurencí v realitě. Tu knihu od Holmana mám taky, je dobrá na pochopení základů. Osobně doporučuju bejt hodně opatrnej, ono blogovat o ekonomii jako 20letej zobák v prváku na vejšce je trochu předčasný. Už jen ta část o min. mzdě je těžkej omyl. Ta činí dnes 8k, za to se žije sakra těžko, nev. ruka trhu v tomhle zase až tak nefunguje a kdo by dnes stál o práci za 6-7tisíc za cca 160h? To je právě ta naivita, autor si myslí, že člověk bude brečet, že nemá práci, protože díky min. mzdě prac. místo nevznikne, ale realita je taková, že dnes za 40kč/h v klasickým prac. poměru prostě pracovat ani nepůjde. 

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

30. 4. 2011 11:30
Re: Však Vy vystřízlivíte... teda možná

Jenomže zi kdyby to bylo za těch 40kč tak za hodinu tak je v dlouhodobém měřítku pro většinu větších firem levnější útéct s výrobou do číny.

Pokud pracovní místo nevznikne za 40kč tak za víc bude jen v případě absolutní nutnosti.

Nikdo nevytvoří pracovní místo na něž jsou vyšší náklady než je z něj zisk. A V Evropě a USA jsou nejvyšší položkou v ceně zboží právě mzdové náklady všech co se an výrobku podílejí. (Včetně státních úředníků kteří se platí z daní odvedených za ten výrobek)

Pokud Evropa a USA masivně nesníží náklady na výrobu (a tím i na byrokracii s výrobou spojenou) tak nemá šanci Asii konkurovat.

Větší utrácení nás nezachrání, naopak jen dlouhodobě situaci zhorší.

0 0
možnosti
NŠP

Neznám špinavé peníze

29. 4. 2011 22:42
Tam, kde se prosadily

(neo) liberální teorie se neusídlil vyšší růst hospodářství, ale maximálně tak rekordní nárůst schodků rozpočtů a zadlužení takových zemí.

0 0
možnosti
MT

tymak

29. 4. 2011 23:18
Re: Tam, kde se prosadily

Příklad?

0 0
možnosti
K

kaktusak

29. 4. 2011 22:41
Právě proto stát slouží těm monopolům

a jedná v jejich zájmu. Přerozděluje zdola nahoru, šije na míru státní zakázky, pokrývá ztráty...

Stejně tak korupce existuje i uvnitř soukromých firem, není spojena jen se státem. 

0 0
možnosti
K

KJV

29. 4. 2011 21:45
Taky na to, chlapče, přijdeš.

Liberální koncepce nenarušování volného trhu a samoregulace volného trhu je stejná utopie jako koncepce komunismu. Obě koncepce selhávají na tom samém - k uskutečnění chybí ideální lidé.

0 0
možnosti

rezjirrezjir

29. 4. 2011 20:02
Dotaz

Znáte stát, kde nemají antimonopolní úřad?

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

29. 4. 2011 18:50
Mladý zapálený svazák

je protikladem mladého, neposedného buřiče. Póza mladého buřiče je přirozená, neboť pudově cítí, že všechny důležité posty ve společnosti jsou obsazený starými páprdy a hledá pro sebe životní prostor. Co si však myslet o mladém, zapáleném svazákovi ? To nevím, neb jsem nikdy mladým zapáleným svazákem nebyl. Myslím však, že rozorávání mezí a propagace celoplanertárně krachujícího liberalismu nikam nevede. Učitelé, kteří tuto pavědu učí se po krachu rychle přeškolí a mladý svazák se stane starým fotrem a postupně prozří - už aby to bylo p.Musil !

0 0
možnosti
V

viet

29. 4. 2011 17:33
Naděje

U tihoto poplety je celkem naděje, že z toho vyroste. Ovšem národohospodářská fakulta VŠE je neštěstí a měla by být pro studenty jen za extrémně vysoké školné!;-€

0 0
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik